ВАШИНГТОН СПРЕМА ПАKАО СРБИЈИ И БАЛKАНУ: Русија, Турска, Kина, па чак и ЕУ, НЕ СМЕЈУ СЕ НИ ЗА ШТА ПИТАТИ!

VAŠINGTON SPREMA PAKAO SRBIJI I BALKANU: Rusija, Turska, Kina, pa čak i EU, NE SMEJU SE NI ZA ŠTA PITATI!

10 aprila 2019

Sjedinjene Američke Države proširuju svoje prisustvo na Balkanu i formiraju svojevrsni jugoistočni bastion, narednih godina oni će nastojati da se oslobode ‘pogubnog uticaja’ Rusije, Turske i Kine i potisnu Evropsku uniju“, izjavio je viši naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko.

– Prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u Jugoistočnoj Evropi svodi se na dve komponente: političko i vojno prisustvo. Što se tiče ekonomskog, ono nije toliko važno, ali će se verovatno povećati narednih godina. Što se tiče vojnog i sa njim povezanog političkog, to je konstantna stvar, očigledno, samodovoljna od sredine 90-ih, kada su Sjedinjene Američke Države preuzele na sebe specijalnu ulogu u sukobu u Bosni i Hercegovini od aktivnog mirotvorstva 93-94-te godine ka otvoreno vojnom intervencionizmu i uništavanju vojnog potencijala bosanskih Srba u avgustu-septembru 1995. godine. Agresija iz 1999. godine može se tumačiti kao nastavak uništavanja srpskog vojnog potencijala – objasnio je Pivovarenko na okruglom stolu na temu „Sjedinjene Američke Države na Balkanu 20 godina nakon bombardovanja“.Kako je napomenuo ekspert, američko prisustvo na Balkanu 2000-tih malo se smanjilo, ali su u poslednjih pet godina Sjedinjene Američke Države povećale svoje prisustvo u regionu. Tako se, osim Srbije i Crne Gore, američki uticaj proširio i na Albaniju i Makedoniju.

– Sada Sjedinjene Američke Države povećavaju svoje prisustvo i formiraju svojevrsni Jugoistočni bastiona, gde će, koristeći se slabošću Evropske unije, nastojati da igraju vodeću ulogu, pokušavajući da spasu ovaj region od onoga što se naziva pogubnim spoljnim uticajem. U humanitarnom planu u ovaj uticaj može se svrstati terorizam i problemi izbeglica, a u političkom – uticaj spoljnih sila, kao što su Turska, Kina i Rusija. Sjedinjene Američke Države, takođe, pokušavaju da mobilišu saveznike u Srednjoj Evropi, a posebno u Poljskoj – istakao je Pivovarenko.

Prema mišljenju eksperta, sada glavni protivnik Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu nije Rusija, već Turska i Kina, a osim toga, Sjedinjene Američke Države se opiru Evropskoj uniji.

– Naredne dve godine biće vreme potrage i formiranja taktičkih saveza. Stabilnost u regionu zavisiće od toga kakva će biti konfiguracija odnosa između velikih igrača – zaključio je on.

KOMENTARI5 komentara

 1. samostalan says:

  Sasvim fer, ako do sada nikoga nije interesovao Balkan, vec samo Amerikance, cemu se onda cuditi. Sad ce Lavrov da kaze kme kme, a Putin mjau mjau.

 2. A akoM says:

  Znači,novi USA-Maršalov plan,ovaj put za Balkan,a to znači bez novaca,samo sitniš i puno riječi,raznih,lijepih,ružnih!A novac slabo.Kolko para-tolko muzike!

 3. Velika Metla says:

  To da se Kina i Rusija ne smeju ništa pitati otiđi "junačino"pa njima u lice reci! Ovako se preko medija "junačiti",kao najgora seoska prekoplotuša,može i moja baba s 93 godine! Vi amerikenjci ste najgore lajave kukavice na celom svetu! Hrabrost vam je NULA! Ako nešto možete "odraditi" na galami i s visine od 15 000 kilometara je sve šta smete!

 4. Ivana says:

  Rusija je imala pravo na barem 50% Jugoslavije jer ju je oslobađala od nacista ali celu Jugu su im pred nosom oteli Nemci i Ameri i otimaju i dalje dok oni brane muslimansku braću u Siriji pravoslavne Srbe nema ko da brani, bravo Rusi.

  • Slobodanka says:

   Rusiji je strateški važna njena pomorska luka u Tartusu. To je do juče bila jedna jedina luka R.F. u Sredozemnom moru. Da su proterali Asada oterali bi i Rusiju iz Tartusa. Hteli su da zatvore i izoluju Rusija i ovde na Sredozemnom moru i na njenim južnim granicama počev od Ukrajine, Gruzije i zemalja Kaspijskog regiona i Srednje Azije pa sve do Kine. To su Azerbejdžan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan i Kirgistan, Avganistan, verovatno i Iran. Takav plan su imali i na njemu su radili dok je kod nas trajao rat u BIH. Dakle zatvorili bi Rusiju sve do Kine i zatim sa svih strana izolovana Rusija bez obzira što je nuklearna sila zapala bi u ozbiljnu ekonomsku krizu sa velikim socijalnim potresima i mogla bi samo da se preda i to trčećim korakom. To se zove Nova velika igra. Neće uspeti u tome i sada Trampu jedino preostaje da zateže svoje Evropsko dvorište. Medjutim prisustvo SAD u jugoistočnoj Evropi neće značajno pomoći SAD. Tramp je već u trgovinskom ratu i u drugim razmimoilaženjima sa razvijenim zemljama EU koje su za SAD gledajući ekonomski značajno važniji partneri od nejake jugoistočne Evrope. Praktično odavde iz južnog pravca SAD može značajno da kontroliše celu Evropu, onemogućavajuži joj veze sa crnomorskim zemljama, Turskom, zemljama Arabijskog poluostrva itd. Takodje ovde može da seče veze Rusije, Kine, Irana, Turske i drugih zemalja sa Evropom. Oni najnoviji sukobi Indija-Pakistan sumnjaju da iz istih razloga su se baš sad desili, kako usporiti put Kine ka Evropi. Iz jugoistočne Evrope mogu prilično da izoluju Evropu samo za sebe, a ako baš bude tvrdoglava mogu odavde da je kažnjavaju terorizmom i na druge načine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *