VARNICE NA ISTOKU: Kineski i japanski borbeni avioni igraju se “kukavice”

VARNICE NA ISTOKU: Kineski i japanski borbeni avioni igraju se “kukavice”

25 maja 2014

plaaf_j10Kina je danas poslala izviđačke avione u zonu Istočnog kineskog mora pošto su japanski avioni ušli u zonu zabrane leta i sprovode „opasne akcije“ tokom zajednickih japansko – ruskih vojnih vežbi, saopštilo je ministarstvo odbrane u Pekingu.

Kinesko ministarstvo objavilo je na svom sajtu da su japanski avioni ušli juče u zonu nad Istočnim kineskim morem, bez obzira na upozorenje „na zabranu leta“ koje je izdato pre tih vežbi, prenela je agencija Rojters.

„Japanski vojni avioni su upali u vazdušni prostor, tokom vojne vežbe, bez dozvole i sproveli opasne akcije, što je ozbiljno kršenje međunarodnih zakona i standarda koji bi lako mogli da izazovu nesporazum i čak da dovelu do incidenta u vazduhu“, navodi se u saopštenju kineskog ministrstva.

Britanska agencija navodi da je japansko ministarstvo odbrane ranije saopštilo da su kineski borbeni avioni leteli, na nekoliko desetina metara, od njihovih vojnih aviona nad Istočnim kineskim morem.

Portparol japanskog ministarstva precizirao je da je kineski avion SU-27 juče leteo blizu japanskog OP-3C izviđačkog aviona nad vodama gde se zone protivvazdušne odbrane preklapaju.

Još jedan kineski avion SU-27 leteo je u blizini japanskog YS-11EB aviona u istom vazdušnom prostoru, da je jedan kineski avion leteo na oko 50 metara, a drugi na kao 30 metara od japanskih aviona, precizirao portparola japanskog ministarstva, dodala je agencija AFP.

Incidenti su rezultat zategnutosti u odnosima između Japana i Kine zbog teritorijalnog spora i kontrole nad nizom nenaseljenih ostrva u Istocnkom kineskom moru.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *