Вашингтон неће да призна победу Русије у Сирији, Америка има поруку за Путина и Асада

Vašington neće da prizna pobedu Rusije u Siriji, Amerika ima poruku za Putina i Asada

8 decembra 2017

Dok u Siriji građani slave pobedu nad islamistima noseći portrete predsednika Asada i Putina, iz Vašingtona im poručuju da ne žure jer još nije završen rat protiv jedinica Islamske države.

Moskovski TV kanali pokazuju snimke sirijskog slavlja ali ne skrivaju negodovanje što Amerikanci ne priznaju uspeh nego pokušavaju da umanje doprinos Rusa, kao i regularne sirijske armije lojalne Asadu.

O definitivnoj pobedi nad islamskim teroristima govorio je načelnik ruskog generalštaba Valerij Gerasimov. Odmah je reagovao predstavnik Pentagona Erik Pehon koji je kazao da je izjava Gerasimova interesantna ali se on sa njom ne slaže jer u Siriji ima još islamskih terorista i Islamska država još nije pobeđena. U četvrtak su u Moskvi objasnili da oni ne tvrde da nisu ostala žarišta islamista, ali oni više ne mogu da okrenu situaciju i ponovo zauzmu teritoriju.

Ovih dana je već bila polemika između Vašingtona i Moskve o tome ko je koliko doprineo pobediti nad islamskim teroristima. Tvrdnju predstavnika Pentagona da Rusija nije imala značajnu ulogu u oslobađanju Sirije od terorista u Moskvi su ocenili kao laž. Moskva misli drugačije i ističe doprinos ruskih vojnih instruktora i ruskih pilota.

U Pentagonu vlada drugačiji stav.

– Sirijska regularna armija i Rusija nisu mogle da postignu značajnije rezultate protiv terorista i učestvovali su samo u manjem delu ratnih operacija. – izjavio je u Pentagonu Erik Pehon. – Većinu teritorije u Siriji i Iraku oslobodila je „globalna koalicija“ na čelu sa SAD.

Putin je u ponedeljak uveče u razgovoru sa poglavarima pravoslavnih crkava, koji se nalaze u Moskvi na svečanostima Ruske pravoslavne crkve, rekao da će sirijska vojska uz podršku ruskih instruktora uskoro osloboditi celu teritoriju Sirije uključujući i mesta gde su živeli hrišćani.

U Moskvi nisu iznenađeni što Amerikanci sada pokušavaju da ubede svoju i svetsku javnost kako su oni upravo bili ključni faktor u borbi protiv muslimanskih terorista. Međutim, činjenice ipak govore da je istina bitno drugačija. Sve dok se nije uključila Rusija, a zatim i Iran i Turska, veliki deo teritorije Sirije bio je pod kontrolom Islamske države i drugih terorističkih organizacija. Amerikanci su šurovali sa tzv. Umerenom opozicijom i naoružavali je da se bori protiv regularne sirijske armije. Vašington nije skrivao svoju želju da svrgne predsednika Asada.

Isticanjem svojih zasluga Amerikanci sada žele da ojačaju svoju ulogu na mirovnim pregovorima o budućnosti Sirije. Rusi su im trn u oku jer je Moskva pomogla Asadu da vojnim pobedama ojača svoju poziciju. U Moskvi stalno ističu da su oni u Siriju došli na poziv sirijskog rukovodstva a ne samovoljno, što svedoče i potpisani dogovori. Amerikancima smeta i to što će Rusi pored vojne morske baze u Tartusu imati neograničeno vreme i avio-bazu Hmejmim u Latakiji.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    To što čemerikanci imaju da lajnu neka urade na bojnom polju! A sve ostalo se može svesti pod time da samo kevću kao paščad!

  2. doktrina soka says:

    Ameri su ispusili, jer osnovni problem i bitno za pobedu im je bilo RUSENJE ASADA.Sedeti na bilo kojoj mirovnoj konferenciji ispred Asada je vrlo neugodna stolia,koji ih je nadigrao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *