ВАЊА ГРБИЋ ПОДИГАО ГЛАС: „Ово је страшно шта су урадили Русима, а Американци не иду на допинг контролу“

VANJA GRBIĆ PODIGAO GLAS: „Ovo je strašno šta su uradili Rusima, a Amerikanci ne idu na doping kontrolu“

10 decembra 2019

Američki sportisti ni ne idu na doping kontrolu, jer Stejt dipartment za njih garantuje da su čisti. Nova odluka VADA odmazda je protiv Rusije, kaže za Sputnjik Vladimir Vanja Grbić, slavni srpski odbojkaš.

Grbić ocenjuje da je odluka izvršnog komiteta VADA da se Rusija suspenduje sa učešća na svim međunarodnim takmičenjima ogroman poraz za sport i prilika da politika ponovo dođe u prvi plan na sportskim manifestacijama.Izvršni komitet VADA uveo je četvorogodišnju zabranu učestvovanja na međunarodnim sportskim događajima rukovodstvu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Rusije.

VADA ne bi trebalo ni da odlučuje

Grbić za Sputnjik kaže da je pre svega važno razumeti ulogu ove organizacije.

„VADA je agencija koja nije u okviru ni u sastavu Međunarodnog olimpijskog komiteta. To je agencija koja vrši uslužno određene testove. Ako bismo posmatrali konkretno njih, oni ne bi trebalo da imaju nikakvu odluku niti važnost u domenu donošenja odluka, već samo analize. Doduše, s obzirom na to kako su do sada vodili procese, odnosno, na koji način su do sada radili testove i sprovodili sve, veoma je simptomatično i veoma pod sumnjom celokupno njihovo delovanje“, objašnjava član odbojkaške Kuće slavnih.

Naš sagovornik smatra da ovo nije ništa novo i da se ista stvar dogodila pred Olimpijadu u Riu de Žaneiru, kada je instruisana VADA postupila pod velikim političkim pritiskom koji, prema njegovim rečima, definitivno deluje samo i isključivo u jednom smeru, tačnije — protiv Rusije. Ipak, drugačije se postupa sa sportistima iz Amerike, dodaje Grbić.

„Pouzdano se zna da veliki broj američkih sportista ne ide na doping kontrolu zato što za njih Stejt department garantuje da su čisti. Princip dvojne studije, odnosno duplih aršina, mi u Srbiji smo davnih dana osetili na svojoj koži. Suština cele priče jeste da je, nažalost, Olimpijski pokret još davnih dana izgubio ono što je smisao pravog olimpizma, a da je postao instrukcija, odnosno mašina za instruisanje političkih malverzacija“, ističe jedan od najboljih odbojkaša s ovih prostora svih vremena, dodajući da to njemu kao sportisti i bivšem olimpijcu najviše smeta.

„Nažalost, sport se stavlja u drugi plan na sportskim manifestacijama, to jest, politika ponovo dolazi u prvi plan. To je veliki, ogroman poraz sporta. Svi sportisti, bez obzira na to na kom se nivou nalaze, bez obzira da li su ikad došli u kontakt sa dopingom ili ne, osuđeni su samo zato što su iz Rusije. To je najsmešnija, najsramotnija odluka koju neko može da donese“, nedvosmislen je Grbić.Gore nego strašno

Naš sagovornik podseća da se neizostavno nameću pitanja koji su osnovi za ovakvu odluku. Šta je to što je nađeno? Na osnovu čega je doneta odluka? Ko je glasao?

„Postoje određeni aparati, odnosno način na koji se donose odluke. Nije pitanje da li neko voli Rusiju ili ne, jer onda bismo ušli u ono što se zove emocionalno rasuđivanje. Pričamo o nečemu sasvim drugom. To je da se određena vlast ili ideologija koja se nekome ne sviđa, sistematski eliminiše po svaku cenu i to na način da im se ubije ono što može najviše da promoviše zemlju, a to je sport. Strašno. Gore nego strašno“, zaključio je legendarni sportista za Sputnjik.

Ako ste propustili intervju Vladimira Grbića saznajte šta su mu rekli o Kosovu na Hilandaru i kako gleda na politku i sport.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. Kosovac says:

  Kada na nekom sportskom takmičenju ne učestvuje pola sveta, to više ne može da se zove „svetsko“ prvenstvo. To se zove „polusvetsko“ prvenstvo. Znači, 4 godine će „međunarodna zajednica“ ostati bez „svetskog“ prvenstva, zadovoljiće se sa „polusvetskim“ prvenstvom. Znaju oni da to nije velika šteta, zato i vade maslo svim beskičmenjacima koji prihvataju njihova sorošoidna pravila. ……….Šta bi falilo Rusiji da napravi neko „prijateljsko“ prvenstvo sa zemljama koje to žele? Da igraju prijateljske utakmice, čak koje bi mogle i da se boduju. Pa kada izgube neku utakmicu, da časte zbog toga, radi pokazivanja stepena svoje ljudskosti. Ne mora utakmice da budu svetske ili interplanetarne, velika stvar. Ali ne, Rusija šeni, ide na prvenstvo gde joj nije dozvoljeno čak da ističe svoju zastavu. Zato su ovi sorošoidi u pravu, jer su našli, pa zašli. Što da ne, kada im se napenalilo.

 2. Mile says:

  Šta će se pre raspasti? Velika svetska sportska takmičenja ili Ujedinjene nacije?

 3. Slobodanka says:

  VADA (The Voluntary Anti-Doping Association) radi po gotovo istom scenariju kao poznata filmska družina Beli šlemovi u Siriji, a podseća ovo i na suludu aferu sa novičokom protiv Rusije koju je lansirala V. Britanija. Čiji državljanin je Džonatan Tejlor šef komiteta Vada? Britanski ili američki?

 4. Slobodanka says:

  Postoji i WADA - The World Anti-Doping Agency sa sedištem u Kanadi.

 5. Trn says:

  Pa naravno da je strašno. I to samo s jedne strane. A sa druge - i nije tako strašno. Od svog postanka sportom vlada politika. Olimpijske igre su i stvorene zbog politike. Onaj ko to ne zna, neka se podseti biografije Pjera de Kubertena. Da, mnogi američki sportisti ne idu na svetskim sportskim manifestacija na doping kontrole. I niko se ne buni. Niko ne odustaje. Niko, osim Ducija Simonovića. Što Olimpijske igre ne bojkotuju Rusija, Kina, Indija, Brazil, Srbija... Pa politika u sportu bila je i dok je Vanjin otac Miloš igrao odbojku. I da se ne priča dalje... A sve "kuće slavnih" su u Americi. I svi koji misle da su "zaslužili" - ne odustaju. I šta će kome značiti medalje osvojene bez sportske sile - Rusije?! Sport je odavno politika. Strašna politika. Uzmite samo prijem tzv. Kosova u pojedine sportske asocijacije a da ta takozvana republika nije ni primljena u Ujedinjene nacije. A sve ovo što je ispisano i što sportisti propagiraju po majicama i transparentima kad izlaze na sportske teren, običan je blef! I ništa drugo. Stoga, i nije to tako strašno. I VADA donosi odluke?! Olimpijske igre? Čije? Kakve? Kakav sport, kakvi bakrači!

 6. NIKOLAKRAJINALONDON says:

  Doslo je vrjeme da se mnoge zemlje i sa Zapada i sa Istoka izdvoje iz te OI koju kontrolise par drzava na celu sa amerikancima.

 7. Zoran says:

  Kako to da se nijenda zemlja ne cuje sto Ameri ne idu antidoping kontrolu? Znaci ni Kina ne pravi problem sto Ameri ne idu na antidoping kontrolu? Svi uz Ameriku i cute? Jedino se ti bunis?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *