ВАРВАРИ И ДИВЉАЦИ: Америчке „фоке“ убијале децу и чиниле страшне злочине током акција

VARVARI I DIVLJACI: Američke „foke“ ubijale decu i činile strašne zločine tokom akcija

8 juna 2015

Navy Seals devgru 43Specijalne jedinice američke mornarice Navy SEALS – akronim od riječi sea (more), air (vazduh) i land (kopno) – poznate kao „američke foke“, koje su se, između ostalog, istakle u akciji u kojoj je ubijen Osama bin Laden, posljednjih godina skrenule su s kursa i učestvovale su u „pretjeranim i proizvoljnim“ ubijanjima, otkriva novi izvještaj o tajanstvenoj jedinici.

Specijalci su jednom prilikom optuženi za ubistvo osmorice đaka, pošto su upućeni u akciju na osnovu pogrešnih obavještajnih informacija.

U opširnom izvještaju o porijeklu i razvoju „Tima šest“, objavljenom u Njujork tajmsu, bivši pripadnici legendarne američke elitne jedinice svjedoče o njenim kravim obračunima u Avganistanu sa borcima nižeg ranga i „uličnim razbojnicima“, umjesto izvođenja ciljanih antiterorističkih akcija, po kojoj je poznata.

Među optužbama na račun tajanstvenog vojnog ogranka, koje su iznijeli stručnjaci i njeni bivši članovi, su i tvrdnje da je jedan britanski general doveo u pitanje autoritet jedinice, optuživši je za proizvoljno ubijanje civila u avganistanskoj proviniji Helmand:

– da je 2009. u napadu na selo Gazi Han, u provinciji Kunar, ubijeno osam učenika;
– da je bivši oficir „foka“ rekao da su se beskonačne misije pretvarale u „festivale ubijanja“;
– da je jedan član jedinice optužen za skrnavljenje tijela mrtvog borca poslije napada;
– da su „foke“ učestvovale u borbama prsa u prsa u kojima su koristili tomahavk sjekire.

Poslije napada na Njujork i Vašington 11. septembra, „Tim šest“ koji danas ima 1.800 članova, dobio je ogromna finansijska sredstva, pri čemu se njegova uloga sve više širila, navodi se u izvještaju. Bivši pripadnici tvrde da su ih poslali u avganistanska sela da nađu komandante nižeg ranga i ulične razbojnike, pri čemu se događalo da ubiju 25 osoba, a da među njima nije glavna meta napada.

– Do 2010. godine, momci su već počeli da jure ulične bandite – najbolje obučena jedinica na svijetu jurila je ulične razbojnike – kaže jedan bivši pripadnik.

List izvještava o incidentu u kome su stanovnici avganistanskog sela i jedan britanski general optužili elitnu jedinicu za proizvoljna ubijanja u jednom selu u avganistanskoj provinciji Helmand. Osim toga, spominju da su jednom prilikom optuženi za ubistvo osmorice đaka, pošto su upućeni u akciju na osnovu pogrešnih obavještajnih informacija.

Vojnici su tražili talibanskog komandanta u Gazi Kanu, u provinciji Kunar, ali nisu našli nijednu osobu od značaja i ubili su deset osoba.

U ranijem napadu, komandant Brit Slabinski vidio je mlađeg pripadnika specijalnih jedinica koji je htio da prereže vrat mrtvom borcu.

Još jedan jezivi aspekt života „foka“ spomenut u članku jeste da su neki pripadnici jedinice koristili tomahavk sjekire za ubijanje neprijatelja, koje je po porudžbini izrađivao kovač iz Sjeverne Karoline. Osim za ubijanje, koristili su ih za razvaljivanje vrata i obijanje brava.

Bob Keri, bivš američki senator koji je služio u elitnim jedinicama, slaže se da je 300 boraca i 1.500 pomoćnog osoblja bilo pretjerano korišćeno.

– Postali su neka vrata snage od 1.800 ljudi koji su obavljali sve što bi bilo ko zatražio – rekao je on.

On je, međutim, dodao da savremena politika i ratovanje stavljaju vojne komandante u situaciju u kojoj moraju da biraju između „užasnog i lošeg izbora“.

(RTRS)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mirko says:

    Ma gde oni. Oni su samo "normalni" Amerikanci. USA = UFD (Ujedinjene Fašističke Države) NATO = NA jveća T eroristička O rganizacija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *