ВАРНИЦЕ ПРЕД КРАЈ ЗАСЕДАЊА: Жустра расправа Дачића и Читаку у Савету безбедности! (ВИДЕО)

ВАРНИЦЕ ПРЕД КРАЈ ЗАСЕДАЊА: Жустра расправа Дачића и Читаку у Савету безбедности! (ВИДЕО)

16 августа 2017

На крају седнице Савета безбедности УН о Косову развила се жустра расправа између Ивице Дачића и косовске амбасадорке у САД Вљоре Читаку.

Дачић је том приликом западним земљама поручио да погађају српски народ залагањем за укидање УНМИК-а.

„Читаку је увредила седницу рекавши да је ово једна шарада… Много више ме брине то што су САД, Британија и Француска очигледно усагласиле став са Косовом око потребе окончања Мисије УН на Косову“, рекао је Дачић.

Он је поставио питање како онда те силе могу да кажу да желе да буду партнер Србије.

„Да ли ће неко икада овде споменути више од 200.000 Срба који су протерани, а вратило се 1,9 процената њих? Мислите ли да то више не треба спомињати?“, упитао је први потпредседник Србије.

Подсетивши да је 1981. у Приштини живело 43.000 Срба, упитао је: „Где су данас? Хоћете ли рећи – у реду је, више их нема, више нећемо да се окупљамо и о томе причамо?“.

„Ви јесте велике силе, али овим дубоко погађате српски народ. И српске жртве траже правду, исто као и албанске и све друге“, истакао је Дачић, додавши да „ако неко мисли да је ситуација на Косову решена, онда живи у дубокој и дебелој заблуди“.

Такође је поручио да „ако неко мисли да је довољно да неко изврши једнострану сецесију и да је проблем решен, и да сте тиме што признате једну земљу завршили посао, онда сте заборавили историју“.

Подсетивши да су Француска и Србија стратешки партнери, упитао је да ли је логично да представница те земље у УН наступа као на данашњој седници.

„Не желим да се вашим земљама догоди оно што се Србији десило. Ми сигурно нећемо изазвати рат. Ако мислите да ово више не треба да се одржава, донесите онда ту одлулку, предложите да се укине резолуција 1244“, нагласио је Дачић.

Он је, истовремено, изразио уверење да су велике силе свесне да таква одлука не може проћи у СБ УН.

„Немојте вређати Србију. То је једна поносна земља која вам је много помогла, између осталог, и у успостављању УН, за разлику од неких других који су Хилтера дочекивали цвећем“, закључио је Дачић.

Одговарајући на његову изјаву, Читаку је рекла да СБ УН „није место за дискусију о националним идентитетима, нити о томе ко је први био на Балкану, ко је дошао у седмом веку…“.

„Ја сам етничка Албанка и поносна грађанка Косова. Ти идентитети одлично коегзистирају и један не искључује други“, истакла је она, након што је Дачић током говора рекао да Читаку није Косоварка, већ Албанка и да народ Косова не постоји..

Она је рекла и да је „Косово имало границе много пре него што ће стећи државност“, тврдећи да је независност Косова „прозвод распада Југославије, при чему није једини, и то није сецесионистички покрет“.

Док је Читаку говорила, Дачић је често оспоравао њене тврдње и покушавао да је прекине.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Zaharije Serak says:

    Pa ko Vam vjeruje gos.Dacicu.Svijet odlicno zna ko je poceo i izvrsio agresiju na Drzave bivse Jugoslavije.Pa recite da je udruzena vojska iz svih djelova bivse Jugoslavije bila na Kosovu,dok nisu prepoznali sta Vi kao Srbija zelite da uradite na Kosovu.Pocelo je promjenom Ustava,a zavrsilo se znamo kako.Vi ste jedan od odgovornih za gubitak Kosova.Ja ne znam sta Vi vise trazite u politickim strukturama Srbije.Dosta ste zla nanijeli da Vam je definitivno davno bilo vrijeme da odete

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u