SERBIA-KOSOVO-POLITICSIz Vašingtona i Brisela jačaju pritisci na pet članica Evropske unije, koje nisu priznale Kosovo i Metohiju, da promene svoj stav, a poslednjih nedelja posebno su na udaru Grčka i Rumunija.

Zbog toga je Beograd aktivirao sve političke i diplomatske mehanizme kako bi zaustavio talas novih priznavanja Prištine, koji bi izvesno usledio ukoliko bi poklekla bilo koja zemlja „petorke“.

To je za „Novosti“ potvrdio i premijer Ivica Dačić, koji je prošle nedelje bio u službenoj poseti Atini sa jednim od glavnih ciljeva da grčke prijatelje ubedi da ostanu dosledni u svojoj politici prema KiM:

– Premijeru Samarasu preneo sam da je od izuzetne važnosti da Grčka ne promeni stav o nepriznavanju nezavisnosti KiM, jer to može biti presedan za promenu pozicije i drugih zemalja.

Prema našim saznanjima, zvanična Atina već je poslala signale da njihova „linija odbrane“ više nije tako čvrsta, i to ne samo zbog ekonomske zavisnosti od vodećih država EU, a koje su i promoteri kosovske nezavisnosti. Grčka ne gleda blagonaklono ni na jačanje odnosa Srbije sa Makedonijom, koju ne priznaje.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže, za „Novosti“, da su trenutno najčvršće pozicije Španije i Kipra, koje uspešno odolevaju pritiscima.

Predrag Simić, profesor međunarodnog prava, objašnjava da su Bukurešt i Atina trenutno „najpogodniji“ za pritiske, zbog ekonomskih teškoća koje imaju:

– Briselskim sporazumom umnogome se promenila realnost na terenu i mnoge zemlje koje nisu priznale Kosovo pitaju se da li imaju više štete ili koristi ukoliko nastave da brane srpske interese, jače od same Srbije.

IZ AMBASADA ZEMALJA EU KOJE NISU PRIZNALE KOSOVO

ŠPANIJA

– PRINCIPIJELNA pozicija Španije je da ne priznaje nezavisnost Kosova neće se menjati. I naš šef diplomatije Magalo naglasio je da nećemo priznati Kosovo sve dok Srbija to ne prihvati – kaže ambasador Španije Arturo Laklaustra Beltran.

SLOVAČKA

– POZICIJA Slovačke, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, nije se promenila. To je, uostalom, još jednom potvrđeno tokom nedavnih susreta slovačkih i srpskih zvaničnika – poručuju iz Ambasade Slovačke u Beogradu.

RUMUNIJA

– BUKUREŠT nije promenio svoju politiku prema nezavisnosti Kosova, koju ne priznajemo. Podsećamo da je ovog proleća u našem parlamentu diskutovano o ovom pitanju, ali ne postoji rok u kome skupština treba da se ponovo izjasni, da li ostaje pri istom stavu ili ga menja.

(Novosti)