Vanredna situacija u pet opština

Vanredna situacija u pet opština

1 avgusta 2014

vanrednoVanredna situacija zbog vremenskih nepogoda je proglašena u pet opština – Topoli, Požarevcu, Medveđi, Sokobanji i Boljevcu.

Nestabilno vreme i jake padavine u Srbiji u periodu 30. i 31. jula pričinile su materijalnu štetu i plavljenje stambenih objekata zbog čega je vanredna situacija proglašena u Požarevcu, Medveđi, Topoli, Sokobanji i Boljevcu, saopštio je danas MUP.

Juče je bilo kritično u Vršcu i Kostolcu. U Vršcu je bila ugrožena bolnica, a u Kostolcu ogromne količine vode sjurile su se na kop Drmno i ugrozile rad TE Kostolac.

U termoelekranama i kopovima Kostolac danas je pokrenut blok A2 za proizvodnju struje, a u toku dana se očekuje i pokretanje proizvodnje uglja sa poplavljenog kopa Drmno.

Nakon dobijanja ranog upozorenja iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda 30. jula, o predviđanju obilnih padavina na teritoriji Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je istog dana uputio preliminarno upozorenje komandantima štabova za vanredne situacije o očekivanim količinama padavina.

Informacija je prosleđena u cilju uvođenja pripravnosti u štabovima i podizanja spremnosti svih subjekata koji učestvuju u sprovođenju operativnih i preventivnih mera odbrane od poplava u sklopu jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja.

Na aktivnostima zaštite i spasavanja, kao i ublažavanju i otklanjanju posledica od vremenskih nepogoda, vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije intervenisali su 190 puta.

Bili su angažovani na aktivnostima evakuacije i spasavanja ugroženih građana, ali i crpljenju vode i uklanjanju polomljenog drveća. Evakuisana su 24 lica i šest lica spaseno.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Republike Srbije su u punoj pripravnosti i konstantno se vrši nadgledanje terena.

U akcijama zaštite i spasavanja bilo je angažovano 478 vatrogasaca spasilaca, sa 202 vozila i 145 pumpi za ispumpavanje vode.

Protivgradna zaštita je u punoj pripravnosti i od početka sezone imala 43 dana sa dejstvom.

Do sada je utrošeno ukupno 6.140 protivgradnih raketa. Samo tokom prethodna dva dana ispaljeno je preko 200 protivgradnih raketa.

Prema prognozi RHMZ, pljuskovi sa grmljavinom se očekuju tokom celog dana, dok se obilnije padavine očekuju na jugu, jugoistoku i istoku zemlje, navedeno je u saopštenju.

U Banatu uvedena vanredna odbrana od poplava

 

Vanredna odbrana od poplava uvedena je na pojedinim vodotocima i branama u Banatu, saopštilo je danas Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Kako ovo preduzeće navodi vanredna odbrana uvedena je na 32 kilometra reke Moravice i na branama Veliko Središe i Mesić, odnosno na potocima Markovac i Mesić, čiji je vododstaj počeo da opada.

Redovna odbrana sprovodi se na više od tri kilometra reke Nere, koja je u porastu.

Vode Vojvodine navode da je vodotok Moravica porastao za dva metra u protekla 24 časa, pa radnici sa mehanizacijom dežuraju u blizini sela Vatin u cilju zaštite tog naselja.

B92

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *