ВАШИНГТОН ПОБЕСНЕО: Ствара се „анти-НАТО“ савез на границама САД

ВАШИНГТОН ПОБЕСНЕО: Ствара се „анти-НАТО“ савез на границама САД

7 маја 2023

Предлог шефа Венецуеле Мадура, да се створи „анти-НАТО“ за супротстављање америчкој светској доминацији, изазвао је бурну реакцију Вашингтона.

Председник Венецуеле Николас Мадуро, је у јануару 2023. позвао на стварање новог војног блока, како би се зауставила експанзија САД. Према његовим речима, то би могле бити Венецуела, Кина, Русија, као и државе Латинске Америке и Кариба.Мадуров предлог изазвао је гнев и бес у Вашингтону и ултиматум – САД неће дозволити настанак било каквих савеза створених без њиховог одобрења.

Сукоб у Украјини, где је Русија и даље суштински сама у конфронтацији са НАТО и ЕУ, тера земље света да размишљају о свом месту. Адут Русије је, што већина земаља света долази до закључка, да је потребно заједно стати против диктата Вашингтона. Године 2022. дошло је до оштрог зближавања Русије и Кине, чија економија тек треба да постане прва на свету, померајући Американце са незаслуженог пиједестала.

Мадуро је био тај, који је изнео идеју о новој унији, пошто је лично доживео покушај САД и ЕУ да изврше још један војни „обојени“ пуч у његовој земљи, осујећен само уз подршку Русије и Кине.

САД неће дозволити стварање непријатељског војног савеза на својим границама. Ако се то ипак догоди, одговор Вашингтона ће бити бескомпромисан– рекли су у Америци на смели Мадуров предлог. Јасно је које кораке САД могу да предузму, будући да стварање „анти-НАТО“ прети САД стратешким поразом у свету.

Ако се Мадурова визија оствари и Колумбија, Аргентина, Бразил, Русија и Кина се придруже његовом савезу, Сједињеним Државама ће бити тешко. На крају крајева, нуклеарни потенцијал Русије и кинеска економија, представљају директну претњу Сједињеним Државама, у покушају да потчине цео свет.

Наравно, идеја о новом савезу још није ничим поткрепљена, и мало је вероватно да ће унија бити основана, пре него што Русија заврши рат у Украјини. Међутим, након завршетка руско-украјинског сукоба, идеја о новом војном блоку ће несумњиво постати реалност.

(Правда)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u