ВАШИНГТОН СПРЕМА „KОАЛИЦИЈУ ВОЉНИХ“ ЗА УKРАЈИНУ? Бивши саветник Пентагона упозорава: Сетите се Наполеона НЕ ПОТЦЕЊУЈТЕ РУСИЈУ!

ВАШИНГТОН СПРЕМА „KОАЛИЦИЈУ ВОЉНИХ“ ЗА УKРАЈИНУ? Бивши саветник Пентагона упозорава: Сетите се Наполеона НЕ ПОТЦЕЊУЈТЕ РУСИЈУ!

4 новембра 2022

Сједињене Државе и њихови савезници не би требало да потцењују војну моћ Русије, мешајући се у ситуацију у Украјини, написао је бивши саветник Пентагона пуковник Даглас Мекгрегор у чланку за Тхе Америцан Цонсервативе.

„Изгледа да Бела кућа размишља о употреби НАТО снага заснованих на војницима САД, против Русије“, каже се у чланку који преноси РИА Новости.„Чини се да Бајденова Бела кућа разматра употребу мултинационалних снага против Русије. НАТО алијанса није у стању да донесе једногласну одлуку да војно интервенише као подршку Украјини. Али као што је недавно наговестио Дејвид Петреус , председник и његови генерали процењују сопствену „коалицију вољних“. Њу би наводно чиниле првенствено, али не искључиво, пољске и румунске снаге, са америчком војском у њеном језгру“, наводи Мекгрегор, и истиче да сумња да би таква коалиција била у стању да се носи са руском војском.

„Мало је вероватно да би традиционално америчко оружје могло да превлада руску војну моћ. Специфични циљеви такође доводе у питање способност НАТО-а да порази руске снаге.Важно је запамтити да Москва има потпуну контролу над читавом војском – руски војници разумеју за шта се боре. Што се тиче америчких генерала, они не могу очекивати исту лојалност од својих савезника. Да ли ће земље моћи да оставе по страни своје националне интересе?“, упитао је пуковник.

По његовом мишљењу, цена неуспеха мултинационалних снага НАТО у Украјини била би веома висока.

„Председник Џо Бајден и његови генерали треба да схвате колико је штетан војни неуспех и колико ће утицати на америчко друштво након америчких неуспеха у Ираку и Авганистану. Амерички војни морал је на ниском нивоу. Регрутовање у оружане снаге је теже него икад“, рекао је Мекгрегор, додајући да су амерички економски изгледи крхки, а европски „још мрачнији“.

Мекгрегор даље наставља:

„Kада је Наполеон Бонапарта започео своју кампању за освајање Русије 1812, предводио је највећу „ коалицију вољних“ у историји. Поред француског језгра, Бонапартина војска од више од 400.000 састојала се од италијанских, холандских, немачких и пољских војника. У најбољем случају нису били одушевљени. Искрено, осим Француза, само су Наполеонови пољски савезници били истински жељни да марширају на Москву. У време када су Бонапартине мултинационалне снаге стигле до Москве, парализоване хладне, разорне битке, исцрпљеност, болести и лоше логистичко планирање смањили су првобитне снаге инвазије на мање од половине првобитне снаге. Није прошло много времена пре него што су Пруска и њени севернонемачки савезници пребегли Русима док су остали (без Пољака) дезертирали или умрли на маршу кући.

Све војне кампање успевају или неуспевају на основу стратешких претпоставки које подупиру оперативно планирање и извршење. Без познавања детаља текућих дискусија, још увек је могуће поставити питања о предложеној оперативној „сврси, методу и крајњем стању“ коалиције.

Прво, шта је циљ коалиције? Да ли је циљ протеривање руских снага са украјинске територије? Да ли је циљ јачање украјинских одбрамбених линија и постизање прекида ватре за преговоре? Или је коалиција само средство за увлачење остатка НАТО савеза у рат са Русијом који ће подржати врло мали број Европљана?

Друго, шта ће америчке ваздушне и копнене снаге учинити ако се одлучно ангажују од тренутка када пређу пољску и румунску границу у западну Украјину? Руска врховна команда ће без сумње идентификовати америчку војну компоненту као центар гравитације коалиције. Из тога следи да ће се руска војна моћ усредсредити пре свега на уништавање ратне структуре САД заједно са њеним командним, контролним, обавештајним, надзорним и извиђачким капацитетима.

Треће, да ли Вашингтон гради „ коалицију вољних“ из политичких разлога или зато што предвиђа посвећеност која захтева велике ресурсе и треба регионални савезници да поделе терет? Пошто је мало вероватно да би конвенционална америчка војна моћ сама победила конвенционалну руску војну моћ, може ли коалиција предвођена САД да окупи разноврсне војне капацитете потребне да доминира руским снагама са довољно ударне моћи да примора на промену руског понашања? Једнако важно, могу ли америчке и савезничке снаге да заштите бројне европске транспортне мреже, као и ваздушне и поморске базе, од руског ваздушног и ракетног напада?

Четврто, да ли ће вођење операција коалиције бити подложно ограничењима која се сматрају битним за савезничке партнере? Увек постоје разлике у мишљењима о томе како се борити против противника, колико далеко ићи и колико ризиковати. Недостатак јасноће о конкретним циљевима може имати озбиљне последице. Другим речима, колико јединства командовања амерички војни команданти заиста могу да очекују од својих савезника у рату и да ли ће захтев за јединством команде нађачати чисто националне интересе? Kорисно је запамтити да Москва ужива потпуну власт над свим својим снагама, укључујући снаге својих партнера и савезника . Руско јединство командовања је апсолутно. Москва није принуђена да се носи са различитим преференцијама и мишљењима чланова коалиције.

Kоначно, Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО-а, инсистира да би се неуспех Украјине да победи у рату са Русијом протумачио као пораз НАТО-а. Да ли велики губици нанети америчким копненим снагама у конфронтацији са руском војном моћи не би такође били знак пораза Вашингтона? Kолико брзо би америчке и савезничке снаге могле да замене своје губитке? Да ли би озбиљни амерички губици подигли авет америчког нуклеарног одговора? Kада подршка Украјини доводи у опасност безбедност и опстанак НАТО-а?Недавно најављено понављање стратешке двосмислености Вашингтона у вези са „првом употребом нуклеарног оружја“ поставља додатна питања. Портпароли Бајденове администрације указују да председник неће испунити своје обећање из 2020. године и изјављују да је једина сврха нуклеарног оружја да одврати нуклеарни напад на Сједињене Државе или њихове савезнике.

Уместо тога, председник Бајден је одобрио верзију политике Обамине администрације која дозвољава употребу нуклеарног оружја не само као одмазду за нуклеарни напад, већ и као одговор на ненуклеарне претње. Одлука председника Бајдена је у најмању руку опасна и деструктивна по америчке и савезничке циљеве као и Моргентауов план за деиндустријализацију Немачке који је, иако одбијен, вероватно продужио рат против нацистичке Немачке за најмање пола године. Да ли неко у Вашингтону заиста верује да ова нова политика чини нуклеарни рат са Русијом мање вероватним?

Војна стратегија се односи на однос средстава и циљева. Национални политички и војни лидери су заокупљени средствима и премало размишљају о циљевима . Није довољно бити добар техничар, данашње политичке и војне вође морају бити озбиљни стратези, акутно осетљиви на границе које америчке снаге и слабости намећу стратешким изборима“, закључује Мекгрегор.

Путин: Надамо се да ће бити довољно паметни

Власти САД су више пута наглашавале да америчко војно особље неће учествовати у непријатељствима на територији Украјине. Ово је изјавило и руководство Северноатлантске алијансе.

Истовремено, бивши директор ЦИА Дејвид Петреус признао је да би САД и њени савезници могли да интервенишу у сукобу, не као НАТО снага, већ као мултинационални контингент под америчким вођством.

Председник Владимир Путин је више пута упозоравао на озбиљне последице по случај сукоба између НАТО трупа и руске војске. Он је нагласио да би такав развој догађаја довео до глобалне катастрофе, али је изразио наду да ће западни лидери бити довољно паметни да не предузимају такве кораке. Власти САД су више пута наглашавале да америчко војно особље неће учествовати у непријатељствима на територији Украјине.

(Kурир.рс/РИА Новости/Америцанцонсервативе)

KOMENTARI13 коментара

 1. milorad5 says:

  Mrtvi bajden i banda oko njega iz sve snage žele rat ,rat koji će ih ostaviti na vlasti u americi i omogućiti pravu nesmetanu vojnu huntu tamo.S obzirom na to da će ih republikanci i to TRAMPOVE pristalice a ne republikanci ižz vašingtonskog izloga PREGAZITI na svim sledećim izborima koji dolaze i s obzirom da će posle toga početi da ispadaju leševi iz ormara "demokratske" vrhuške njima je jedina šansa da izbegnu egzil ili robiju da pokušaju državni udar kroz izazivanje direktnog rata sa rusima pod bilo kakvim izgovorom.Problem je što su i oni svesni da BILO KAKAV IZGOVOR VIŠE NE MOŽE DA PRODJE u javnosti koja je ionako neprijateljski nastrojena prema vašingtonsoj močvari a zaista bitan i čvrst razlog za uvlačenje USA u direktan poterncijalno nuk.sukob sa rusijom nemaju.Mislim da će sad vlada iz senke da ostavi klovnove sa scene da VISE umesto NJIH.To se odnosi na kamalu haris,klintonove verovatno i obamu i sve ostale sitnijecrve iz tog djubrišta koje se zove wašington.Onda će da krenu skandali,istrage i taman kad počnu i optužnice mnogi od bitnih optuženih pajaca će naprasno da se okliznu na sapum.To im jedina opcija da spreče uništenje VRHA zavere,kao što je iznenada i epštajn izvršio" samoubistvo" u "STROGO ČUVANOJ"SAMICI STROGOG ZATVORA za najopasnije kriminalce,ta ajte moolim vas:)Sad kreće HAOS u AMERICI jer mislim da pajaci neće dobrovoljno da stave glavu na panj i njihovi poslodavci i naredbodavci će sad da im naprave igranku kod kuće sa kojom će ih RAZVLASTITI i IZBACITI IZ POLITIKE,ZA POČETAK:)ZATO SE NAMERNO UNIŠTAVAJU USA U OVOM TRENUTKU IZNUTRA I SVAKOM KO ŽIVI TAMO I MALO PAŽLJIVIJE POSMATRA SPOLJA, JE TO VIDLJIVO JASNO.OBE STRANE IZ PUNE SNAGE GURAJU SVOJE SCENARIJE I RUSI SU IZGLEDA TO SHVATILI I ZAKOČILI MALO SA UKRAJAINOM U OČEKIVANJU JEDINOG MOGUĆEG RASPLETA.OLOŠ KAO ŠTO JE BRAČNI PAR KLINTON RECIMO IDE U ZATVOR ILI U "NAPRASNU NIČIM IZAZVANU SMRT"A ONDA ĆE IM SE RUSI NAPLATITI ZA SVE OVO ŠTO IM SAD RADE,JER KAD POČNE HAOS I SLOM U USA,PA BIĆE MNOGO LAKŠE DELOVATI RECMO.

  • Independent says:

   Kao i 1941 Amerika ce morati da se umesa da zaustavi i porazi nove naciste.Bog je saljivdzija pa su sada rusi nacisti a nemci demokrate. Svi koji ocekuju i zele slom Amerike bas nemaju pojma o jacimi Amerike. Svi vidimo da su rusi tigar od papira. Beda od vojske, kao i JNA sto je bila Spolja sila a unutra sve trulo. Rusija ce zavrsiti u gradjanskom ratu kao u 1917 i zbog istog razloga kao i onda. Poraz u ratu To se u Rusiji ne oprasta caru. .Rusi masovno beze u Ukrajini, sve oruzje ostavljaju i pravac Rusija. Dosli su sa tenkovima u Ukrajinu a beze sa iscepanim čizmama. Svi koji danas u Srbiji navijaju za teske, masovne zlocine i razaranja koje rusi rade, trebaju znati da su tako samo nacisti radiliRusiju treba denacifikovati, naravno zajedno sa srbijom. Nato je spreman i potpuno je opkolio Srbiju.Vojska srbije u sustini ne postoji. Lovaca druzina nista vise. Treba o tome misliti da ne bude posle zasto nas Nato ponovo bombarduje?

   • Velika Metla, says:

    И, теби за инВормацију та " дивна " америка се умешала у Други светски рат 1944. године. Сво то " мешање " њено до тада је био циркус, као уосталом и све везано за такву сатанистичку геноцидну назови државу. Тај њихов " чувени " Дан Д ( искрцавање савезника на Нормандији )је био ТЕК у јулу и августу 1944. године.Поставља се логично питање , а где су били до тада ? Значи после Курске битке у којој су руске снаге потукле Хитлера, америчког извршиоца радова, до ногу, и почеле га терати за Берлин, су се амерички сатанисти укључили у рат. А укључили су се из само једног јединог разлога, а то је да тадашњи СССР не би помлатио америчке пулене нацисте, које су амерички сатанисти одвели код себе , да би касније преко тих нациста, њихових наследника, радили оно шта су радили свих ових 30 и кусур година, све до португалске обале, иако, гарантујем, да СССР није ни имао намеру ићи даље од Берлина.

    • Bane says:

     Ipak je 1941, tad se USA uključila posle napada Japana. 1944 je godina kad je izvršena invazija na Francusku, tj kad su uleteli u Evropu. Stvarni razlog za invaziju je bio strah da će SSSR pokoriti celu Nemačku, pa su krenuli da je "spasavaju".

   • milorad5 says:

    dragi moj "dječače" vojska srbije je SVAKI srbin dovoljno jak da drži kalašnjikov,a mi dobro znamo zašto će NATO ponovo da nas bombarduje,ali ovoga puta smo JAČI nego prvi put a NATO nikad neće biti jači nego onda što je bio, pa ste opet popušili na košarama i našoj južnoj granici.Samo neka dodje ološ nema problema a o denacifikaciji će još da razgovaramo ko će koga da "denacifikuje" .Niste vi stoko sa zapada osetili bič odavno e sad će te ga osetiti DOBRO.Vreme lagodnog i nekažnjenog ubijanja nevinih ljudi je prošlo sad ide kazna i odmazda i to trenutno.U svakom slučaju nama srbima je jasno da će biti napada i uglavnom se NIKO ne plaši toga i spremni smo za borbu.Realno ništa drugo i nemože da se uradi sem da opet napunimo bulju NATO "herojima".Malo ti znaš prikane o srpskoj vojsci i šta je ustvari srpska vojska jajaro smrdljiva,kome ti pretiš pacove.

    • Independent says:

     Svi znaju sta je srpska vojska.Vecmi gubitnici svih ratova. Boj na matici,pobedjena srpska vojska. Boj na kosovu. Pobedjena srpska vojska. Prvi srpski ustanak pobedjena srpska vojska. Drugi srpski ustanak pobedjena srpska vojska. Rat sa bugarima pobedjena srpska vojska.Prvi svetski rat MASAKRIRANA srpska vojska 60% vojnika poginulo. Drugi svetski rat poraz srpske vojske za 14 dana. Od 120 generala koliko je vojska Kraljevine Jugoslavije imala 117 su bili srbi 2 hrvati i 1 slovenac.Cetnici potpuno razbijeni u roku od 2 godine od partizana,1991 srpska vojska izgubila rat u Hrvatskoj. 1995 srpska vojska izgubila rat u bosni. 1999 srpska vojska izgubila rat na kosovu. Ceo svet ovo zna. Drukčije bi razgovarao samnom uzivo "ciko"

    • Rostand says:

     Bravo Milorade,ovaj indeprdent je obični usrašoidni smrad i on će da sere o nekakvom srbskom nacizmu.Garant,da je to neka šiptarčuga koji se boji za vlastitu balijandersku bulju pa lupa gluposti i zamjenjuje teze,a nije isključeno da je u pitanju i neka autošovinistička pederčina.

 2. Beli Orao says:

  Америма не вјерујем они све што причају брзо преокрену и ураде другачије. Зато Руси не вјерујте њиховим исказима да се неће мјешати у Украјини јер већ су се умјешали само да знате ! У Украјини требате сва америчка оруђа са посадама уништавајте јер то су амери!

 3. Petrovgrad says:

  Za sada šalju instruktore, sledeća faza su divizije. Nema sumnje da do toga neće doći, ali se niko živ neće vratiti sa istočnog fronta. Ja verujem da će da prednjače Slovenija, Hrvatska, Crna Gora Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Rumunija, Gruzija. To može da bude par divizija, kao wihovi preci pod Napoleonom i Hitlerom. Žive glave neće doneti na ramenima. Posle toga sledi denacifikacija do Londona.

  • Velika Metla, says:

   Прво би Русија требала ПОТОПИТИ ЛОНДОН, па би се ови пацови сами разбежали. У сваком случају, како год да буде, Лондон потопити. То пиргаво ОСТРВО ЗЛА ОБАВЕЗНО ПОТОПИТИ !

 4. Karapušić Hrvoje says:

  TOS1 i TOS-2 Solncepeci čekaju " voljne "💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥

 5. persida says:

  Vidim kako se Crnosumci vracaju sa fronta u junackim kovcezima, ha ha. Sta cekate, djetici, izdali ste sami sebe, proglasili za nesrbe, sta jos mozete da izgubite. Nisu ni ostali ovde pomenuti bolji, sve je to praziluk.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u