VANREDNA SEDNICA UN SAVETA BEZBEDNOSTI POSVEĆENA UKRAJINI: Oštri napadi na Rusiju

VANREDNA SEDNICA UN SAVETA BEZBEDNOSTI POSVEĆENA UKRAJINI: Oštri napadi na Rusiju

2 marta 2014

141181_0408-savet-bezbednosti-foto-ap-fonetap_fBrzi transkript vanredne sednice UN Saveta Bezbednosti

(O transkriptu sednice: transkript je napravljen za vreme prenosa uživo i nije potpun, no prenete su većinom sve ključne izjave – službeni transkript trebao bi kasnije biti objavljen na engleskom jeziku na službenim stranicama Ujedinjenih nacija)

Zamenik generalnog sekretara UN-a istaknuo je na početku sjednice kako uprkos napetoj situaciji, postoje i neki pozitivni znaci – navodi kako su pučističke vlasti u Kijevu spremne u novu Vladu uključiti i zvaničnike iz istočne Ukrajine. “Suština UN Povelje je potraga za mirnim rešenjima, sada je vreme da hladne glave prevladaju”, rekao je.

Ukrajinski predstavnik: “Situacija je sve gora. Ruske trupe su ilegalno ušle na teritorij Ukrajine. Ruski parlament je ilegalno odobrio intervenciju, no ruske trupe su već tu i njihov broj je sve veći iz sata u sat. Ovo je agresija na Ukrajinu koja krši međunarodni zakon. Rusija je brutalno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija, silom ugrožavajući naš teritorijalni integritet.

Pozivamo UNSB da učini sve kako bi se zaustavila ruska agresija na Ukrajinu. Pozivamo međunarodne promatrače, pozivamo sve članice UN-a da pokažu solidarnost uoči ove brutalne agresije”.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin: “Doista, hladne glave moraju prevladati, no nažalost mi se čini da moj ukrajinski kolega nema hladnu glavu. Ova kriza se nije trebala dogoditi, nije bilo razloga. Ukrajina je naš sused, bratska zemlja. Ukrajina je u velikim ekonomskim problemima, Janukovič je donio ustavnu odluku kada je privremeno odustao od potpisivanja EU trgovinskog ugovora, no to ne znači da je u potpunosti želio odustati od EU puta. Ponovno se pitam – zašto je trebalo doći do svega ovoga? Zašto je Zapad podupirao ulične nemire? Zašto su zapadni zvaničnici dolazili na Majdan? Čemu takvo uplitanje?

Nadalje, o Janukoviču se može svašta reći, ali on je lideru opozicije bio ponudio premijersko mjesto, Jacenjuku. Zašto nije prihvatio? Zašto se dovelo do eskalacije, zašto je Zapad morao podupirati oružane militante na ulicama?

Ugovor je potpisan 21. februara između Janukoviča i opozicije, bili suprisutni EU ministri. Tim ugovorom se mogla izbjeći kriza – trebala se formirati tranzicijska vlada, ustavne promjene… Opozicija je obećala da neće koristiti silu, da će predati oružje relevantnim službama. Zašto se ovaj ugovor nije poštovao? Zašto je Janukovič silom proteran iz Kijeva? Zašto je prva odluka ‘novih vlasti’ bila napad na jezik? Zašto ukidanje ruskog jezika? To je politička odluka. Političko nasilje.

Među grupama na ulicama postoje i radikalni ekstremisti. Ono što se desilo poslednjih dana… zbog čega smo sada tu. Situacija je napeta na istoku zemlje. Iz Kijeva su došli na istok i željeli su silom provesti što se dogodilo na zapadu zemlje. Sinoć su nepoznati militanti pokušali preuzeti kontrolu nad zgradom ministarstva na Krimu, kao i druge zgrade.

Situacija na Krimu je jako napeta. Krimski premijer pozvao je Rusiju da sačuva mir na Krimu.

Upotreba ruske vojske odobrena je ‘na teritoriju Ukrajine’, a ne ‘protiv Ukrajine’. Ruski predsednik još nije donio odluku o slanju trupa.

Kako izaći iz ove situacije? Moramo se vratiti na ugovor iz 21. februara. Moramo radikale izbaciti – opozicija u Kijevu mora se distancirati od radikala.”

SAD ambasador Samanta Pauer: “SAD pozivaju na podršku novim vlastima u Kijevu. Odbijamo nasilje. Danas je Rusija odobrila upotrebi sile u Ukrajini. Jako smo zabrinuti. Ovo nema pravne osnove. Vrme je da ruska intervencija u Ukrajini prestane. Rusija mora odstupiti. Nove vlasti u Kijevu pokazale su ogromnu suzdržanost. Rusija je sve ignoririsala i deluje sama. Ruski potezi u Ukrajini krše suverenitet Ukrajine. Rusija preti manjinama u Ukrajini. Rusija danas podupire proteste na istoku zemlje i to je opasno ponašanje. Postoje načini kako smiriti situaciju – Rusija mora prihvatiti vlasti u Kijevu, nadalje, promatrači iz UN-a i OSC-a moraju doći u Ukrajinu, kako bi pratili situaciju i razvoj.

Želimo prekinuti konfrontaciju kako bi narod izabrao sam svoju budućnost. SAD će sarađivati sa saveznicima kako bi sačuvali demokratsku budućnost Ukrajine”.

Ambasador Velike Britanije: “Stav naše Vlade je da smo jako zabrinuti stanjem na Krimu, kao i ruskim odobrenjem intervencije. Osuđujemo svaki čin agresije na Ukrajinu. Tražimo odmah da se povuče takva odluka. Britanija podupire novu vlast u Kijevu. Rusija mora poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Francuski ambasador: “Zalažemo se za demokratsku Ukrajinu kao dio evropske porodice. Ovo nije pitanje geopolitike, ne možemo pitati Ukrajinu da bira između Istoka i Zapada. Ruska odluka o slanju trupa može biti opasan razvoj situacije. Francuska traži očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. Očekujemo od ukrajinskih vlasti da će adresirati ruske zabrinutosti. O daljnjem nastupu, EU ministri će se konsultovati za vreme sastanka u ponedeljak”.

ZAKLJUČAK

Na vanrednoj sjednici UNSB zapravo nije rečeno ništa novo. Članice UNSB iznele su svoje već poznate stavove. Ukrajinski ambasador pri UN-u optužio je Rusiju za agresiju, dok su Zapadne članice izrazile svoju zabrinutost te su osudile rusko odobrenje upotrebu sile u Ukrajini. Ruski ambasador prozvao je Zapad za uplitanje i eskalaciju. Sve stalne članice UNVS-a održale su govore osim Kine.

(Advance)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *