ВАШИНГТОН ПОКЛЕКАО ПРЕД ЛУКАШЕНКОМ

VAŠINGTON POKLEKAO PRED LUKAŠENKOM

24 marta 2021

Bez obzira što još nisu priznali pobedu Aleksandra Lukašenka na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Belorusiji američko rukovodstvo planira da uskoro pošalje svog ambasadora u Minsk. Kad ambasadorka Džuli Fišer preda akreditiv Aleksandru Lukašenku to će značiti da su ga SAD priznale kao predsednika.O slanju novih ambasadora razgovarali su ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej i savetnik američkog državnog departmana Derek Šole. U Minsku ističu da je inicijativa za taj telefonski razgovor bila iz Vašingtona. Da Lukašenko ne može da očekuje kako će SAD bitno promeniti odnos prema njemu dokaz je da je Derek Šole kazao ministru Makeju da Vašington traži da beloruske vlasti odmah oslobode sve političke zatvorenike a takođe su podržali opoziciju koja traži da se organizuju novi predsednički izbori u prisustvu međunarodnih posmatrača.

U Minsku su saopštili da su obe strane za nastavak dijaloga iako postoje suštinske razlike u međusobnim odnosima. Beloruski ministar Makej je pozvao rukovodstvo SAD da objektivnije gledaju na situaciju u Belorusiji jer pritisak na rukovodstvo u Minsku može da ima samo kontraproduktivni efekt.

SAD i EU su lani odbili da priznaju rezultate izbora smatrajući da je Lukašenko neregularno pobedio i podržali su opozicionerku Svetlanu Tihanovsku. Zapad je uveo sankcije Lukašenku ali ga to nije pokolebalo jer se on tada još više okrenuo Rusiji.

Hoće li Lukašenko narediti da se puste politički zatvorenici tek će se videti ali je teško poverovati da će pristati na prevremene izbore pod pritiskom Zapada. Docent Fakulteta svetske ekonomije i međunarodne politike Andrej Suzdaljcev kaže da je zapadu jako stalo da Lukašenko ne ide dalje u integracije sa Rusijom. Lukašenko je pre izbora pokušavao da koketira sa zapadom, napadao je Moskvu da mu je pripremala nerede mada se kasnije ispostavilo da se radilo o igri ukrajinskih tajnih službi. Ali kada je počela da mu se klati fotelja, ponovo se maksimalno okrenuo Putinu.

Lukašenko je objektivno u teškoj poziciji jer mu je zapad uveo sankcije a on pokušava da od Rusije i Kine dobije nove kredite. U Moskvi moraju da spašavaju Lukašenka jer znaju da ako Tihanovska dođe na vlast ona će pokušati da potpuno okrene belorusku politiku ka Zapadu.

(Večernje novosti)

KOMENTARI6 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Lukasenko treba bagru smrdljivu da vrati podakle je i dosla, u Vasington. Ali sredice to "car" da se mlogo ne talasa zbog severnog tpka-2.

 2. test01 says:

  Jako prosto, Rusija treba da integrise Belorusiju i tako spreci dodatne pritiske i napade koji se sigurno uslediti. Ovo je "meki trbuh" Rusije !

 3. Rista says:

  Jednom sam napisao da ništa više ne verujem Lukašenku sve dok ne ujedini Belorusiju sa Rusijom. Sve ostalo su manevri Lukašenka i nije tačno da ga je Rusija podržala oberučke. Jeste ga spasila, ali Rusi nisu baš oduševljeni sa njegovim reakcijama i neće ni biti i to s pravom, ako se setimo majmunarija koje je Lukašenko pravio pre nego je shvatio šta mu Amerika sprema i koje izgleda sada opet ponavlja. A ova sada ponuda Amerike je samo nastavak muvanja Lukašenka. Amerika nastavlja a Lukašenko opet pokušava da se dogovori sa Amerikom. Belorusija ima velike šanse da se učlani u NATO sa blesavim Lukašenkom. Udarila mu slava vlasti u glavu i Lukašeko više ništa ne odradi kako treba do kraja. Opet je iskoristio Rusiju, ali po reakciji Rusije mislim da mu je ovo bilo zadnji put. Kratko i jasno, Lukašenko više nije omiljen ni na Zapadu ni u Rusiji. A ni kod Riste. Potrošio je sve kredite svojih zasluga na neočekivano glupav način. Sa njim na čelu, Belorusija je u velikoj opasnosti ako se Lukašenko opet okrene Zapadu a izgleda da hoće. Premazaće njega Zapad ko kučence.

  • doktrina soka says:

   Ne treba da se ujedine,vec samo da rade kao dvojac,copor,jer od copora nikad ne znas ko ce te ujest.

 4. radmila says:

  Tako se vodi zemlja - bez pritisaka izvana. Bravo za Lukasenka.

 5. Baja says:

  Ne daj se Lukaše !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *