Вашингтон: Без долара за Сарајево због Суторине

Вашингтон: Без долара за Сарајево због Суторине

16 марта 2015

reg-sutorina_620x0-620x308Босни и Херцеговини прете финансијске санкције САД, због случаја Суторина. Ово је постало и званично пошто је амерички Конгрес већ узео у разматрање Текст закона о ограничавању финансијске помоћи Сједињених Америчких Држава БиХ, због отварања територијалног спора у вези са Суторином. Овај текст закона је објављен на службеној страници америчког Конгреса.

Предлагач закона је конгресмен из Охаја Мајкл Тарнер, а њиме се тражи наметање финансијских санкција БиХ.

У закону се наводи, у писменој опомени насловљеној на Министарство одбране и Стејт департмент, да им неће бити на располагању новац за помоћ БиХ од 2016. године, све док Министарство одбране, државни секретар САД и надлежни комитет Конгреса, не утврде да је БиХ прихватила границе које је успоставила Арбитражна комисија за бившу Југославију 11. јануара 1992. године.

Доношење закона је само последица Тарнеровог ранијег писменог упозорења Бакиру Изетбеговићу, бошњачком члану Председништва БиХ, на могуће покушаје измена граница са Црном Гором око Суторине. У САД се сада очекује званично заказивање расправе о предлогу утицајног конгресмена.

Пре неколико дана на седници Представничког дома Парламента БиХ било је најављено гласање о резолуцији посланика СДП Дениса Бећировића о Суторини, али је оно одложено на захтев Уставноправне комисије која је тражила додатне консултације у року од 30 дана са стручњацима за међународно и уставно право.

Бећировић у предлогу Резолуције наводи да Парламент БиХ оцењује „неприхватљивим, неутемељеним и штетним Предлог уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе, према којем би Суторина вољом државних органа БиХ требало да остане у саставу Црне Горе“.

Момчило Новаковић, члан Уставноправне комисије, каже за „Новости“ да се ово питање мора коначно решити.

„Очекујемо да се то деси у наредних 30 дана када би требало да се окупе правни стручњаци из целог региона и да се тада донесе коначна одлука о случају Суторина. Сада од тога правити политичку причу је лош потез од којег нико у региону нема користи. Дефинитивну одлуку треба да донесу правни експерти и да се то питање оконча“, истиче Новаковић и додаје да што се даље улази у полемике, од тога ће негативне последице највише имати БиХ, што се већ види из иницијатива у америчком Конгресу.

Лукшић: Пуно фактора

Игор Лукшић, црногорски министар спољних послова, изјавио је пре неколико дана да су САД и ЕУ показале заинтересованост за стабилност те земље пошто је у БиХ покренута иницијатива за ново разграничење и повратак подручја Суторине у Бококоторски залив под суверенитет БиХ.

„Чим је тема Суторине добила на интензитету, сви су били заинтересовани, односно сви они фактори који су заинтересовани за стабилност Црне Горе. Дакле, и из ЕУ, Европског парламента и САД. Очекујем да се ово питање реши на најефикаснији начин“, рекао је Лукшић.

(С. Мишљеновић / Новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u