ВАРУФАКИС: Тек сад следи пропаст Грчке!

VARUFAKIS: Tek sad sledi propast Grčke!

14 jula 2015

Handover ceremony of Yanis Varoufakis in AthensBivši grčki ministar finansija Janis Varufakis navodi da su mu neki članovi evrogrupe, na čelu sa nemačkim ministrom Volfgangom Šojbleom, jasno poručili da će ga smrviti.

Sa Šojbleom nije bio moguć dogovor, a nemačka strana ponašala se kao da u Grčkoj nisu ni bili izbori. Šojble je odlučio da se o odredbama pređašnjih programa Grčke iz 2010. i 2012, čiji je “arhitekta” bio upravo on, ne može raspravljati. On je stalno govorio da su te programe prihvatile bivše grčke vlade i da se ne može dozvoliti da izbori nešto promene. Ja sam mu rekao da to znači kako više uopšte ne bi trebalo održavati izbore u prezaduženim državama, na šta Šojble nije odgovorio. Verovatno su mislili da je to dobra ideja, ali bilo bi je teško sprovesti – rekao je Varufakis.

On u intervjuu za “Nju Stejtsmen” navodi da su mu tokom pregovora stalno nudili predloge koje nije moguće prihvatiti, one koji se drugoj stani daju kada ne želite dogovor.

– Izađeš s argumentom na kojem si radio, uverio se da je logičan, a kao odgovor dobiješ samo blede izraze lica. Ono što govoriš nema veze s onim što oni govore. Mogao bi isto tako otpevati švedsku himnu, odgovor bi bio isti – pisuje Varufakis pregovore sa Nemcima.

U Evrogrupi, koju čine ministri finansija zemalja evrozone, Varufakis kaže da nije naišao na razumevanje.

– Vrlo moćne figure gledaju te u oči i kažu ti: “U pravu su, ali svejedno ćemo te smrviti” – kaže Varufakis.

On tvrdi da su se kao najveći neprijatelji Grčke pokazale države koje bi trebalo da pokažu najviše razumevanja, jer su i same u teškoj situaciji – Portugal, Španija, Italija i Irska. Kao razlog takvog ponašanja Varufakis navodi strah predstavnika tih zemalja od svojih građana.

– Da smo mi Grci uspeli za sebe da ispregovaramo bolje uslove, to bi njih politički pokopalo. Morali bi da svojim biračima objasne zašto i oni nisu tako pregovarali – smatra Varufakis.

Uveren je da su pregovori bili farsa, jer evrogrupu, kako kaže, u potpunosti kontroliše nemački ministar finansija.

– Francuski ministar Mišel Sapin jedini je koji se povremeno suprotstavi Šojbleu, ali na vrlo suptilan način, jer se otvorena pobuna protiv Nemačke u evrogrupi ne toleriše – navodi bivši grčki ministar finansija.

On tvrdi da je uveravao kolege iz vlade da će Evropska centralna banka zatvoriti grčke banke kako bi prisilila Ciprasa da “poklekne”. Ponudio je Ciprasu plan za period posle referenduma, ali on to nije prihvatio.

Varufakisova namera posle zatvaranja banaka bila je da izda “zadužne papire” u evrima, da jednostrano otpiše deo duga na grčkim obveznicama koje poseduje Evropska centralna banka i da preuzme kontrolu nad grčkom Narodnom bankom i njenim finansijskim rezervama.

– Ništa od toga ne bi značilo da je Grčka izašla iz evrozone, ali bi poslužilo kao upozorenje – kaže Varufakis.

Međutim, navodi on, iste večeri posle referenduma vlada je odlučila da volju naroda i jasno “NE” merama štednje ne iskoristi kao podsticaj za energičniji pristup.

– Umesto toga odlučili su se na ogromne ustupke – navodi Varufakis.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *