Вашингтон против Венецуеле и Латинске Америке опет користи срамотну Монроову доктрину

Vašington protiv Venecuele i Latinske Amerike opet koristi sramotnu Monroovu doktrinu

16 marta 2018

SVI mi, građani različitih zemalja, društvenih pokreta i organizacija, političkih partija, mi mladi, radnici i radnice, stvaraoci i intelektualci, poljoprivrednici i vernici, okupljeni u Karakasu 5, 6. i 7. marta 2018 godine, ponovo potvrđujemo našu solidarnost i vojnu podršku venecuelanskom narodu, Bolivarskoj Revoluciji i Vladi, na čelu sa Nikolasom Madurom Morosom.

Najoštrije odbacujemo izuzetno ozbiljan porast agresije usmerene protiv demokratije i suvereniteta Venecuele od strane ratno nastrojene vlade Donalda Trampa, globalne korporativne moći i vojno-industrijskog aparata u službi imperijalizma SAD-a, koji deluju sa ciljem da sruše legitimnu vladu Venecuele, i da unište projekat Bolivarske demokratije kako bi prisvojili resurse venecuelanske otadžbine.

Mi se protivimo ovoj opreciji protiv Venecuele, koja je deo globalne strategije neokolonizacije Latinske Amerike i Kariba i koja nastoji da nametne našem narodu novo doba vazalstva i otimačine ponovnim uspostavljanjem sramotne Monroove doktrine, plana koji se već sprovodi u nekoliko zemalja na kontinentu.

Odbijamo da prihvatimo pretnju Donalda Trampa o potencijalnoj vojnoj intervenciji u Venecueli i upozoravamo da pomenuta izjava nije samo šarlatanizam.

Vojna opcija protiv Bolivarske revolucije predstavlja deo geopolitičke doktrine i strategije SAD za 21. vek. Svet bi trebalo da zna da bi vojna agresija na Venecuelu izazvala regionalnu krizu istorijskih razmera, kao i neprocenjive i nepredvidive ljudske, ekonomske i ekološke posledice.

Upozoravamo imperijalizam i njegove poslušničke elite: Narodi Latinske Amerike, Kariba i ostatak sveta nikada neće dozvoliti da Venecuela bude ugrožena ambicijom američke vojničke čizme. Ako se u svojoj ludačkoj opsesiji, jastrebovi iz Vašingtona usude da je napadnu, domovina Simona Bolivara će kao i pre dve stotine godina ponovo biti grobnica imperije.

Osuđujemo sramotni pritisak koji vrši američka imperija na vlade u regionu kako bi ih uvukla u političke, dipolomatske pa čak i vojne operacije protiv Bolivarske Republike Venecuele. Ovom akcijom pokušavaju da prekinu proces regionalnih integracija i ukinu načelo osnivačke povelje Zajednice država Latinske Amerike i Kariba kojim je ovaj region proglašen zonom mira.
Odbijamo da prihvatimo sramotan stav regionalnih vlada koje su potpale pod uticaj politike Vašingtona, stvaranjem ilegalnih međunarodnih instanci kao što je takozvana Grupa Lima.

Beščasne regionalne elite, koje danas predvode procese pljačkanja sopstvenih naroda i predaje suvereniteta transnacionalnim kompanijama, dovodeći tako do porasta siromaštva i nejednakosti i kršenja ljudska prava, nemaju moralna i politička ovlašćenja da dovode u pitanje venecuelansku demokratiju.
Odbijamo da prihvatimo jednostrane i nezakonite sankcije američke vlade i Evropske Unije nametnute venecuelanskom narodu, kojima se pretenduje na uništenje naše ekonomije i demokratije.

Blokade i sankcije su zločini protiv čovečnosti koje je nametnuo međunarodni kapitalistički sistem i sada snažno pogađaju venecuelanski narod ugrožavajući njegove proizvodne, finansijske i privredne procese, tako da mu ne budu dostupni ni lekovi, ni hrana ni druge osnovne potrepštine.

Odbacujemo malicioznu sabotažu dijaloga u Dominikasnkoj Republici od strane Sjedinjenih Američkih Država, i ponavljamo da samo apsolutno poštovanje suvereniteta Venecuele i odustajanje od mešanja u njene unutrašnje poslove, iskren dijalog i izborni procesi koji su osnova venecuelanskog zakonodavstva, mogu osigurati put oporavka političkog suživota među građanima Venecuele.

U tom smislu, pozdravljamo raspisivanje predsedničkih izbora koji će se održati 20. maja kao rezultat političkog dogovora sa jednim delom venecuelanske opozicije. Na pomenutim izborima, u potpunosti legitimnim i u skladu sa Ustavom, venecuelanski narod će na suveren i transparentan način odrediti sudbinu svoje otadžbine.

Upozoravamo narode sveta na postojanje loše namere da razultati predstojećih izbora ne budu priznati od strane vlada i međunarodnih organa koji su direktno uključeni u rat protiv Venecuele, i koji intenziviraju agresiju kroz proces koji bez sumnje predstavlja autentičan izraz demokratije venecuelanskog naroda.

Pozdravljamo i podržavamo Deklaraciju Predsedničkog samita Bolivarskog saveza za narode Naše Amerike (ALBA-TCP) kojom se kategorički odbacuje isključenje učešća Venecuele na sledećem Samitu Amerika, koji će se održati u Limi u Peruu. Na isti način, podržavamo sve diplomatske i političke akcije koje budu preduzele vlade, zemlje i narodi u cilju odbrane pluralnosti i političke različitosti na kontinentu, kao i odbrane suvereniteta i prava na samoopredeljenje naroda.

Odajemo priznanje herojskom otporu venecuelanskog naroda pred napadima i ekonomskim agresijama, finansijskom blokadom i svim oblicima sabotaže koje trpi naša otadžbina, i podržavamo ekonomsku, finansijsku, političku i diplomatsku strategiju koju je pokrenula Bolivarska vlada predvođena predsednikom Nikolasom Madurom, kako bismo prevazišli postojeće probleme i razvili humanistički model bolivarskog socijalizma.

Obećavamo da ćemo nastaviti da se borimo za istinu, mir i suverenitet Venecuele. Borićemo se za jačanje prijateljskih veza, solidarnost i revolucionarnu odgovornost prema venecuelanskom narodu. Svi narodi sveta koji se bore za ispravne ciljeve čovečanstva, jesu i biće uvek uz Bolivarsku revoluciju, njene vođe i njen narod.

Ubeđeni smo da će Venecuela kroz dijalog, poštovanje Ustava i nepokolebljivu demokratsku volju svog naroda uspeti da prevaziđe probleme koji su je pogodili, i da će Bolivarska revolucija i dalje predstavljati svetionik nade za sve zemlje sveta koje se bore za dostojanstvo i pravdu čovečanstva.

Obeležavajući pet godina sećanja na komandanta Uga Čaveza, istorijskog lidera venecuelanskog naroda, iz Karakasa poručujemo svetu: Venecuela nije sama, svi smo uz nju!

Svi smo mi Venecuela!

Pobedićemo!

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Nacističku čemeriku mrzi cela Latinska Amerika! Ma zašto,zaboga? Bili fini i iznad svega pošteni naci-čemerikanci prema njima,pa ih zato "vole"! Kriminalna i genocidnna tvorevino naci-čemeriko GOTOVI STE! Ceo slobodarski svet vas mrzi,i samo čekaju da vam se kkrvi napiju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *