VAŠINGTON: Da se sprovede istraga povodom zločina u Odesi

VAŠINGTON: Da se sprovede istraga povodom zločina u Odesi

7 maja 2014

dzej karniBela kuća je objavila da smatra neophodnim da vlasti Ukrajine povedu istragu o zločinu koji se 2. maja dogodio u Odesi.

Objavljujući ovo, njen portparol Džej Karni je rekao: „Mi žalimo zbog te tragedije zajedno sa svim Ukrajincima. Neprihvatljivo je ono što je do nje dovelo. Pozivamo vlasti Ukrajine da odmah povedu istragu”.

Karni je istovremeno naglasio da i ono što se dogodilo u Odesi ukazuje na neophodnost mirnog i diplomatskog razrešenja ukrajinskog konflikta. Pri tom, kako se i moglo očekivati, nije propustio priliku da iznese novu „porciju” optužbi na račun Rusije.

„Zaziremo – naglasio je – da Rusija želi da osujeti održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini zakazanih za 25. maj. Međutim, nije Moskva ta koja će diktirati Ukrajincima kakva treba da im bude budućnost”.

Nisu, naravno, izostale, ni pretnje: „Imamo široki spektar instrumenata koje možemo primeniti, uključujuči i sankcije protiv celih sektora ruske ekonomije. Mi ćemo aktivirati taj kurs ako Rusija ne bude ispunjavala svoje obaveze iz Ženeve”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *