ВАШИНГТОН ПОТПУНО УНИШТИО СПОРАЗУМ О РАКЕТАМА! Сада је све на Путину

VAŠINGTON POTPUNO UNIŠTIO SPORAZUM O RAKETAMA! Sada je sve na Putinu

26 septembra 2019

Poruka Vladimira Putina o raketama srednjeg i kratkog dometa upravljena je tako da spreči rast tenzija, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Ranije je list „Komersant“, pozivajući se na izvore, izvestio da je predsednik Putin pisao šefovima određenih država, uključujući one koje pripadaju NATO-u, sa predlogom da se uvede moratorijum na razmeštanje raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi i drugim regionima.NATO je potvrdio da su primili poruku, ali smatra predlog „nerealnim“.

Peskov je rekao da su pisma poslata „glavnim zemljama Evrope i Azije“, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

„Uprkos činjenici da je Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa uništen krivicom Vašingtona, predsednik Putin nastavlja napore da spriječi destabilizaciju situacije u smislu globalne bezbednosti i stabilnosti“, objasnio je Peskov.

On je dodao da format poruke ne podrazumeva obavezne odgovore, „ali istovremeno se još nismo sreli sa razumevanjem“.

Početkom avgusta je raskinut Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa. Inicijator je bio Vašington, koji je Moskvu optužio za nepoštivanje sporazuma. Rusija je se sve optužbe odbila, a protivtužbe se polažu kao odgovor na to što Amerikanci nisu ispunili ugovor. Stručnjaci strahuju od nove trke u naoružanju.

(Vostok)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *