VANDALI: Hrvati na pravoslavni Božić lupali kola i rušili srpska groblja

VANDALI: Hrvati na pravoslavni Božić lupali kola i rušili srpska groblja

8 januara 2014

Hrvatska_policija__289264S1Vandali su tokom Badnje večeri u Splitu na haubi automobila beogradskih registarskih tablica napisali slovo „U“ i krst, polomili dva retrovizora i ukrali prednju registarsku tablicu, dok je na pravoslavnom groblju u Čepinu kod Osijeka uništeno nekoliko desetina spomenika!

Kako su preneli hrvatski mediji, splitski vandali očigledno nisu znali da je automobil koji su uništili vlasništvo rođenog Splićanina koji je penzionisani oficir Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, a koji je u odbranu Hrvatske stupio 1991. godine. Sam vlasnik kola rekao je za zagrebačke medije da je problem što se ovakve situacije događaju u Splitu i napomenuo da se prošlog leta na istom mestu dogodilo nešto slično automobilu čiji je vlasnik njegova svastika.

Automobil je inače bio parkiran nekoliko dana ispred zgrade u Karamanovoj ulici, a vlansik je otkrio štetu preksinoć kada se sa porodicom vratio iz šetnje. Slučaj je odmah prijavio policiji, a juče pre podne je dao i izjavu.

„Srž problema je u tome što je Split postao nesiguran grad za strance i što ja nijednom prijatelju iz Beograda ne mogu pozitivno da odgovornim na pitanje da li je njegov auto siguran u ovom gradu“, rekao je vlasnik automobila i dodao da se ne mogu tolerisati ustaški i pokliči i razvijati turizam.

Još gori vandalizam dogodio se na pravoslavnom groblju u Čepinu kod Osijeka gde je nepoznati počinitelj, pred sam pravoslavni Božić, u periodu od 3. do 5. januara razbio stakla na mrtvačnici, oštetio nekoliko desetina grobnih mesta na kojima je sružio ili porazbijao spomenike, krstove, veze, kipove i metalna kućišta lampiona.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ovi incidenti nisu iznenađenje.

„Nažalost, navikli smo na ovakve događaje u Hrvatskoj. To samo upotpunjuje sliku i potvrđuje da je na dleu jedan ozbiljan talas, odnosno ofanziva ustaštva u Hrvatskoj, a tradicionalno su meta Srbi i srpski simboli, od pisma do grobova. To zvuči grubo, ali je to stvarnost i praksa već polsenjih nekoliko meseci u Hrvatskoj“, ocenio je Vukadinović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *