Вашингтон признао ЦРНОГОРСКИ ЈЕЗИК!?

Vašington priznao CRNOGORSKI JEZIK!?

12 decembra 2017

Crna Gora dobila je međunarodni kod za crnogorski jezik u okviru ISO 639 međunarodnog standarda, pišu današnje „Večernje novosti“.

Tu informaciju saopštio je direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja Bogić Rakočević, navodeći da će oznaka za crnogorski jezik biće CNR.

Odluku je, kako se navodi, doneo Ujedinjeni savetodavni komitet za kodifikaciju jezika, sa sedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Komitet iz Vašingtona ne samo što je priznao postojanje crnogorskog jezika, već je potvrdio da crnogorski jezik nije varijanta srpskog jezika, kako je to donedavno spočitavano. Dakle, on ima lingvističku prepoznatljivost, rekao je Rakočević.

Oznaka za crnogorski jezik biće CNR, naziv na engleskom „montenegrian“, na francuskom „montenegrin“, a u originalu „crnogorski jezik“ na latinici i ćirilici.

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Hahahahahahahahahaha.............,"crnogorski"jezDžik!

  • Velika Metla says:

   Kad bude postojao američki e tad ću im priznati i "crnogorski"! Što ta gospoda u Vašingtonu ne pokuša(do sada su 3 puta pokušavali i ništa)da ozvaniče američki jezik? Ne daju Englezi! Ali kada treba rastakati srbski korpus na svim mogućim poljima,pa i na jezičkom,onda može kako da ne! Što ne ozvaniče švajcarski,novozelandski,austrijski,kanadski jezik? Gde vam je gospodo britanski jezik? Pa valjda treba da bude kao i u crnogorskom slučaju,čim imaš državu treba i jezik izmisliti po imenu te iste države! Cirkus! Ovakvu podmetačinu mogu samo glupim pravoslavcima da podmetnu,i nikome drugome!

 2. goran says:

  Da li je to jezik kojim govori trgovac cigaretama i ljudskim organima, Milo Djukanovic? Amerikanci ne znaju ni ge je Crna Gora, a kamoli kojim jezicima se govori u svetu. Oni su dokaz da ovim svetom vlada djavo, uvek o svemu odlucuju idioti i nepismeni. Amerika je lider debilizacije cele planete.

  • Velika Metla says:

   Goran,nekih par meseci pre nasilnog učlanjenja "milogore"u tu terorističko-pljačkašku organizaciju imena "nato" poslali su odgovor "milogorcima"da taj "jezik"ne postoji lingvistički,da bi posle nasilnog učlanjenja polizali šta su popljuvali i priznali taj isti "jezik"! To je čemerika,oličenje licemrja i zla!(mada treba biti vrlo oprezan s ovom izjavom,jer je ovo izjava milogorskog isprdka)!

 3. Srdjan says:

  Nadrealisti su ovo odavno predvideli. Pogledajte ovaj video putem linka https://youtu.be/DztrX5dXmxU

 4. Ivan Grozni says:

  Stvarno mi je vise pun kos toga crnogorstva. Neka imaju sve sto pozele ne vredi im. Nemaju casti i obraza. to im fali. kad im god zagusti trce u Srbiju. Od lopova da filozofa do umetnika svi ama bas svi trce u Srbiju da se za njih cuje. Tih sesto hiljada pola su druge narodnosti. Trideset posto su Srbi i dvadeset posto ????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *