ВАРНИЦА КОЈА ЋЕ ЗАПАЛИТИ БЛИСКИ ИСТОК: Хаос и сукоби у Бахреину (ВИДЕО)

VARNICA KOJA ĆE ZAPALITI BLISKI ISTOK: Haos i sukobi u Bahreinu (VIDEO)

23 juna 2016

An anti-government protester runs a way after he threw a Molotov cocktail at riot policemen and their armoured personnel carriers during clashes in the district of Sitra in BahrainNakon ukidanja državljanstva duhovnom vođi šiitske većine u Bahreinu, u kom je sva vlast u rukama sunitske manjine, u prestonici ove male bliskoistočne zemlje počele su masovne demonstracije koje iz dana u dan doijaju sve nasilniji epilog.

Bahreinske vlasti su pre nekoliko dana oduzele državljanstvo šiitskom duhovnom vođi Šeiku Isi Kasimu i ukinuli njegovu stranku Al Vefak, što je dovelo do revolta naroda koji je odmah izašao na ulice.

Protesti u Bahreinu traju već tri dana, a rešenje situacije se ne nazire, čak ni pošto je vladajuća porodica Bahreina pretrpela kritike i od njihovog najvećeg saveznika – Vašingtona, a Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog „provociranja nacionalnog osećanja stanovništva“, ali i zbog prekomerne upotrebe suzavca u rasterivanju demonstracija.

Situacija se dodatno zagreva, jer ovaj potez podržava Saudijska Arabija, vodeća sunitska sila arapskog sveta.

Sa druge strane, centralna šiitska država Iran, oštro upozorava porodicu Al Kalifa, vladajuću garnituru u Bahreinu da prelaze „crvenu liniju“ i da ovakav potez može biti upravo ta varnica koja će zapaliti region.

Tako je komandant Iranske revolucionarne garde Kasim Sulejmani upozorio: „Al Kalife svakako znaju da je njihova agresija protiv Šeika Kasima crvena linija koja će zapaliti i Bahrein i ceo region. Ovim potezom se ljudima ne ostavlja druga opcija nego da krenu putem oružanog ustanka“, rekao je Sulejmani.

„Al Kalifa će definitivno platiti cenu, a njihov krvožedni režim će biti srušen“, poručio je Sulejmani.

Da podsetimo, bahreinske vlasti su, uz pomoć Saudijske Arabije, 2011. ugušile šiitski ustanak.

Šeik Isa Kasim je jedan od najistaknutijih šiitskih klerika u Bahreinu. On je duhovni vođa najveće opozicione stranke Al Vefak koju su bahreinske vlasti pre nekoliko dana ukinule što je rezultuiralo čak i kritikama od strane njihovih saveznika, SAD-a.

Pogledajte najnovije snimke sa ulica Bahreina:

(Pravda/RT/Rojters/Al džazira/advance.hr)

KOMENTARI2 komentara

  1. Harry Neron says:

    Bahrein ne može da zapali bliski istok jer nije dio bliskog istroka nego arapskog zaliva. Kao drugo probleme u Bahreinu isto ako u drugim arspskim državama prave šiiti koji su doseljenici an taj teritorij, ponajivše puta kao gasterbajteri.

  2. Milan says:

    5:0 za Izrael

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *