ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА – ГОРИ ЈУГ СРБИЈЕ: Србија затражила помоћ Русије

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА – ГОРИ ЈУГ СРБИЈЕ: Србија затражила помоћ Русије

29 октобра 2019

Србија је затражила помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини, у којем за сада нису угрожени људски животи и имовина, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и додао да се очекује да ће руски авион „Иљушин 76“ стићи у Србију наредних дана.

Марић је за ТВ „Пинк“ рекао и да је упућен званични допис Министарству за ванредне ситуације Русије за ангажовање највећег авиона за гашење шумских пожара „Иљушина 76“.„То је њихов, али можда и у свету, најбољи авион за гашење пожара. Реч је о летелици која носи 42 тоне воде, има 10 чланова посаде. Очекујемо у наредних дан или два да тај авион дође у Србију и да се укључи у акцију гашења из ваздуха, што ће нашим људима знатно олакшати посао“, рекао је Марић.

Марић је рекао да у пожару нису угрожени људски животи и имовина и да ће се данас покушати гашење из ваздуха, јер то јуче није било могуће због густог дима.

Он је нагласио да је од јутрос на терену око 200 људи ангажовано на четири сектора и то 90 ватрогасаца, 50 припадника жандармерије, радници „Србија шума“ и мештани.

Објашњава да је пожар на великој висини и да се до места где гори шума и растиње не може доћи возилима, већ мора да се пешачи око два сата.„Покушаћемо данас гашење из ваздуха. Јуче нисмо могли због густог дима. Два хеликоптера МУП-а Србије данас ће око поднева обавити извиђање и ако буде услова вршиће гашења“, навео је он.

Појашњава да руски авион у таквим условима може да лети, али да хеликоптери не могу.

Пожар који букти на Старој планини прешао је на српску територију из Бугарске.

Марић наводи да је једна десетина пожара на српској стране, а девет десетина је на бугарској.

KOMENTARI6 коментара

 1. Za Srbiju says:

  Zar mi nemamo avione za gašenje požara u Niškom humanitarnom centru? Čekamo da nam sve šume izgore, da se Srbija pretvori u pustaru, pa da crknemo od vreline.

 2. Косовац says:

  Колико су Мини ХЕ упропастиле шуме декана шумарског факултета Ратка Ристића, овај пожар није ни за спомињање.

 3. M says:

  Srbija je mogla unajmiti od Hrvatske avio-nalete HR Canadera koji su već mogli sudjelovati u gašenju početka tog požara,i to vrlo učinkovito jer svake godine redovno to rade-treniraju!

  • Gardista says:

   Pa kada su im iste poklonili za tepsiju ribe...ali neka hvala zauvek. Makar i pola sume izgorelo.

 4. Milorad says:

  Doći će oni ali ne kao pomoć već za debele pare po satu letenja i broju poletanja...

 5. Crna Plovdina says:

  А за два дана ватра ће стићи до Јагодине,можда и Крагујевца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u