ВАСЕЉЕНСКА ПАТРИЈАРШИЈА САОПШТИЛА: Спремна повеља о успостављању независне цркве у Украјини

VASELJENSKA PATRIJARŠIJA SAOPŠTILA: Spremna povelja o uspostavljanju nezavisne crkve u Ukrajini

29 novembra 2018

Sveti sinod spremio je nacrt Povelje o uspostavljanju ukrajinske crkve, piše u saopštenju koje je objavila Vaseljenska patrijaršija.

Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu pripremila je nacrt povelje o uspostavljanju nezavisne crkve u Ukrajini.

Rojters ocenjuje da se radi o koraku koji vodi ka prekidu vekovima starih veza sa Ruskom pravoslavnom crkvom za koji Kijev veruje da je od ključnog značaja za zaustavljanje mešanja Moskve u stvari u Ukrajini.

„Sveti sinod spremio je nacrt Povelje o uspostavljanju ukrajinske crkve“, piše u saopštenju koje je objavila Vaseljenska patrijaršija.

KOMENTARI7 komentara

 1. Budi Bog s nama says:

  Vidi ga kako se izbečio ovaj Vratoloma, popićeš ti kaficu sa patrijarhom Kirilom u Moskvi, kupio te porošenko pa sad vidiš da si izdao Hrista i hrišćanstvo Judo! Ali će svako od nas dobiti platu po delima svojim o dolasku pravednog carstva Božijeg.

 2. Slobodanka says:

  Pre više od hiljadu godina preobraćanje u hrišćanstvo bila je uobičajena praksa tada moćne Vizantije u odnosima sa zaraćenim narodima, paganima. Kroz širenje hrišćanstva i krštenje vizantijska vladajuća elita nastojala je i da konsoliduje neznabožaćke države u svoje sfere uticaja i da smanji rizik od vojnih sukoba na svojim granicama. Tako je u IX veku uvedena u hrišćanstvo Velika Moravska Kneževina (862), zatim Bugarska (864-920). Posle napada Rusa na Konstantinopolj iz 860 godine ta ista taktika primenjena je u odnosima prema Drevnoj Rusi tj. prema Kijevskoj Rusiji zbog čeka tadašnji carigradski patrijarh Fotije poslao je prve misionare u Kijev. Konačan pad Konstantinopolja desio se još 1453 godine, a danas iz ostatka ostataka nekada moćne srednjovakovne države opet se cilja po Rusima. Apsurd je da iz Carigrada (bivšeg Konstantinopolja) sada ih ne integrišu kao nekad u miroljubivu zajedničku sferu, nego nastoje da ih što više podele i medjusobno zavade. Za koliko se prodao ovaj Vartolomej?

 3. Posmatrac says:

  E pa kad se ujedinite a vi se prikljucite vatikanu jer tamo smradovi I pripadate. Crkve koje su pravoslavci sagradili konzervirati I zatvoriti dok se vi ne preselite u taj vatikan pa ih onda otvoriti za normalne ljude. Dzaba ti ta sijeda brada, mora da te je cia uvatila ili sa djecacima ili sa prostitutkama pa te sad ucjenjuju. Is, is, djavole.

  • Velika Metla says:

   Posmatrač,pa gde će fekalije nego u septičku jamu,na "zborno" mesto!

 4. Deda Micko says:

  Ovaj popina je kreten.

 5. Barakuda says:

  Slobodanka: za mnogo novooštampanih $ !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *