„VAŠINGTON POST“: Novac za Al-Kaidu stiže preko tzv. humanitarnih organizacija

„VAŠINGTON POST“: Novac za Al-Kaidu stiže preko tzv. humanitarnih organizacija

24 decembra 2013

washington-post 01Američki list „Vašington Post“ objavio je priču o uvaženom katarskom profesoru koji je prototip „donatora“ od kakvih živi i deluje najveća teroristička organizacija na svetu, Al Kaida.

Abd ar-Rahman an-Nuajmi je 59-godišnjak poznat po svom „filantropskom“ radu i saradnji s međunarodnim udruženjima za ljudska prava. Ali, u njegovoj prividno idealnoj biografiji postoji jedan „problem“ – on je, bar tako tvrde Amerikanci, slao milione dolara terorističkim ograncima Al Kaide u Siriji i Iraku dok je u isto vreme bio na turneji po Evropi kako bi tražio veća ljudska prava i slobode za muslimane.

Nuajmi je prošlog nedelje identifikovan od strane američkih fukcionera kao jedan od dvojice glavnih finascijskih sponzora Al Kaide i njenih regionalnih ogranaka na prostoru Bliskog Istoka.

Obojica su bili savetnici katarske vladine fondacije i „uvaženi“ saradnici međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Drugi čovek, Abd al-Vahab al-Humajkani iz Jemena. Ovaj Al Kaidin sponsor je u svojoj zemlji izuzetno aktivan u promovisanju proameričke političke tranzicije.

Drugim rečima, obojica su u isto vreme promovisala ljudska prava i građanske slobode i prebacivala novac teroristima koji u Siriji i Iraku ubijaju civile. Dakle, i bombašima-samoubicama kojivrše teror i neke od najokrutnijih ratnih zločina za koje se zna.

Mnogi veruju da Al Kaida opstaje zahvaljujući isključivo ogromnom novcu koji se za nju izdvajaju u bogatim zalivskim monarhijama koje su najveći kršitelji ljudskih prava na svetu.

„Donatori“ su zapravo osobe koje su bliske vladajućim porodicama, a iste su geostrateški saveznik SAD-u.

Pomenuti Nuajmi je profesor na katarskom univerzitetu i bivši je predsednik Katarskog fudbalskog saveza, jedan od osnivača „humanitarne“ fondacije Peik Eid bin Mohammad al-Thani koja nosi ime vladajuće porodice. Poslednjih godina Nuajmi je stekao međunarodni ugled kao istaknuti „aktivista“, služio je i kao predsednik „Alkarame“ – organizacije za ljudska prava u Ženevi koja je blisko sarađivala i s Ujedinjenim nacijama i drugi međunarodnim „aktivističkim grupama“ za ljudska prava. Organizacija je lobirala za puštanje političkih zatvorenika itd.

Jedan od osnivača „Alkarame“ je i Jemenac Humajkani. On je takođe bio savetnik katarske fondacije. Osnivač jestranke Rašad i istaknuti akter Konferencije za nacionalni dijalog – grupe koja je formirana nakon izbijanja tzv. „Arapskog Proleća“ da bi savetovala vlade o „političkim i ekonomskim reformama“. Iza Konferencije stoje SAD s svojom političkom i finansijskom podrškom.

Obojica, i Nuajmi i Humajkani tvrde da su američke optužbe pogrešne. Nuajmi čak tvrdi da mu se SAD svete zbog njegove kritike vazdušnnih napada dronovima u Jemenu.

Zapad već godinama zna na koji način deluje Al Kaida. Još 2002. godine su američki agenti u BiH zaplenili niz aAl Kaidinih dokumenata koja identifikuju neke od saudijskih najbogatijih i najuticajnijih porodica kao prve finansijski sponzore Osame bin Ladena.

Novac uglavnom stiže preko tzv. „humanitarnih fondacija“ iz Saudijske Arabije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *