ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА – ГОРИ ЈУГ СРБИЈЕ: Србија затражила помоћ Русије

VANREDNA SITUACIJA – GORI JUG SRBIJE: Srbija zatražila pomoć Rusije

29 oktobra 2019

Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da se očekuje da će ruski avion „Iljušin 76“ stići u Srbiju narednih dana.

Marić je za TV „Pink“ rekao i da je upućen zvanični dopis Ministarstvu za vanredne situacije Rusije za angažovanje najvećeg aviona za gašenje šumskih požara „Iljušina 76“.„To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara. Reč je o letelici koja nosi 42 tone vode, ima 10 članova posade. Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao“, rekao je Marić.

Marić je rekao da u požaru nisu ugroženi ljudski životi i imovina i da će se danas pokušati gašenje iz vazduha, jer to juče nije bilo moguće zbog gustog dima.

On je naglasio da je od jutros na terenu oko 200 ljudi angažovano na četiri sektora i to 90 vatrogasaca, 50 pripadnika žandarmerije, radnici „Srbija šuma“ i meštani.

Objašnjava da je požar na velikoj visini i da se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vozilima, već mora da se pešači oko dva sata.„Pokušaćemo danas gašenje iz vazduha. Juče nismo mogli zbog gustog dima. Dva helikoptera MUP-a Srbije danas će oko podneva obaviti izviđanje i ako bude uslova vršiće gašenja“, naveo je on.

Pojašnjava da ruski avion u takvim uslovima može da leti, ali da helikopteri ne mogu.

Požar koji bukti na Staroj planini prešao je na srpsku teritoriju iz Bugarske.

Marić navodi da je jedna desetina požara na srpskoj strane, a devet desetina je na bugarskoj.

KOMENTARI6 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Zar mi nemamo avione za gašenje požara u Niškom humanitarnom centru? Čekamo da nam sve šume izgore, da se Srbija pretvori u pustaru, pa da crknemo od vreline.

 2. Kosovac says:

  Koliko su Mini HE upropastile šume dekana šumarskog fakulteta Ratka Ristića, ovaj požar nije ni za spominjanje.

 3. M says:

  Srbija je mogla unajmiti od Hrvatske avio-nalete HR Canadera koji su već mogli sudjelovati u gašenju početka tog požara,i to vrlo učinkovito jer svake godine redovno to rade-treniraju!

  • Gardista says:

   Pa kada su im iste poklonili za tepsiju ribe...ali neka hvala zauvek. Makar i pola sume izgorelo.

 4. Milorad says:

  Doći će oni ali ne kao pomoć već za debele pare po satu letenja i broju poletanja...

 5. Crna Plovdina says:

  A za dva dana vatra će stići do Jagodine,možda i Kragujevca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *