ВАШИНГТОНСКИ СПОРАЗУМ НИЈЕ МРТАВ: Бајден преузео обавезе из Трампове ере!

VAŠINGTONSKI SPORAZUM NIJE MRTAV: Bajden preuzeo obaveze iz Trampove ere!

26 juna 2021

Ambasade SAD u Beogradu i Prištini poslale su Vladi Srbiji i vladi privremenih prištinskih institucija izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode – što je bila jedna od stavki Vašingtonskog sporazuma – čime je poslat jasan signal da administracija Džoa Bajdena priznaje i preuzima obaveze dogovorene u vreme administracije Donalda Trampa, kažu sagovornici. To je, ističu, važno za nas jer se u pomenutom dokumentu, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao s Trampom prošle godine, insistira na ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ne na statusnom pitanju Kosova.Kao za Kolumbiju

Izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode na osnovu Vašingtonskog sporazuma izradili su Ministarstvo energetike SAD i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija. Tu se predlaže formiranje komisije za reku Ibar, koja bi olakšala diskusiju između strana o mogućnostima upravljanja vodnim resursima. Predlaže se da rešenje za Gazivode bude po ugledu na Kolumbiju.

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da su SAD ozbiljna zemlja i da poštuju preuzete obaveze.

– Svi oni koji su procenjivali da će Bajdenova administracija odustati od Vašingtonskog sporazuma nisu bili u pravu. Ono što je važno za nas, to su prinicipi da se razgovora o normalizaciji preko ekonomskih mehanizama. To nije samo dolazak DFC nego i podrška „malom Šengenu“. Pitanja kao što je ovo sad za Gazivode, princip koji podrazumeva da je to nešto o čemu obe strane moraju da razgovaraju, to je problem za prištinsku stranu jer isključuje njihov stav da je to rešeno i da o tome nema šta da se priča – kaže Milivojević i dodaje:

Dva dokumenta

– Za nas je važan Vašingtonski sporazum, jer se tamo nije razgovoralo o statusnim pitanjima, već o elementima normalizacije sa ekonomske strane, i zato je važna njegova primena. Sama činjenica da je i Bajdenova administracija to prihvatila znači da je prihvatila i principe koji proizilaze iz toga.

Međutim, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da Srbija svuda treba da poteže Rezoluciju 1244.

– Smatram da su od Vašingtonskog sporazuma važniji Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum. Mi nemamo bolje argumente za odbranu svoje pozicije od pozivanja na ova dva.

(Kurir)

KOMENTARI2 komentara

  1. Čist je ko Suza says:

    Radi tog sporazuma Tramp je tražio Nobelovu nagradu, sada i Bajden oće da se ugradi, ali najpre mora da reši problem svojih pelena koje nosi radi demencije, jer ne zna više kada i šta mu je činiti. Godina proizvodnje.

  2. persida says:

    Tako ce i Vuckov naslednik morati da preuzme sve sto je Vucko potpisao, o tom aspektu drzavnih ugovora je iscrpno govorio Kosta Cavoski, ali glupi Srbi to ne razumeju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *