VARNICE IZMEĐU KINE I SAD: Kineski lovac presreo američki avion

VARNICE IZMEĐU KINE I SAD: Kineski lovac presreo američki avion

22 avgusta 2014

0 AqSXxdjrfoPiL0tzSAD su optužile pilota kineskog lovca aviona za opasno presretanje američke izviđačke letelice dok se nalazila u međunarodnom vazdušnom prostoru kod obale Kine.

Sekretar za štampu Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi rekao je večeras da je Vašington protestovao kod kineske vojske kroz diplomatske kanale, rekavši da postupak dotičnog pilota „nije bio bezbedan i da je bio neprofesionalan“.

Ben Rouds, zamenik savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost, nazvao je presretanje „provokacijom koja duboko zabrinjava“ i ukazao da bi ovaj postupak mogao negativno da utiče na nastojanja da se unaprede kinesko-američki vojni odnosi.

Kirbi je rekao da je manevar kineskog pilota od 19. avgusta bio rizičan po bezbednost letelice američkog izviđačkog aviona, i da „nije bio u skladu sa međunarodnim običajnim pravom“.

Prema njegovim rečima, ovaj događaj komplikuje napore da se unaprede često zategnuti odnosi dveju armija.

Kirbi je rekao da je kineski lovac nekoliko puta prošao veoma blizu američke letelice P-8 posejdon, i da joj je u jednom trenutku prišao na nekoliko desetina metara.

Prilikom jednog manevra, kineski lovac je preleteo ispred nosa američkom izviđačkom avionu i jasno mu stavio do znanja da je naoružan, budući da je pokazao svoj trbuh, kazao je Kirbi.

Incident se dogodio na oko 220 kilometara od kineskog ostrva Hainan.

Letelice P-8 posejdon napravljene su za izviđanje i špijunažu.

KOMENTARI3 komentara

  1. Žikica Marković says:

    Ako neko svesno koristi sredstvo za špinujažu, kao što su amerikanci koristili avion P-8 Posejdon u blizini granice određene zemlje,u ovom slučaju Kine, zar to nije u cilju ugrožavane bezbednosti te zemlje?Pa ko je kome ugrozio bezbednost?Da li kineski pilot koji je branio teritorijalni integritet svoje zemlje, ili pilot koji je upravljao špijunskim američkim avionom P-8 Posejdon?Zahvaljujući vojnoj moći Rusije i Kine, došao je kraj osionom ponašanju USA širom planete zemlje, a naročito prema Rusiji i Kini.

  2. Vladimir says:

    Tipican primer cinizma. Kritika vuka jagnjetu sto mu muti vodu. Samo sto su jagnjici stasali u u ovnove se jakim i opasnim rogovima.

  3. Spasoje says:

    Slažem se sapredhodnim komentarima i poruka amerima,da se više ne zajebavaju sa velikim silama kao što su Rusija i Kina.Prolazi vrijeme njihove dominacije u svijetu.Dolaze nove sile sa novom politikom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *