Вашингтон пост: Пронађене кости Амелије Ерхарт?

Vašington post: Pronađene kosti Amelije Erhart?

13 marta 2018

Prema najnovijoj naučnoj studiji, kosti pronađene na pacifičkom ostrvu Nikumaroro propadaju Ameliji Erhart, uprkos forenzičkoj analizi iz 1941. godine prema kojoj te kosti pripadaju muškarcu, prenosi Vašington post.

Erhart je prva žena avijatičar, koja je sama preletela Atlantski okean i koja bi verovatno bila prva žena koja bi sama letela oko sveta avionom da nije nestala iznad Pacifičkog okeana 1937. godine.

Prema studiji „Amelija Erhart i kosti sa Nikumarora“ koju je napisao profesor Univerziteta u Tenesiju Ričard Janc te kosti su decenijama bile enigma, a mnogi su spekulisali i da je Erhart umrla na ostrvu nakon pada aviona.

Kosti je otkrila britanska ekspedicija istražujući ostrvo tražeći naselja, navodi se u studiji i dodaje da je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cele oblasti nakon što su otkrili ljudsku lobanju.

Tako su otkrivene i ostale kosti i nešto što je ličilo na žensku cipelu, a kasnije i kutija namenjena čuvanju navigacionog instrumenta koji se koristi za letenje i bocu benediktanskog biljnog likera.

„U to vreme postojala je sumnja da se radi o ostacima Amelije Erhart“, napisao je Janc u studiji.

Naredne godine kosti su poslate na Fidži na analizu.

Janc je te kosti uporedio s Earhartovim kostima i zaključio da se mere slažu.

On je to uradio pomoću kompjuterskog programa koji utvrđuje pol i skeletne mere, a koji obično koriste forenzički antroplolozi širom sveta.

Janc je uporedio dužinu kostiju sa merama Erhartove, kortisteći njenu visinu, težinu, oblik tela i proporcije zasnovane na fotografijama i postojećim informacijama na njenim dozvolama za vožnju aviona i automobila.

Prema njegovom otkriću, kosti Erhartove su slične Nukumaroro kostima.

„Male su šanse da bi neka druga osoba mogla imati toliko sličnosti s kostima Earhartove“, smatra Janc.

Amelija Earhart je prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean, a nestala je 1937. tokom pokušaja leta oko sveta.

Njen nestanak izazvao je jednu od najvećih potraga u istoriji avijacije

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *