ВАРВАРСТВО И ДИВЉАШТВО НА ВИДОВДАН: Багери „опколили“ Газиместан – забетонирано место Косовског боја

ВАРВАРСТВО И ДИВЉАШТВО НА ВИДОВДАН: Багери „опколили“ Газиместан – забетонирано место Косовског боја

28 јуна 2022

Уочи Видовдана, на Газиместану освануло је градилиште, 70 метара од капије симбола непокореног народа, места на коме се одиграо Косовски бој. Реч је о Спомен – подручју у заштићеној зони, о којој такозвано Косово мора посебно да брине. Ово је провокација, не може се градити на Газиместану, поручују Срби са Косова и Метохије.

Усред заштићене зоне изливена је бетонска плоча, очигледно темељ будуће грађевине од три стотине квадрата.Ово није први нелегални објекат на месту које за Србе има посебан значај. Одмах по обзнањивању да се формира заштићена зона непосредно уз Газиместан почела је градња. Борба да се први градитељ на Газиместану заустави трајала је неколико година. Узалудно, јер је после годину и по дана зграда је стављена под кров, поред светог места сада је стовариште.

Новинар и публициста са Косова и Метохије Живојин Ракочевић, за Спутњик објашњава да ово није атрактивна зона за ту врсту бизниса, место је удаљено од пута, далеко је од Приштине и Обилића, па наш саговорник верује да постоји неки виши циљ, потпуно, каже, ирационалан, да ти људи наносе штету другима, желе да се виде у срцу Газиместана.

„У време када је доношен Ахтисаријев план, они су већ видели стратегију којом ће уништити те заштићене зоне и узурпирати их. То није случај само са Газиместаном, ту је специјална заштићена зона Велика Хоча, где се такође гради без дозволе, инвеститорима нико ништа не може, затим старо градско језгро Призрена које је у добром делу девастирано, продато и зазидано. То су процеси у којима други не постоје и не постоји закон, када се споје та два принципа, онда нема ничег. То је потпуна анархија“, каже Ракочевић.

Косовом влада анархија

Он је обишао терен, претпоставља да ће на новим темељима бити подигнут ауто сервис са перионицом. Реч је о приватној њиви у власништву Албанца, али чија год да је њива, инвеститор нема право да гради, јер то је заштићена зона коју штити Устав такозваног Косова, а даноноћно је чува Косовска полиција.

„Заштићене зоне су саставни део законодавства који је међународна заједница уврстила у Устав и законе, да би подигли ниво људских права и заштитили стотине објеката Српске православне цркве, места која су од посебног значаја за нашу културу, историју и наслеђе. Шетао сам тамо пола сата, нико од полицајаца ми није пришао да пита шта радим, нико не жели да преузме било какву одговорност, да примени закон. Донети су савршени европски закони – са савршеним непримењивањем“, истиче Ракочевић.

Реаговала Српска православна црква

Како Спутњик сазнаје, Српска православна црква је већ реаговала, очекује се да инспекција заустави радове и наложи инвеститору да више не ради. Међутим, Ракочевић каже да је пракса на терену нешто друго. Досадашња је показала да сазидано, не само да није срушено, већ објекти расту, док не буду потпуно завршени.

Завод за заштиту споменика културе Републике Србије који прати и познаје стање објеката на терену, немоћан је, јер његове ингеренције тренутно фактички не постоје. Ипак, може да се обрати релевантним међународним институцијама, укључујући и УНЕСКО.

То мора дати резултате на дуге стазе, верује Ракочевић, јер није реч само о Газиместану, реч је о читавом мору једне цивилизације, огромном броју објеката, места која су важна за православне, али и за светску културну баштину, па су заштићена по светским, али и косовским законима.Наслеђе вредно Немцима, није Албанцима

Саговорник Спутњика каже да је, после овог случаја, и ономе ко ништа не зна о дешавањима на Косову и Метохији лако закључити шта се тек дешава са историјски важним светим местима какав је Газиместан, која нису заштићена.

„Када се успостави систем који не примећује другог, он или настоји да уништи другог или да присвоји себи све што му је припадало и избрише. Наравно, то изазива ужасне провокације, не можете градити на Газиместану! Зашто би неко зидао на Газиместану, како је могуће да ти људи не схватају да је то некоме важно? Да је то свето место, да се ту стално окупљају људи. Између осталог, долазе и туристи, то није природно, није нормално“, истиче Ракочевић.

Он додаје да држава Србија, Српска православна црква и Срби на Косову и Метохији имају проблем са етничком силом која је одлучила да их избрише, која је доминантно окренута ка томе или да фалсификује или да уништи или присвоји туђе, таквој сили врло је тешко одупрети се, јер реч је о репресији институција, нових институција које не желе да упознају Газиместан, нити било шта друго.

„Дугогодишњи познаник Албанац пре неки дан ми каже да му је немачки амбасадор рекао да су Дечани прави дијамант. Рекао сам, како је могуће да теби, који читав живот живиш овде то открива немачки амбасадор, како ти то не знаш? Не можете упознати нешто, ако га не прихватате, ако сте непријатељски настројени према њему, ако га мрзите, сматрате опасношћу. Ово је ствар сведочења, Газиместан је апсолутни симбол слободе нас Срба на Балкану и где год да се налазимо. Тај симбол слободе мора на неки начин да се обесмисли“, закључује Ракочевић.

(Спутњик)

KOMENTARI13 коментара

 1. Pakao Azovstala says:

  Oni ne kontaktu očiglednu činjenicu da se USA ruši, da Rusija uspostavlja novi poredak i da mi veoma brzo dolazimo vojskom na KiM ??? Ok, znamo da su glupi, ali TOLIKO ???? Pa gori su od Hrvata onda. Tu su...

 2. VRSK says:

  Uskoro kreće specijalna operacija “Z” za vraćanje svete srpske zemlje,tako da što su teroristi gradili ,gradili su.

 3. Gardista says:

  Molim Putina da preusmeri jedan Iskander ili stari SSSR dron na temelje buduceg siptarskog hrama. Platice ceo Srpski narod, jer od ovih nasih izdajnika nema leba.

 4. Duca says:

  Vučić je pokrenuo sada vojsku a Đilas je izveo narod na ulice pa ih pozove na marš do Gazimestana?

 5. Srbski Vitez says:

  Brljaće šiptarčine prostačke još malo...samo malo...braća Rusi dolaze razbijajući dosadašnji zverski poredak! Šta to znači, šiptarčine još uvek ne shvataju...kad shvate, to će biti i poslednje što su shvatili!

 6. Gagi says:

  Kao po starom dobrom obicaju, bice javnih osuda i zalopojki sa najmerodavnijih mesta u nasoj drzavi. Nizace se utopisticke izjave kao sto je navedena u gornjem tekstu: "Ipak, može da se obrati relevantnim međunarodnim institucijama, uključujući i UNESKO". I naravno, obraticemo se medjunarodnoj instituciji a oni ce nam zdusno pomoci bas onako kako su nam pomagali do sada. U celoj ovoj situaciji ima jos gora stvar, ovakva bahata i nelegalna gradnja je svakim danom vidljiva i u Srbiji. Postavlja se jedno logicno pitanje, da li se i ovde za prioritete i gradnju pita i istu odobrava nemacki ambasador. A zatim da odemo jos malo dalje, ako se stvari identicno dogadjaju ovde i na KiM, koja je to mentalna i duhovna razlika izmedju vlasti tamo i vamo.

 7. Svetovid says:

  Nemci "brane" Srbske Dečane i Gazimestan ali ne pominju da se na teritoriji današnje Nemačke pre 854 godine desilo mnogo veće Srbsko stradanj - uništenje i pokolj Arkone na poluostrvu Rujan(Rujen nem.) Zahvaljujući pedantnom biskupu Sekst Gramatiku,ostao je dokumentovani zapis o genocidu nad Srbima 1168.god kada je spaljeno najveće svetilište Srba u Evropi. Pogroma je bilo i pre i posle, ali Gramatikus objašnjava suštinu:operacija je planirana mnogo pre, ali je Danski biskup Absalon insistirao uništenje, b a š, na Vidovdan. Da bi dokazao Srbima da je jači Hristos od Srbskih bogova, Svetovida, Peruna, Dažboga etc. Jer Srbi nisu bili hrišćani, i Vidovdan je bio njihov p r e h r i š ć a n s k i praznik.

  • bilje says:

   AMMIIN!!!!Živela naša praiskonska RODNA VERA,uskladjena sa ritmom Prirode:majkom Zemljom i ocem Suncem.Na ruskoj zastavi je Sveti Georgije na konju i kopljem probada,ubija aždaju.Svo zlo dolazi sa zapada= zapadaju ogrezli u pohlepi,incestu, pederastiji divljastvu...... Eto onomad i ovi nasi za lepe pare,gle bas na Vidovdan isporucise predsenika Srbije u eurobski kazamat/bez obzira kakav je bio on je predsednik/. Da ne pricamo o generalu Mladicu sad pisaju po njemu u zatvoru samo ZBOG TOG STO JE SA SRBSKIM NARODOM BRANIO VEKOVNA OGNJISTA..

   • bilje says:

    Nas Gavrilo Princip je na VIDOVDAN srusio habzbursku imperiju.Zbog tog su zapadni krvoloci stvarali naciju aljbance,da bi korak po korak otimali SRBSKU ZEMLJU nagnojenu kostima i natopljenu krvlju SRBSKIH junaka.

 8. Dejan says:

  Friški beton posujte šečerom i sve se se mrviti dok stvrdne!

 9. rade says:

  Neka rade sta hoce,ubrzo ce specijalna operacija vojske Srbije da pocisti te smrdljivce.

 10. Један тамо, не знаш га ти... says:

  Огаван је то накот. Довучен је шљам из азијских п*ипиздина и, као и сваки паразит, угрожава тело домаћина.

 11. milorad5 says:

  ima samo jedno rešenje za njih i ako ih ne rešimo rešiće oni nas,to je tako jasno i jednostavno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u