ВАРНИЦА КОЈА ЋЕ ЗАПАЛИТИ БЛИСКИ ИСТОК: Хаос и сукоби у Бахреину (ВИДЕО)

ВАРНИЦА КОЈА ЋЕ ЗАПАЛИТИ БЛИСКИ ИСТОК: Хаос и сукоби у Бахреину (ВИДЕО)

23 јуна 2016

An anti-government protester runs a way after he threw a Molotov cocktail at riot policemen and their armoured personnel carriers during clashes in the district of Sitra in BahrainНакон укидања држављанства духовном вођи шиитске већине у Бахреину, у ком је сва власт у рукама сунитске мањине, у престоници ове мале блискоисточне земље почеле су масовне демонстрације које из дана у дан доијају све насилнији епилог.

Бахреинске власти су пре неколико дана одузеле држављанство шиитском духовном вођи Шеику Иси Касиму и укинули његову странку Ал Вефак, што је довело до револта народа који је одмах изашао на улице.

Протести у Бахреину трају већ три дана, а решење ситуације се не назире, чак ни пошто је владајућа породица Бахреина претрпела критике и од њиховог највећег савезника – Вашингтона, а Уједињене нације су изразиле забринутост због „провоцирања националног осећања становништва“, али и због прекомерне употребе сузавца у растеривању демонстрација.

Ситуација се додатно загрева, јер овај потез подржава Саудијска Арабија, водећа сунитска сила арапског света.

Са друге стране, централна шиитска држава Иран, оштро упозорава породицу Ал Калифа, владајућу гарнитуру у Бахреину да прелазе „црвену линију“ и да овакав потез може бити управо та варница која ће запалити регион.

Тако је командант Иранске револуционарне гарде Касим Сулејмани упозорио: „Ал Калифе свакако знају да је њихова агресија против Шеика Касима црвена линија која ће запалити и Бахреин и цео регион. Овим потезом се људима не оставља друга опција него да крену путем оружаног устанка“, рекао је Сулејмани.

„Ал Калифа ће дефинитивно платити цену, а њихов крвожедни режим ће бити срушен“, поручио је Сулејмани.

Да подсетимо, бахреинске власти су, уз помоћ Саудијске Арабије, 2011. угушиле шиитски устанак.

Шеик Иса Касим је један од најистакнутијих шиитских клерика у Бахреину. Он је духовни вођа највеће опозиционе странке Ал Вефак коју су бахреинске власти пре неколико дана укинуле што је резултуирало чак и критикама од стране њихових савезника, САД-а.

Погледајте најновије снимке са улица Бахреина:

(Правда/РТ/Ројтерс/Ал џазира/advance.hr)

KOMENTARI2 коментара

  1. Harry Neron says:

    Bahrein ne može da zapali bliski istok jer nije dio bliskog istroka nego arapskog zaliva. Kao drugo probleme u Bahreinu isto ako u drugim arspskim državama prave šiiti koji su doseljenici an taj teritorij, ponajivše puta kao gasterbajteri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u