Вашингтон: Без долара за Сарајево због Суторине

Vašington: Bez dolara za Sarajevo zbog Sutorine

16 marta 2015

reg-sutorina_620x0-620x308Bosni i Hercegovini prete finansijske sankcije SAD, zbog slučaja Sutorina. Ovo je postalo i zvanično pošto je američki Kongres već uzeo u razmatranje Tekst zakona o ograničavanju finansijske pomoći Sjedinjenih Američkih Država BiH, zbog otvaranja teritorijalnog spora u vezi sa Sutorinom. Ovaj tekst zakona je objavljen na službenoj stranici američkog Kongresa.

Predlagač zakona je kongresmen iz Ohaja Majkl Tarner, a njime se traži nametanje finansijskih sankcija BiH.

U zakonu se navodi, u pismenoj opomeni naslovljenoj na Ministarstvo odbrane i Stejt department, da im neće biti na raspolaganju novac za pomoć BiH od 2016. godine, sve dok Ministarstvo odbrane, državni sekretar SAD i nadležni komitet Kongresa, ne utvrde da je BiH prihvatila granice koje je uspostavila Arbitražna komisija za bivšu Jugoslaviju 11. januara 1992. godine.

Donošenje zakona je samo posledica Tarnerovog ranijeg pismenog upozorenja Bakiru Izetbegoviću, bošnjačkom članu Predsedništva BiH, na moguće pokušaje izmena granica sa Crnom Gorom oko Sutorine. U SAD se sada očekuje zvanično zakazivanje rasprave o predlogu uticajnog kongresmena.

Pre nekoliko dana na sednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH bilo je najavljeno glasanje o rezoluciji poslanika SDP Denisa Bećirovića o Sutorini, ali je ono odloženo na zahtev Ustavnopravne komisije koja je tražila dodatne konsultacije u roku od 30 dana sa stručnjacima za međunarodno i ustavno pravo.

Bećirović u predlogu Rezolucije navodi da Parlament BiH ocenjuje „neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Predlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, prema kojem bi Sutorina voljom državnih organa BiH trebalo da ostane u sastavu Crne Gore“.

Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije, kaže za „Novosti“ da se ovo pitanje mora konačno rešiti.

„Očekujemo da se to desi u narednih 30 dana kada bi trebalo da se okupe pravni stručnjaci iz celog regiona i da se tada donese konačna odluka o slučaju Sutorina. Sada od toga praviti političku priču je loš potez od kojeg niko u regionu nema koristi. Definitivnu odluku treba da donesu pravni eksperti i da se to pitanje okonča“, ističe Novaković i dodaje da što se dalje ulazi u polemike, od toga će negativne posledice najviše imati BiH, što se već vidi iz inicijativa u američkom Kongresu.

Lukšić: Puno faktora

Igor Lukšić, crnogorski ministar spoljnih poslova, izjavio je pre nekoliko dana da su SAD i EU pokazale zainteresovanost za stabilnost te zemlje pošto je u BiH pokrenuta inicijativa za novo razgraničenje i povratak područja Sutorine u Bokokotorski zaliv pod suverenitet BiH.

„Čim je tema Sutorine dobila na intenzitetu, svi su bili zainteresovani, odnosno svi oni faktori koji su zainteresovani za stabilnost Crne Gore. Dakle, i iz EU, Evropskog parlamenta i SAD. Očekujem da se ovo pitanje reši na najefikasniji način“, rekao je Lukšić.

(S. Mišljenović / Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *