„Васко Попа“ Бојани Стојановић Пантовић

„Vasko Popa“ Bojani Stojanović Pantović

27 juna 2018

DOBITNICA ugledne nagrade „Vasko Popa“ je Bojana Stojanović Pantović, koja je ovenčavši se tim prestižnim priznanjem za poetsku zbirku „U obruču“, postala druga dama u nizu od 24 nagrađena pesnika.

Ovu odluku petočlanog žirija obznanio je u utorak u Francuskoj 7 Jovan Zivlak, predsedavajući žirija u kome su bili i Radomir Andrić, Duško Novaković, Vladimir Gvozden i Slavomir Gvozdenović. Oni su među čak 70 naslova koji reprezentuju složenu prošlogodišnju pesničku produkciju, u uži izbor uvrstili sedam pesničkih knjiga. Da nagradu ponese zbirka Bojane Stojanović Pantović odlučila su tri glasa članova žirija, u odnosu na dva koja su pripala knjizi Bratislava R. Milanovića.

Dobitnica je univerzitetski profesor i ugledni književni kritičar, koja poeziju oseća kao svoju sudbinu te je, po rečima Zivlaka, prešla sa pozicije njenog komentatora u poziciju pisca.

– Pesme Bojane Pantović su pisane u slobodnom stihu, najčešće strofički organizovane od tri do pet stihova, ima i pesama u prozi, koje se bitno ne rezlikuju ni ritmički ni po tonu od većeg dela ove zbirke – stoji u obrazloženju.

„Vasko Popa“ uručuje se na dan pesnikovog rođenja, 29. juna, nagradu dodeljuje Agencija Đorđević, a sastoji se od Povelje s Popinim likom (rad akademskog slikara Milana Blanuše) i novčanog iznosa (darodavci su Grad Vršac i „Senzal kapital“).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *