ВАШИНГТОН ПРЕТИ ТУРСКОЈ

VAŠINGTON PRETI TURSKOJ

9 marta 2019

TURSKI ministar odbrane Hulusi Akar otkrio je da će postavljanje zenitnih raketnih sistema S-400, kupljenih od Rusije uprkos američkim ucenama i pretnjama, početi u oktobru ove godine.

Akar se sreo sa urednicima nacionalne novinaske agencije Anadolu i dodao: „Naša avijacija PVO razmatraju gde bi bilo najoptimalnije da budu postavljeni“.Naglasio je da je Ankara bila prinuđena da kupi S-400 i kazao da se nastavljaju pregovori sa SAD o mogućoj kupovini američkih raketnih zenitnih sistema Patriot.

Ovo je trebalo da `ohladi` američki bes, ali nije.

Portparol Pentagona Čarls Samers bio je rezolutan:

„Ako ruski S-400 zaista stignu u Tursku, to će imati ozbiljne posledice po njenu vojnu saradnju sa SAD. Ankara u tom slučaju neće dobiti ni sisteme Patriot ni lovce F-35“.

Prethodno je Robert Paladino, zamenik portparola Stejt departmana, poručio Ankari da  će biti isključena iz programa proizvodnje F-35 i drugih vojnih aranžmana sa SAD  u narednim godinama. A i da će se verovatno suočiti sa sankcijama „u skladu sa Zakonom o pariranju protivnicima Amerike pomoću sankcija“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    ma mogu oni samo da mrze turke, turci imaju sopstvenu vojnu industriju u osnovnim granama i potrebama, i armija im je do zuba naoružana, a svaki pokušaj sankcija bi za amerikance permanentno zatvorio bosfor, a možda i suec:) ZATO USA ovako obigravaju, upozoravaju "savetuju" itd. inače bi već tomahavci padali po istambulu i blokada turske industrije i tgovine bila na delu.Takodjer svaki dalji pritisak na turke bi samo osnažio saradnju turske i irana:), domino efekat koga se amerikanci "plaše" i koji su oni milion put koristili kao opravdanje za ratove, sad počinje da STVARNO POSTOJI za razliku od njihovih predjašnih fantazija o tome:)Nadam se da će se SVE što su izmislili kao pretnju njihovoj "nacionalnoj bezbednosti" STVARNO ISPUNITI i STVARNO POSATI REALNO, jer kad ih ta smrdljiva grudva užasa o kojem maštaju pogodi u glavu oni neće imati ni šanse ni načina da se bore protiv toga, i vrlo je verovatno da će BAŠ TAKO da bude.Sami su izabrali sopstvenu sudbinu i na tom putu mržnje koji vodi u pakao će biti SAMI:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *