ВАНРЕДНО ОБАВЕШТЕЊЕ АРМИЈЕ ДНР: Украјинска војска креће у извршавање пакленог плана (МАПА/ВИДЕО)

VANREDNO OBAVEŠTENJE ARMIJE DNR: Ukrajinska vojska kreće u izvršavanje paklenog plana (MAPA/VIDEO)

10 decembra 2018

Obaveštajna služba DNR je dobila dokaze o pripremi ukrajinske vojske za ofanzivu iz pravca Mariupolja.

Kako kažu u operativnoj komandi DNR, ova informacija je dobijena od adekvatnih izvora i ona otkriva zamisao komande ukrajinske vojske u tom reonu.

Zamenik načelnika Uprave Narodne milicije DNR Eduard Basurin je rekao da je cilj ukrajinske ofanzive zauzimanje Novoazovskog i Teljmanovskog reona i kontrola granice između DNR i Rusije u reonu naseljenih mesta Konjkovo i Holodnoje.Basurin kaže da protivničku ofanzivnu grupu čini oko 12.000 vojnika, koja je raspoređena duž linije razgraničenja u reonu naselja Novotroickoje, Širokino i Rovnopolj.

U ovom reonu je skoncentrisano 50 tenkova, 40 raketnih sistema i oko 180 minobacača i artiljerijskog oruđa.

Prvi ešalon ukrajinske vojske čine 128. brdsko-jurišna i 79. desantno-jurišna brigada.

Osnovu artiljerijske grupe čine dva diviziona 27. artiljerijske brigade i raketni divizion 15. artiljerijskog puka.

Kako izvori NM DNR navode, u ofanzivu će biti uključen i kontroverzni puk ‘’Azov’’, koji je pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine i uglavnom sačinjen od ekstremnih desničara.

Mapa: NM DNRPrema zamisli ukrajinske komande Operacije udruženih snaga, ariljerijske jedinice bi trebalo da započnu dejstva 14. decembra, da bi pešadijske jedinice već sledećeg dana zauzele granicu izmelju DNR i Rusije kod mesta Konjkovo i Holodnoje.

Kako bi ostvarili plan, u ovu operaciju je ubačena i 56. motorizovana pešadijska brigada iz okoline naseljenih mesta Primorskoje i Ševčenko, koja treba da krene u pravcu naselja Klimkino.

Za ometanje komande oružanih snaga DNR pripremljena je i taktička grupa ‘’Mariupolj’’.

Posle zauzimanja teritorije nastupaju pripadnici puka ‘’Azov’’ za čišćenje zauzetih naseljenih mesta.

(Pravda)

KOMENTARI19 komentara

 1. opet ja says:

  Gluposti, provešće se kao onomad na aerodromu kada su izgubili za jednu noć 40 tenkova i oklopnih vozila. Ne verujem da će išta pokušati. Jedino možda na ovaj način pokušavaju da isprovociraju preventivni udar iz Donjecka i Luganska, da im posluži kao opravdanje. Mada i u tom slučaju pucaju na frontu.

  • Miraš says:

   Pokušaće jer za Porošenka ovo je način da produži ratno stanje i odloži svoj odlazak sa vlasti, a u medjuvremenu ako bi uspeo sa ovim planom onda bi mu skočio rejting za predsedničke izbore kadgod da budu. Plan je da osvoji istureniji i nešto uži južni deo Donjecke Republike koji sasvim na jugu izlazi na Azovsko more i na istoku izlazi na kopnenu granicu sa Rusijom. Medjutim neće mu to dozvoliti, neće uspeti. Odbaciće borci Donbasa i ovaj napad. Manje je verovatno ( ovo ne tvrdim 100%) da će posle toga borci DNR i LNR krenuti dalje na Zapad preko linije razgraničenja jer tako bi učinili uslugu Porošenku da se ratno stanje produžava. Ukrajinska strana na osnovu toga tvrdila bi da su DNR i LNR uništili Dogovore iz Minska,a ne oni iz Kijeva, i to bi bio razlog više za produženje ratnog stanja. Samo kako će guzati opravdati svojima gubitke i poraz? Neko od tih najekstremnijih, sa kojima sada računa, u besu će ga koknuti.

   • Deda Micko says:

    Sve ruske generale koji su bili uspesni u borbi sa nacistima, Putin je smenio. On ne dozvoljava da Rusi pobede, imaj to u vidu.

    • Miraš says:

     Nije to tako prosto. DNR i LNR su u sukobu sa zvaničnim Kijevom, te ne može se olako reći da samo sa nacistima su u sukobu. Neki Ukrajinci jednostavno moraju da se uključe u sukob na istoku Ukrajine jer su gradjani Ukrajine, ne mogu svi da napuste Ukrajinu i da se negde sklone. Ne bi bilo pametno dozvoliti što veću eskalaciju sukoba u Ukrajini jer onda bi Ukrajina sigurno pukla naprimer uz reku Dnjepar. Ne samo da niko više ne bi sastavio te polovine nego bi stalno živeli u neprijateljstvu i povremeno bi obnavljali sukobe. Ni to nije rešenje. Nije samo nacizam razlog ovakve orijentacije Ukrajine. Ceo SSSR se našao u velikoj ekonomskoj krizi i to je itekako doprinelo ne samo raspadu SSSR-a, nego da Ukrajina bude prozapadno orijentisana. Mnogi u Ukrajini su videli rešenje svojih ekonomskih i socijalnih problema u povezivanju sa razvijenom i bogatom EU i u što većem udaljavanju od Rusije. Medjutim vreme čini svoje, te sada EU polako tone u krizu i gledaćemo kako puca EU. Da sam Rus i ja bih pre podržala da Ukrajina, kakva god da je, da se ne pretvara ponovo u pusto polje. Ukrajinu su pustošili razni veliki osvajači, zašto bi u tome sada učestvovali Rusi. Nego sačekati da se teret pucanja prenese zapadnije od Ukrajine. Tamo su glavni režiseri, a i glavni neprijatelji i protivnici Rusije. Reč je o ogromnom samopoštovanju. Treba znati istoriju, koliko puta dosad je Rusija obnavljala Ukrajinu? Već sada Rusija prima mnoge izbeglice iz Ukrajine. Koliko god da sada Ukrajina bude razrušena, napuštena i opustošena, nju će kadtad ponovo podizati i obnavljati samo Rusija. Mnogi Rusi sada tvrde da takav teret više neće preuzimati na svoja pleća. Sada tako pričaju, ali kasnije? Nameće se istina da NEMA KO DRUGI. Ne bojte se neće to uraditi Zapad jer njima Ukrajina treba samo dok može da pravi neku štetu Rusiji.

    • Miraš says:

     Scenario rata koji su uneli u Jugoslaviju pokazao se efikasnim. Zadatak je izvršen - Jugoslavija je razbijena. Šta mi imamo od toga danas nakon dve decenije? Region u stanju zamrznutog konflikta koji nikako da krene napred. Baš "lepo", ne daj Bože nikom. U Ukrajinu je preneta ista vrsta rata. Za razliku od nekadašnjih ratova kad su glavninu snaga činili spoljni agresori, ovi današnji ratovi izvode se pretežno sa unutrašnjim snagama - to su gradjanski ratovi. Dakle najgori mogući. Ako je već tako, onda izbeći njihovo rasplamsavanje, koliko se može.

 2. SARMAT says:

  Iskanderi su spremni kao i ostalo rusko oružje.Biće uništena nacistička vlast u Kijevu.U slučaju napada ukrajinskih nacista na Donbas Kijev bez obzira na istoriju biće uništen.Biće pobijeni i Porošenko,i Turčinov,i Dmitro Jaroš(vođa nacističkog bataljona "Azov"),narandžasta princeza Julija Timošenko,braća Kličko i ostali znani i neznani ukrajinski nacisti.Svi,bez izuzetka.Nacistička Ukrajina okupaće se u krvi.Milosti prema tim nacističkim životinjama neće biti.

  • Karital says:

   Po tom pitanje tražit će Rusi i Ameri tvoje mišljenje?

   • Dani says:

    Ne nego tvoje,jadnice :(((

    • Karital says:

     Odista ste jadni u pisanju o ubistvu Porošenka,braće Kličkov i ostalih dužnosnika Ukrajine.Zaboravili ste na hapšenje ruskog špijuna, pukovnika Sergia Lazareva koji tri godine špijunira za Ruse.Otkrit će Englezi još ukrajinskih oficira koji rade za GRU.

  • Deda Micko says:

   Pa, zasto ovi koje pominjes nisu vec ubijeni nego se ide u siri sukob kako bi poginuli neduzni civili???

 3. Kulak says:

  Odličan razlog da Rusija krene aktivno raditi na Azovskom moru.Vladimir Putin je previše čekao.Svojom neodlučnošču da pomogne Rusima u Donbasu svima nam je dosadio.

  • Miraš says:

   Najverovatnije da Ukrajina će kasnije doći na dnevni red. Ratovi preko posrednika (posrednički ratovi, danas ih zovu proxi ratovi) postoje odavno. I stara carstva imala su interes da se ne sukobljavaju direktno nego su indirektno preko vazala ulazili u sukob. SAD nastoji da u Ukrajini napravi proxi rat protiv Rusije, dakle SAD i NATO ne usudjuju se da krenu u otvoreni direktan rat protiv Rusije jer pred njima je velika nuklearna sila. S druge strane Rusija ne namerava tako nameštenu igru da prihvati, ne onako kao SAD očekuje. Novog velikog svetskog rata neće biti samo ako Sirija bude pobednik u sirijskom ratu, a Ukrajinu Ameri nastoje da iskoriste da bude dodatni teg u sirijskom ratu. U SAD veoma dobro znaju da kad snage SAA počiste Idlib da Asad je definitivno pobednik u sirijskom ratu. Američki interes sada nije da Porošenko pobedi na izborima, nego koriste gotovu budalu zato što im je neophodna direktna eskalacija sukoba Ukrajina-Rusija da bi zatim pokušali da naprave preokret u svoju korist u sirijskom ratu. Na dva mesta mogu da naprave ratom rampu koja bi ometala kretanje ruskih brodova koji nose važnu pomoć ka Siriji: 1) Bosfor zbog sukoba u Crnom moru Ukrajina-Rusija 2) ili u Egejskom moru zbog sukoba Turska-Grčka.

   • Miraš says:

    Ispravka: ... ne onako kaKo SAD očekuje...

  • Deda Micko says:

   More popeo se na glavu, ima on nekakvog licnog interesa u svemu tome, ja verujem da dobija novac od Kralja Cokolade Potrosenka, cim ga jos uvek pusta da prodaje cokoladu po Rusiji, a ovaj mu u isto vreme udara sankcije. Putin nije glup, pre ce biti da je pokvaren.

  • Miraš says:

   Pokušali su nešto slično i još opasnije nepuna dva meseca posle uključivanja ruske vojske u sirijski rat. Ruske snage došle su u Siriju 30.09.2015. godine a već 24.11.2015. turski lovci F-16 oborili su ruski avion Su-24. Da je tada Rusija ušla u rat protiv Turske onda Turska u ratu imala bi pravo po konvenciji iz Montrea da zbog rata zatvori prolaz kroz Bosfor po svom nahodjenju. Kako bi onda ruski brodovi dostavljali vojnu tehniku i municiju u Siriju? Nikako. Nema sumnje da Rusija bi porazila Tursku, ali zbog takvog sukoba Sirija bi bila izgubljena i još zbog sukoba sa Turskom ceo NATO mogao bi da krene u sukob protiv Rusije. Ruski brodovi morali bi da idu puno dužim putem kroz Atlantski okean, a na tom putu napadale bi ih pomorske i avio snage SAD i drugih NATO članica. Sećate se da Rusija je samo uvela sankcije Turskoj i kroy nekoliko meseci popravila je odnose sa Turskom, a tada su mnogi naši komentatori tupoglavo ponavljali poznatu klasiku "U Turčina vere nema". Izgleda da tupoglavci misle da "U Amerikanca vere ima" !

  • Miraš says:

   SAD bi tada žrtvovala i svoju dugogodišnju NATO članicu Tursku i to drugu po važnosti u NATO-u da izgori u ratu protiv Rusije, a samo zato da osvoje Siriju. U Amerikanca vere ima? Zar Njegoš treba ponovo da se rodi pa da nam ispeva odgovarajuće stihove za sadašnje sile?

 4. pravda says:

  Ukri sami prpradaju,tako da im netreba nikakvo ometanje Dombasa.Ukrajina mora vratiti sve ono sto nije njihovo pa i sam KIJEV. Zivela Rusija

 5. pravda says:

  Ukri sami propradaju,tako da im netreba nikakvo ometanje Dombasa.Ukrajina mora vratiti sve ono sto nije njihovo pa i sam KIJEV. Zivela Rusija

 6. Deda Micko says:

  Jadan je narod predvodjen jednim kriminalcem i jednim bokserom. To je za neku komediju, Ukrajinci se uskoro poumirati od gladi. Pasivni su kao i Srbi, sta misle: da im neko drugi skine Porosenka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *