Vantelesna oplodnja za oko 1.000 parova u Srbiji

Vantelesna oplodnja za oko 1.000 parova u Srbiji

22 avgusta 2013

9290-Dopunski-rad-za-program-vantelesne-oplodnjeKlinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije (KCS) i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) potpisale su danas ugovor koji će omogućiti da se najmanje dvostruko poveća broj od oko 300 ciklusa vantelesne oplodnje godišnje.

„Duplo ćemo povećati kapacitet potpisivanjem poslovno-tehničke saradnje sa RFZO. Na taj način klinika će, uz odgovarajuće organizacione promene, značajno podići svoje godišnje kapacitete. Na osnovu strategijskih planova nadam se da će od ove godine dostići do 1.000 ciklusa godišnje“, rekao je direktor KGA KCS Aleksandar Stefanović, pišu „Novosti“.

Napominjući da se ta klinika vantelesnom oplodnjom bavi od 1987. godine, on je rekao da bi KGA svoje kapacitete za vantelesnu oplodnju trebalo bi sa oko 300 ciklusa godišnje da poveća najmanje dvostruko.

Prema njegovim rečima, potreba za potpisivanjem ovog ugovora došla je kao posledica sve većeg broja parova koji traže pomoć za vantelesnu oplodnju.

Direktor RFZO Momčilo Babić izjavio je da je današnje potpisivanje ugovora za Srbiju, ali i za njega lično, jedan od najznačajnijih događaja.

„Potpisati ugovor kojim će RFZO finansirati 1.000 pokušaja vantelesne oplodnje, odnosno rođenje najmanje 400 novih beba u Srbiji tokom ove i naredne godine izuzetan je događaj“, rekao je Babić.

Prema njegovim rečima, dupliranje kapaciteta za vantelesnu oplodnju KGA KCS praktično će značiti poništavanje liste čekanja za tu proceduru, jer se na njoj trenutno nalazi 430 parova.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović poručila je da je opredeljenje tog ministarstva da broj ciklusa za vantelesnu oplodnju ne bude mera kvaliteta rada neke institucije, već da to bude broj rođenih beba.

„Mislimo da najveći broj beba treba da se rodi tamo gde su prostor, oprema i kadrovi na takvom nivou da, uz određenu finansijsku podršku i stručne planove, rezultira rođenjem beba. Smatramo da je KGA KCS zapravo mesto broj jedan za takve događaje“, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila da je proteklih pet godina više od 6.000 parova upućeno na vantelesnu oplodnju i izrazila zadovoljstvo što će se taj broj povećati zbog udvostručenja kapaciteta KGA KCS.

Od početka godine RFZO uputio je 1.229 parova na proces potpomognutog oplođenja u KGA KCS, GAK Narodni front, KC Vojvodine, KC Niš i ZC Valjevo, čiji su kapaciteti trenutno ograničeni na 1.460 parova.

Procenjena vrednost nabavke iznosi 210,6 miliona dinara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *