Вашингтон неће да призна победу Русије у Сирији, Америка има поруку за Путина и Асада

Вашингтон неће да призна победу Русије у Сирији, Америка има поруку за Путина и Асада

8 децембра 2017

Док у Сирији грађани славе победу над исламистима носећи портрете председника Асада и Путина, из Вашингтона им поручују да не журе јер још није завршен рат против јединица Исламске државе.

Московски ТВ канали показују снимке сиријског славља али не скривају негодовање што Американци не признају успех него покушавају да умање допринос Руса, као и регуларне сиријске армије лојалне Асаду.

О дефинитивној победи над исламским терористима говорио је начелник руског генералштаба Валериј Герасимов. Одмах је реаговао представник Пентагона Ерик Пехон који је казао да је изјава Герасимова интересантна али се он са њом не слаже јер у Сирији има још исламских терориста и Исламска држава још није побеђена. У четвртак су у Москви објаснили да они не тврде да нису остала жаришта исламиста, али они више не могу да окрену ситуацију и поново заузму територију.

Ових дана је већ била полемика између Вашингтона и Москве о томе ко је колико допринео победити над исламским терористима. Тврдњу представника Пентагона да Русија није имала значајну улогу у ослобађању Сирије од терориста у Москви су оценили као лаж. Москва мисли другачије и истиче допринос руских војних инструктора и руских пилота.

У Пентагону влада другачији став.

– Сиријска регуларна армија и Русија нису могле да постигну значајније резултате против терориста и учествовали су само у мањем делу ратних операција. – изјавио је у Пентагону Ерик Пехон. – Већину територије у Сирији и Ираку ослободила је „глобална коалиција“ на челу са САД.

Путин је у понедељак увече у разговору са поглаварима православних цркава, који се налазе у Москви на свечаностима Руске православне цркве, рекао да ће сиријска војска уз подршку руских инструктора ускоро ослободити целу територију Сирије укључујући и места где су живели хришћани.

У Москви нису изненађени што Американци сада покушавају да убеде своју и светску јавност како су они управо били кључни фактор у борби против муслиманских терориста. Међутим, чињенице ипак говоре да је истина битно другачија. Све док се није укључила Русија, а затим и Иран и Турска, велики део територије Сирије био је под контролом Исламске државе и других терористичких организација. Американци су шуровали са тзв. Умереном опозицијом и наоружавали је да се бори против регуларне сиријске армије. Вашингтон није скривао своју жељу да свргне председника Асада.

Истицањем својих заслуга Американци сада желе да ојачају своју улогу на мировним преговорима о будућности Сирије. Руси су им трн у оку јер је Москва помогла Асаду да војним победама ојача своју позицију. У Москви стално истичу да су они у Сирију дошли на позив сиријског руководства а не самовољно, што сведоче и потписани договори. Американцима смета и то што ће Руси поред војне морске базе у Тартусу имати неограничено време и авио-базу Хмејмим у Латакији.

KOMENTARI2 коментара

  1. Velika Metla says:

    То што чемериканци имају да лајну нека ураде на бојном пољу! А све остало се може свести под тиме да само кевћу као пашчад!

  2. doktrina soka says:

    Ameri su ispusili, jer osnovni problem i bitno za pobedu im je bilo RUSENJE ASADA.Sedeti na bilo kojoj mirovnoj konferenciji ispred Asada je vrlo neugodna stolia,koji ih je nadigrao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u