ВАШИНГТОН СПРЕМА „KОАЛИЦИЈУ ВОЉНИХ“ ЗА УKРАЈИНУ? Бивши саветник Пентагона упозорава: Сетите се Наполеона НЕ ПОТЦЕЊУЈТЕ РУСИЈУ!

VAŠINGTON SPREMA „KOALICIJU VOLJNIH“ ZA UKRAJINU? Bivši savetnik Pentagona upozorava: Setite se Napoleona NE POTCENJUJTE RUSIJU!

4 novembra 2022

Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne bi trebalo da potcenjuju vojnu moć Rusije, mešajući se u situaciju u Ukrajini, napisao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor u članku za The American Conservative.

„Izgleda da Bela kuća razmišlja o upotrebi NATO snaga zasnovanih na vojnicima SAD, protiv Rusije“, kaže se u članku koji prenosi RIA Novosti.„Čini se da Bajdenova Bela kuća razmatra upotrebu multinacionalnih snaga protiv Rusije. NATO alijansa nije u stanju da donese jednoglasnu odluku da vojno interveniše kao podršku Ukrajini. Ali kao što je nedavno nagovestio Dejvid Petreus , predsednik i njegovi generali procenjuju sopstvenu „koaliciju voljnih“. Nju bi navodno činile prvenstveno, ali ne isključivo, poljske i rumunske snage, sa američkom vojskom u njenom jezgru“, navodi Mekgregor, i ističe da sumnja da bi takva koalicija bila u stanju da se nosi sa ruskom vojskom.

„Malo je verovatno da bi tradicionalno američko oružje moglo da prevlada rusku vojnu moć. Specifični ciljevi takođe dovode u pitanje sposobnost NATO-a da porazi ruske snage.Važno je zapamtiti da Moskva ima potpunu kontrolu nad čitavom vojskom – ruski vojnici razumeju za šta se bore. Što se tiče američkih generala, oni ne mogu očekivati istu lojalnost od svojih saveznika. Da li će zemlje moći da ostave po strani svoje nacionalne interese?“, upitao je pukovnik.

Po njegovom mišljenju, cena neuspeha multinacionalnih snaga NATO u Ukrajini bila bi veoma visoka.

„Predsednik Džo Bajden i njegovi generali treba da shvate koliko je štetan vojni neuspeh i koliko će uticati na američko društvo nakon američkih neuspeha u Iraku i Avganistanu. Američki vojni moral je na niskom nivou. Regrutovanje u oružane snage je teže nego ikad“, rekao je Mekgregor, dodajući da su američki ekonomski izgledi krhki, a evropski „još mračniji“.

Mekgregor dalje nastavlja:

„Kada je Napoleon Bonaparta započeo svoju kampanju za osvajanje Rusije 1812, predvodio je najveću „ koaliciju voljnih“ u istoriji. Pored francuskog jezgra, Bonapartina vojska od više od 400.000 sastojala se od italijanskih, holandskih, nemačkih i poljskih vojnika. U najboljem slučaju nisu bili oduševljeni. Iskreno, osim Francuza, samo su Napoleonovi poljski saveznici bili istinski željni da marširaju na Moskvu. U vreme kada su Bonapartine multinacionalne snage stigle do Moskve, paralizovane hladne, razorne bitke, iscrpljenost, bolesti i loše logističko planiranje smanjili su prvobitne snage invazije na manje od polovine prvobitne snage. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su Pruska i njeni severnonemački saveznici prebegli Rusima dok su ostali (bez Poljaka) dezertirali ili umrli na maršu kući.

Sve vojne kampanje uspevaju ili neuspevaju na osnovu strateških pretpostavki koje podupiru operativno planiranje i izvršenje. Bez poznavanja detalja tekućih diskusija, još uvek je moguće postaviti pitanja o predloženoj operativnoj „svrsi, metodu i krajnjem stanju“ koalicije.

Prvo, šta je cilj koalicije? Da li je cilj proterivanje ruskih snaga sa ukrajinske teritorije? Da li je cilj jačanje ukrajinskih odbrambenih linija i postizanje prekida vatre za pregovore? Ili je koalicija samo sredstvo za uvlačenje ostatka NATO saveza u rat sa Rusijom koji će podržati vrlo mali broj Evropljana?

Drugo, šta će američke vazdušne i kopnene snage učiniti ako se odlučno angažuju od trenutka kada pređu poljsku i rumunsku granicu u zapadnu Ukrajinu? Ruska vrhovna komanda će bez sumnje identifikovati američku vojnu komponentu kao centar gravitacije koalicije. Iz toga sledi da će se ruska vojna moć usredsrediti pre svega na uništavanje ratne strukture SAD zajedno sa njenim komandnim, kontrolnim, obaveštajnim, nadzornim i izviđačkim kapacitetima.

Treće, da li Vašington gradi „ koaliciju voljnih“ iz političkih razloga ili zato što predviđa posvećenost koja zahteva velike resurse i treba regionalni saveznici da podele teret? Pošto je malo verovatno da bi konvencionalna američka vojna moć sama pobedila konvencionalnu rusku vojnu moć, može li koalicija predvođena SAD da okupi raznovrsne vojne kapacitete potrebne da dominira ruskim snagama sa dovoljno udarne moći da primora na promenu ruskog ponašanja? Jednako važno, mogu li američke i savezničke snage da zaštite brojne evropske transportne mreže, kao i vazdušne i pomorske baze, od ruskog vazdušnog i raketnog napada?

Četvrto, da li će vođenje operacija koalicije biti podložno ograničenjima koja se smatraju bitnim za savezničke partnere? Uvek postoje razlike u mišljenjima o tome kako se boriti protiv protivnika, koliko daleko ići i koliko rizikovati. Nedostatak jasnoće o konkretnim ciljevima može imati ozbiljne posledice. Drugim rečima, koliko jedinstva komandovanja američki vojni komandanti zaista mogu da očekuju od svojih saveznika u ratu i da li će zahtev za jedinstvom komande nađačati čisto nacionalne interese? Korisno je zapamtiti da Moskva uživa potpunu vlast nad svim svojim snagama, uključujući snage svojih partnera i saveznika . Rusko jedinstvo komandovanja je apsolutno. Moskva nije prinuđena da se nosi sa različitim preferencijama i mišljenjima članova koalicije.

Konačno, Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, insistira da bi se neuspeh Ukrajine da pobedi u ratu sa Rusijom protumačio kao poraz NATO-a. Da li veliki gubici naneti američkim kopnenim snagama u konfrontaciji sa ruskom vojnom moći ne bi takođe bili znak poraza Vašingtona? Koliko brzo bi američke i savezničke snage mogle da zamene svoje gubitke? Da li bi ozbiljni američki gubici podigli avet američkog nuklearnog odgovora? Kada podrška Ukrajini dovodi u opasnost bezbednost i opstanak NATO-a?Nedavno najavljeno ponavljanje strateške dvosmislenosti Vašingtona u vezi sa „prvom upotrebom nuklearnog oružja“ postavlja dodatna pitanja. Portparoli Bajdenove administracije ukazuju da predsednik neće ispuniti svoje obećanje iz 2020. godine i izjavljuju da je jedina svrha nuklearnog oružja da odvrati nuklearni napad na Sjedinjene Države ili njihove saveznike.

Umesto toga, predsednik Bajden je odobrio verziju politike Obamine administracije koja dozvoljava upotrebu nuklearnog oružja ne samo kao odmazdu za nuklearni napad, već i kao odgovor na nenuklearne pretnje. Odluka predsednika Bajdena je u najmanju ruku opasna i destruktivna po američke i savezničke ciljeve kao i Morgentauov plan za deindustrijalizaciju Nemačke koji je, iako odbijen, verovatno produžio rat protiv nacističke Nemačke za najmanje pola godine. Da li neko u Vašingtonu zaista veruje da ova nova politika čini nuklearni rat sa Rusijom manje verovatnim?

Vojna strategija se odnosi na odnos sredstava i ciljeva. Nacionalni politički i vojni lideri su zaokupljeni sredstvima i premalo razmišljaju o ciljevima . Nije dovoljno biti dobar tehničar, današnje političke i vojne vođe moraju biti ozbiljni stratezi, akutno osetljivi na granice koje američke snage i slabosti nameću strateškim izborima“, zaključuje Mekgregor.

Putin: Nadamo se da će biti dovoljno pametni

Vlasti SAD su više puta naglašavale da američko vojno osoblje neće učestvovati u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine. Ovo je izjavilo i rukovodstvo Severnoatlantske alijanse.

Istovremeno, bivši direktor CIA Dejvid Petreus priznao je da bi SAD i njeni saveznici mogli da intervenišu u sukobu, ne kao NATO snaga, već kao multinacionalni kontingent pod američkim vođstvom.

Predsednik Vladimir Putin je više puta upozoravao na ozbiljne posledice po slučaj sukoba između NATO trupa i ruske vojske. On je naglasio da bi takav razvoj događaja doveo do globalne katastrofe, ali je izrazio nadu da će zapadni lideri biti dovoljno pametni da ne preduzimaju takve korake. Vlasti SAD su više puta naglašavale da američko vojno osoblje neće učestvovati u neprijateljstvima na teritoriji Ukrajine.

(Kurir.rs/RIA Novosti/Americanconservative)

KOMENTARI13 komentara

 1. Baki says:

  ČIBE BRE NATO !

 2. milorad5 says:

  Mrtvi bajden i banda oko njega iz sve snage žele rat ,rat koji će ih ostaviti na vlasti u americi i omogućiti pravu nesmetanu vojnu huntu tamo.S obzirom na to da će ih republikanci i to TRAMPOVE pristalice a ne republikanci ižz vašingtonskog izloga PREGAZITI na svim sledećim izborima koji dolaze i s obzirom da će posle toga početi da ispadaju leševi iz ormara "demokratske" vrhuške njima je jedina šansa da izbegnu egzil ili robiju da pokušaju državni udar kroz izazivanje direktnog rata sa rusima pod bilo kakvim izgovorom.Problem je što su i oni svesni da BILO KAKAV IZGOVOR VIŠE NE MOŽE DA PRODJE u javnosti koja je ionako neprijateljski nastrojena prema vašingtonsoj močvari a zaista bitan i čvrst razlog za uvlačenje USA u direktan poterncijalno nuk.sukob sa rusijom nemaju.Mislim da će sad vlada iz senke da ostavi klovnove sa scene da VISE umesto NJIH.To se odnosi na kamalu haris,klintonove verovatno i obamu i sve ostale sitnijecrve iz tog djubrišta koje se zove wašington.Onda će da krenu skandali,istrage i taman kad počnu i optužnice mnogi od bitnih optuženih pajaca će naprasno da se okliznu na sapum.To im jedina opcija da spreče uništenje VRHA zavere,kao što je iznenada i epštajn izvršio" samoubistvo" u "STROGO ČUVANOJ"SAMICI STROGOG ZATVORA za najopasnije kriminalce,ta ajte moolim vas:)Sad kreće HAOS u AMERICI jer mislim da pajaci neće dobrovoljno da stave glavu na panj i njihovi poslodavci i naredbodavci će sad da im naprave igranku kod kuće sa kojom će ih RAZVLASTITI i IZBACITI IZ POLITIKE,ZA POČETAK:)ZATO SE NAMERNO UNIŠTAVAJU USA U OVOM TRENUTKU IZNUTRA I SVAKOM KO ŽIVI TAMO I MALO PAŽLJIVIJE POSMATRA SPOLJA, JE TO VIDLJIVO JASNO.OBE STRANE IZ PUNE SNAGE GURAJU SVOJE SCENARIJE I RUSI SU IZGLEDA TO SHVATILI I ZAKOČILI MALO SA UKRAJAINOM U OČEKIVANJU JEDINOG MOGUĆEG RASPLETA.OLOŠ KAO ŠTO JE BRAČNI PAR KLINTON RECIMO IDE U ZATVOR ILI U "NAPRASNU NIČIM IZAZVANU SMRT"A ONDA ĆE IM SE RUSI NAPLATITI ZA SVE OVO ŠTO IM SAD RADE,JER KAD POČNE HAOS I SLOM U USA,PA BIĆE MNOGO LAKŠE DELOVATI RECMO.

  • Independent says:

   Kao i 1941 Amerika ce morati da se umesa da zaustavi i porazi nove naciste.Bog je saljivdzija pa su sada rusi nacisti a nemci demokrate. Svi koji ocekuju i zele slom Amerike bas nemaju pojma o jacimi Amerike. Svi vidimo da su rusi tigar od papira. Beda od vojske, kao i JNA sto je bila Spolja sila a unutra sve trulo. Rusija ce zavrsiti u gradjanskom ratu kao u 1917 i zbog istog razloga kao i onda. Poraz u ratu To se u Rusiji ne oprasta caru. .Rusi masovno beze u Ukrajini, sve oruzje ostavljaju i pravac Rusija. Dosli su sa tenkovima u Ukrajinu a beze sa iscepanim čizmama. Svi koji danas u Srbiji navijaju za teske, masovne zlocine i razaranja koje rusi rade, trebaju znati da su tako samo nacisti radiliRusiju treba denacifikovati, naravno zajedno sa srbijom. Nato je spreman i potpuno je opkolio Srbiju.Vojska srbije u sustini ne postoji. Lovaca druzina nista vise. Treba o tome misliti da ne bude posle zasto nas Nato ponovo bombarduje?

   • Velika Metla, says:

    I, tebi za inVormaciju ta " divna " amerika se umešala u Drugi svetski rat 1944. godine. Svo to " mešanje " njeno do tada je bio cirkus, kao uostalom i sve vezano za takvu satanističku genocidnu nazovi državu. Taj njihov " čuveni " Dan D ( iskrcavanje saveznika na Normandiji )je bio TEK u julu i avgustu 1944. godine.Postavlja se logično pitanje , a gde su bili do tada ? Znači posle Kurske bitke u kojoj su ruske snage potukle Hitlera, američkog izvršioca radova, do nogu, i počele ga terati za Berlin, su se američki satanisti uključili u rat. A uključili su se iz samo jednog jedinog razloga, a to je da tadašnji SSSR ne bi pomlatio američke pulene naciste, koje su američki satanisti odveli kod sebe , da bi kasnije preko tih nacista, njihovih naslednika, radili ono šta su radili svih ovih 30 i kusur godina, sve do portugalske obale, iako, garantujem, da SSSR nije ni imao nameru ići dalje od Berlina.

    • Bane says:

     Ipak je 1941, tad se USA uključila posle napada Japana. 1944 je godina kad je izvršena invazija na Francusku, tj kad su uleteli u Evropu. Stvarni razlog za invaziju je bio strah da će SSSR pokoriti celu Nemačku, pa su krenuli da je "spasavaju".

   • milorad5 says:

    dragi moj "dječače" vojska srbije je SVAKI srbin dovoljno jak da drži kalašnjikov,a mi dobro znamo zašto će NATO ponovo da nas bombarduje,ali ovoga puta smo JAČI nego prvi put a NATO nikad neće biti jači nego onda što je bio, pa ste opet popušili na košarama i našoj južnoj granici.Samo neka dodje ološ nema problema a o denacifikaciji će još da razgovaramo ko će koga da "denacifikuje" .Niste vi stoko sa zapada osetili bič odavno e sad će te ga osetiti DOBRO.Vreme lagodnog i nekažnjenog ubijanja nevinih ljudi je prošlo sad ide kazna i odmazda i to trenutno.U svakom slučaju nama srbima je jasno da će biti napada i uglavnom se NIKO ne plaši toga i spremni smo za borbu.Realno ništa drugo i nemože da se uradi sem da opet napunimo bulju NATO "herojima".Malo ti znaš prikane o srpskoj vojsci i šta je ustvari srpska vojska jajaro smrdljiva,kome ti pretiš pacove.

    • Independent says:

     Svi znaju sta je srpska vojska.Vecmi gubitnici svih ratova. Boj na matici,pobedjena srpska vojska. Boj na kosovu. Pobedjena srpska vojska. Prvi srpski ustanak pobedjena srpska vojska. Drugi srpski ustanak pobedjena srpska vojska. Rat sa bugarima pobedjena srpska vojska.Prvi svetski rat MASAKRIRANA srpska vojska 60% vojnika poginulo. Drugi svetski rat poraz srpske vojske za 14 dana. Od 120 generala koliko je vojska Kraljevine Jugoslavije imala 117 su bili srbi 2 hrvati i 1 slovenac.Cetnici potpuno razbijeni u roku od 2 godine od partizana,1991 srpska vojska izgubila rat u Hrvatskoj. 1995 srpska vojska izgubila rat u bosni. 1999 srpska vojska izgubila rat na kosovu. Ceo svet ovo zna. Drukčije bi razgovarao samnom uzivo "ciko"

    • Rostand says:

     Bravo Milorade,ovaj indeprdent je obični usrašoidni smrad i on će da sere o nekakvom srbskom nacizmu.Garant,da je to neka šiptarčuga koji se boji za vlastitu balijandersku bulju pa lupa gluposti i zamjenjuje teze,a nije isključeno da je u pitanju i neka autošovinistička pederčina.

 3. Beli Orao says:

  Amerima ne vjerujem oni sve što pričaju brzo preokrenu i urade drugačije. Zato Rusi ne vjerujte njihovim iskazima da se neće mješati u Ukrajini jer već su se umješali samo da znate ! U Ukrajini trebate sva američka oruđa sa posadama uništavajte jer to su ameri!

 4. Petrovgrad says:

  Za sada šalju instruktore, sledeća faza su divizije. Nema sumnje da do toga neće doći, ali se niko živ neće vratiti sa istočnog fronta. Ja verujem da će da prednjače Slovenija, Hrvatska, Crna Gora Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Gruzija. To može da bude par divizija, kao wihovi preci pod Napoleonom i Hitlerom. Žive glave neće doneti na ramenima. Posle toga sledi denacifikacija do Londona.

  • Velika Metla, says:

   Prvo bi Rusija trebala POTOPITI LONDON, pa bi se ovi pacovi sami razbežali. U svakom slučaju, kako god da bude, London potopiti. To pirgavo OSTRVO ZLA OBAVEZNO POTOPITI !

 5. Karapušić Hrvoje says:

  TOS1 i TOS-2 Solncepeci čekaju " voljne "💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥

 6. persida says:

  Vidim kako se Crnosumci vracaju sa fronta u junackim kovcezima, ha ha. Sta cekate, djetici, izdali ste sami sebe, proglasili za nesrbe, sta jos mozete da izgubite. Nisu ni ostali ovde pomenuti bolji, sve je to praziluk.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *