ВАШИНГТОН ЗАХТЕВА нову истрагу паљења амбасаде – АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ ХАПШЕЊЕ КОШТУНИЦЕ!

VAŠINGTON ZAHTEVA novu istragu paljenja ambasade – AMERIKANCI TRAŽE HAPŠENJE KOŠTUNICE!

19 novembra 2017

Vlada SAD traži hapšenje bivšeg premijera Vojislava Koštunice zbog paljenja američke ambasade u Beogradu tokom mitinga „Kosovo je Srbija“ u februaru 2008. godine!

Stejt department je saopštio da zahteva da budu privedeni ‘svi političari na vlasti koji su tog dana naredili da se povuče policija koja je čuvala američku ambasadu’. Slučajno ili ne, tek bivši predsednik Srbije Boris Tadić prošle nedelje je za to direktno optužio Vojislava Koštunicu!?!

Pritisak se nastavlja

Stejt department, inače, ističe da je razočaran presudama kojim su optuženi za paljenje ambasade osuđeni na uslovne kazne.

„Nijedan od optuženih nije osuđen na zatvorsku kaznu, bez obzira na to što je jedna osoba poginula, a materijalna šteta je ogromna. Važno je da se pravdi privedu ne samo oni koji su učestvovali u napadu, već i oni koji su bili na vlasti i naredili povlačenje policije s punktova u blizini ambasade. Čekamo početak suđenja petorici policajaca.

Američka ambasada u Beogradu blisko je sarađivala sa srpskim vlastima u istrazi. Nastavićemo da na ovom slučaju sarađujemo i sa Vladom Srbije, kao i sa policijom“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta koje prenosi „Glas Amerike“.

Boris Tadić je za odluku o povlačenju policije iz okoline američke ambasade prošle nedelje direktno optužio Koštunicu.

– Par sati posle početka dramatičnih događaja vratio sam se iz Rumunije u Beograd, a u toku protesta, preko Saveta za nacionalnu bezbednost, dao sam nalog za aktiviranje PTJ u svrhu zaštite građana i stranih ambasada. Tokom mog sastanka u Rumuniji Vojislav Koštunica je povukao bezbednosne snage, dozvoljavajući neometano nasilje – doslovce je rekao Tadić, koji se juče nije javljao na naše pozive i poruke.

Vojislav Koštunica, na drugoj strani, nije bio raspoložen za priču.

– Neću davati nikakve izjave… – kratko nam je poručio Koštunica, odbijajući dalji razgovor na ovu temu.

Nije bilo naloga

Na drugoj strani, Dejan Mihajlov, bivši generalni sekretar Vlade, tvrdi da Koštunica nije izdavao nikakve naloge tokom mitinga.

– Lično nemam nikakve veze sa tim i nije bilo u domenu posla koji sam radio. Tvrdim da Koštunica nije izdavao naređenja ili davao uputstva kako da se obezbeđuje skup. Državi, Vladi i njemu lično nije bilo u interesu da se to desi. Taj ružan i štetan događaj naneo je velike posledice Koštuničinoj vladi i bilateralnim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama – zaključuje Mihajlov.

Ovo su činjenice o paljenju ambasade SAD* Ambasada SAD u Beogradu zapaljena je u februaru 2008. godine tokom mitinga „Kosovo je Srbija“

* Kobne večeri, u zapaljenoj ambasadi, u požaru je stradao student iz Novog Sada Zoran Vujović (21)

* Viši sud u Beogradu je 14. novembra na uslovne kazne osudio Dejana Vučkovića, Đorđa Tomina, Nikolu Kosanovića, Filipa Backovića, Dragana Marinkova, Marka Novitovića i Milana Tomasa, koji su optuženi za paljenje ambasade

* U maju prošle godine podignuta je posebna optužnica protiv pet policijskih službenika zbog propusta u obezbeđenju i u toku je preispitivanje ove optužnice

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. rajko says:

  pa valjda srbija treba da pokrene istragu a agresiji nato pakta ili je mozda vaznija jedna zgrada bez zrtava nego srbija sa zrtvama

 2. Batinas says:

  I treba ga uhapsiti taj je pomilovao najokorelije sciputarske zlikovce.

 3. goran says:

  Na kraju ce Kostunici pripisati i ubistvo Kenedija.

 4. zis says:

  I vi ste postali smeće poput tih čiju "vest "prenosite. Pa zar mislite da ameri ne znaju ko je odgovoran. pa time ga i ucenjuju da što pre i zvanično prizna kosovo

 5. ilija says:

  ode i polednji kostunica za srbima u hag

 6. Pero Joksimovic says:

  I ja tražim da se uhapsi, nalogodavac Bil Klinton i izvršilac Vesli Klark, za paljenje i rušenje Srbije i zversko ubijanje naroda i nesrazmerno slabije (do bespomoćnosti) naoružane Vojske SRJ. Erupcija revolta bespomoćnog stanovništva, koja je rezultirala paljenjem ambasade SAD, kao zemlje koja je SRJ okupirala na podli i podmukli način, uz pomoć kvinslinškog DOS, s američkim agentom Koštunicom na čelu, ne podleže pravnom gonjenju ni od strane vlasti nad Srbijom ni odmazdi od strane američkih fašista. Što se tiče terorista braće Bitići, ako su ih i snage bezbednosti SRJ i likvidirale, to bi bila nežna i pravedna odmazda za zločine koje su činili prema nešiptarskom stanovništvu Srbije. Ameri, go home i dovađenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *