ВАНРЕДНА ВЕСТ! Почиње рат!? На Изреал испаљено 200 ракета!

VANREDNA VEST! Počinje rat!? Na Izreal ispaljeno 200 raketa!

13 novembra 2019

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo (IRV) je u utorak 12. novembra bombardovalo pojas Gaze, i u tom napadu je ubijen jedan od lidera Palestinskog islamskog džihada (PIDŽ) Baha Abu al Ata. Pored njega u napadu na porodičnu kuću u kojoj je živeo, stradala je i njegova supšruga, dok je četvoro dece ranjeno. Pored navedenog, IRV je dejstvovao i po kući jednog od lidera navedene militantne organizacije i u okolini Damaska u Siriji. Druga po snazi ova militantna grupa, posle Hamasa, zvanično je objavila smrt Abu al Ate, navodeći da je poginuo dok je obavljao herojsku aktivnost, kao i da će se za navedenu smrt PIDŽ osvetiti.

Hamas, politički (i vojni) lider Palestinaca u pojasu Gaze, je objavio da Izreal snosi punu odgovornost za navedeni napad, kao i da će zbog toga snositi konsekvece.  Sa druge strane, još uvek aktuelni premijer Benjamin Netanjahu je odobrio navedeni napad IRV navodeći da je Abu al Ata odgovoran za terorističke aktivnosti PIDŽ protiv Izraela, te da je za jevrejsku državu on predstavljao tempiranu bombu.Nakon navedenog ubistva jednog od lidera PIDŽ, obe palestinske frakcije su koordinisano napale raketnim projektilima na civilne ciljeve u unutrašnjosti Izraela, a sirene za uzbunu su registrovane i u Tel Avivu. Do sada je ispaljeno oko 200 raketnih projektila manjeg kalibra, dok je IRV nastavilo dejstva u pojasu Gaze dejstvujući po centrima za obuku, podzemnim objektima za proizvodnju naoružanja kao i skladištima municije.  Pored jedinica IRV, na ciljeve u pojasu Gaze dejtvuju i oklopne jedinice, koje se nalaze u blizini pojasa Gaze.

Interesantno je da je pre ubistva Abu al Ate ubijen i palestinski mladić Omar Badavi koji nije bio naoružan i nije predstavljao pretnju po pripadnike izraelske vojske, koji su ga na osnovu snimka na tviteru hladnokrrvno ubili.

Navedena dva ubistva su raspalile strasti unutar palestinskog korpusa u Gazi, dok se Izrael nalazi u procesu pokušaja formiranja nove vlade od strane  bivšeg načelnika generalštaba Benija Ganca, jednog od lidera opozicione Plavo-bele koalicije (nakon što aktuelni premijer Netanjahu nije uspeo da oko sebe unutar Kneseta okupi potrebnu većinu za formiranje Vlade).

U narednom periodu očekuje se da Izrael preko Egipta pokuša da izdejstvuje prekid vatre, kao što je to činio u sličnim situacijama i u prethodnom periodu. Imajući u vidu aktuelnu bezbednosnu situaciju u okolnim zemljama (Sirija, Liban), kao i potpuno odrešene ruke Izraela od strane međunarodne zajednice (prvenstveno SAD, uz standardnu indiferentnost Rusije za dešavanja u pojasu Gaze, i kasno reagovanje UN) treba očekivati nakon nekoliko dana stabilizaciju bezbednosnih prilika, ukoliko ne dođe do nekog od nepredviđenih događaja, kao što je veći broj civilnih žrtava na nekoj od strana u sukobu.

(Sbin.info)

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Namestaljka da bi Izrael imao sansu da sada gadja koga hoce. Kokanje tek dolazi.

 2. Roy says:

  Ma nije to nista. Malo ce se prepucavati i tuci pa prestati.

  • Aleks says:

   Izraelaca ima ukupno cca 9 miliona od toga skoro 2 mil arapa u njihovoj državi. Godinama su arogantni pobijaju sve redom ...a sa svim komsijama su ratovali...bombardirali..Tehnoloski su močni ali brojcanost je njihova slabost okruzeni su državama sa daleko vecim ciframa populacije...a kad se udruze komisije i posalju 2-3 miliona pešadinaca đabe rakete i avioni.

   • persida says:

    Arapi ne mogu da se udruze jer su sve njihove vlade korumpirane jevrejskim novcem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *