VATIKAN, HRVATI I HRVATSKA: Činjenice koje se ne uče u srpskim školama i kojih nema u udžbenicima

VATIKAN, HRVATI I HRVATSKA: Činjenice koje se ne uče u srpskim školama i kojih nema u udžbenicima

23 decembra 2013

vatikan-njemacka 01Istorija je niz laži sa kojima smo se složili.”- Napoleon Bonaparta…….

Hrvatska nacija stvorena je od Srba katolika pod uticajem Vatikana. Današnji “hrvatski narod” je veštačka kreacija Rimokatoličke crkve, unapred zamišljena kao instrument jednog zločinačkog projekta, utemeljenog na težnji da se srpski narod uništi unijaćenjem, pokatoličavanjem ili potpunom fizičkom likvidacijom,kako više ne bi predstavljao prepreku daljem vatikanskom prodiranju na istočnoevropske prostore, pa i dalje do Crnog mora.Ovaj projekat nije bio unapred dat kao gotov i zaokružen, već se postepeno razvijao i sazrevao imajući u prvoj fazi ilirsku, a u drugoj fazi jugoslovensku opciju. Međutim, suština rimokatoličkih zločina je stalno ista. Neverovatno je, da najbrojniji narod na Balkanu (srpski narod ), doživi takve gubitke i depresije u zemljama gdje je bio najbrojniji i najdržavotvorniji.

Srbi su u 20. veku izgubili: Južnu Srbiju, Dalmaciju, Hercegovinu, Skadar, najsrpskiji grad 19. veka – Dubrovnik, delove Gorskog Kotara, Zapadnu Bosnu, Liku, Kordun, Baniju, Zapadnu i Istočnu Slavoniju, Baranju, Crnu Goru,Kosovo i Metohiju. Istorijska je zagonetka, kako su Hrvati posle aktivnog učešća na strani poraženih sila, u dva svetska krvava rata, uspeli sjesti za zajednički sto s pobednicima i oba puta proširiti svoju vlast na tuđim teritorijama?

To je izuzetno političko umeće, koje se moglo ostvariti samo uz jugoslavenstvo kralja Aleksandra i kasnije uz antisrpsku politiko državničku i komunističko diktatorsku poziciju Hrvata, Josipa Broza. Ali nisu samo to gubici srpskog naroda. S gubitkom teritorija i prirodnih bogatstava nestajao je i srpski narod. Sinhronizovano, raznovrsno i snažno radilo se u srpskim etničkim prostorima zapadnog Balkana na sveprožimajućem pohrvaćenju Srba, naročito od polovine 19. veka i nezaustavljivo kroz ceo 20. vek.

Zašto se toliko skriva od javnosti popis stanovništva u Dalmaciji, austrijskog statističara dr Adolfa Fikera, po kojem je u Dalmaciji 1857. godine živelo 88,92% Srba (katolika, pravoslavaca i muhamedanaca), 10,84% Talijana i 0,24 Arnauta….

Iz popisa stanovništva u Austriji, odnosno Austro-Ugarskoj i to iz: 1850, 1860, 1870, 1880, 1890, 1900. i poslednjeg popisa iz 1910. se neoborivo i neporecivo uviđa da je postojala srpska etnička većinska procentualna zastupljenost u stanovništvu pokrajina u sastavu današnje Republike Hrvatske: Slavoniji, Maloj Vlaškoj (Maloj Srbiji), Baniji, Kordunu, Lici, Gorskom Kotaru, Ravnim Kotarima, Dalmaciji, Dubrovniku, Boki Kotorskoj i, čak, u Istri!…

Bez ikakvih dokaza, veličala se “stara Hrvatska” i postepeno “stvarali” tzv. Hrvati kao rimokatolička nacija, iako o njima nema originalnih dokumenata ni podataka o njihovom postojanju u istoriji. O Hrvatima nema originalnih podataka ni u jednom arhivu čije postojanje je starije i od tzv. “stare Hrvatske iz perioda hrvatske narodne dinastije”, odnosno iz vremena pre njenog potčinjavanja od strane Mađara – ni u arhivu Vatikana, ni Venecije, ni Milana, ni Firence, ni Graca, ni Beča, ni Carigrada – ni igde ni nigde, već u tzv. “prepisima sa starijih nesačuvanih originala”, čime je nastala samo “historijska Hrvatska u prepisu”.

Malo ko postavlja pitanje, kako to da za većinu nekadašnjih država ima originalnih i ubedljivih podataka, samo o državi “srednjovjekovnoj Hrvatskoj” – gle čuda – nema nijedan!

Hrvatska nacija formirana je od nekoliko srpskih elemenata, a jedan od njih je i jezik, koji su usvojili od Vuka Karadžića. Jezik je merilo jednog naroda, a Hrvati su, da bi bili narod, ukrali srpski jezik i unakazili ga. Prevara je odigrana kada je Ljudevit Gaj nasankao Vuka Karadžića i pod okrilje našeg jezika ubacio kajkavski izgovor. Od tada Hrvati govore srpskim jezikom, iako ga samo kvare i prave ga nakaradnim, pa se iz toga može slobodno zaključiti da pričaju nakaradnim srpskim jezikom.

Ljudevit Gaj, Nemac poreklom, otvoreno kaže da su Hrvati prisvojili srpski jezik za svoj. U Srbiji se niko ne usudi postaviti pitanje Jadranskog mora i ostrva u njemu. To jedino pokreće Slovenac Zmago Jelinčić Plemeniti, tvrdeći da Italija nije predala Jadran i ostrva Hrvatskoj, već SFRJ. On traži „da se jadranska obala i otoci podele na sve države, naslednice SFRJ ( oko 1000 otoka ). Hrvatska nikad ( pravno ) nije imala u posedu jadransku obalu…

Italija, posle Drugog svetskog rata je bila primorana da , na ime ratne štete ustupi Jugoslaviji Istru, Zadar i otoke“. Zašto se i sada izbegavaju istine? Zašto i posle nepopravljivih godina i vekova ne smijemo znati istinu? Da su istorijske činjenice temeljito njegovane, a ne skrivane, od Hercegovaca, Dalmatinaca, Dubrovčana i ostalih na Balkanu, možda i ne bi bilo rata unutar iste krvi. U švajcarskom gradu Nojšatelu, na ogromnom poštanskom zdanju uklesane su imena Srbije i Crna Gore i to među 22 najstarije države na svetu, članice UPU (Union Postal Universelle), osnovane 1878. godine. Srbija i Crna Gora su i osnivači tog Svetskog poštanskog saveza, a koji je 1948. priključen UN.

dubrovacki-kalendar1Dubrovački-kalendar iz 1897. godine nije čuo za hrvatski jezik!

Vatikan je stvorio Hrvate kao “umjetnu naciju”, a zapravo se radi o Srbima-katolicima. Dubrovnik, kojeg su u 19. veku nazivali „Srpska Sparta“, je bio srpski trgovački, duhovni i primorski centar. Stanovništvo sa prostora Dubrovačke republike je čak sve do početka 20. veka zadržalo srpski identitet. To što su Dubrovčani ispovedali katoličku veru, kao i Hrvati, ne govori ništa o srodnosti Dubrovčana i Hrvata. U pitanju je priroda širenja katolicizma u srpskim zemljama; na jadranskoj obali i zaleđu. To je činjeno zahvaljujući dominaciji Vatikana, Venecije, Mađarske i Austrije u ovom delu Balkanskog poluostrva.

U Dubrovniku je hrvatsko ime nepoznato sve do sredine 19. veka kad, posle pada Napoleona, nova sila u tom delu Jadrana, Austrija, u Dubrovniku i njegovom zaleđu (Konavle) nalazi katolike koji se, gle čuda, osećaju i izjašnjavaju kao Srbi. Nošena iskustvima sa prostora Dalmatinske Zagore, Hrvatske, Slavonije, Žumberka, Carska kancelarija u Beču donosi odluku da na katoličanstvo Dubrovnika i zaleđa umesto srpstva kalemi hrvatstvo, kao najbližu entitetsku odrednicu.Tako je počela kroatizacija Dubrovnika.

Ono što danas imamo u gradu ispod Srđa, u Konavlima, hrvatstvo zasnovano na mržnji prema Srbima, delo je bečkog dvora i Katoličke crkve. Onome ko ne poznaje istoriju Dubrovnika, ali stvarnu, a ne falsifikovanu, zaista izgleda čudno da taj grad, ovakav kakav je danas, sa okolinom, pre samo stotinu i nešto godina nije imao gotovo nikakvih dodira sa hrvatstvom. 1874. se u Dubrovniku osnivaju: Pevačko društvo “Sloga”, Dubrovačko radničko društvo, Dubrovački glazbeni zbor, a 1887. i Zadruga Srpkinja Dubrovkinja. Zatim, slede: Srpska dubrovačka akademska omladina – 1900, “Srpska zora” – 1901, Gimnastičko – sokolsko društvo “Dušan Silni” – 1907. i Matica srpska – 1909. Ćirilična izdanja knjiga i novina, izdavana su u štamparijama Pretnera i Mate Gracića. Jedan od najuglednijih novčanih zavoda u Dalmaciji, bila je Srpska štedionica u Dubrovniku.

U kalendaru „Dubrovnik“ za prostu 1898. godinu, štampanom u dubrovačkoj Štampariji A. Pasarića, nalazimo, uz ostalo, i podatak kojim jezikom se u to vreme govori u Dubrovniku i to, stoji u kalendaru, „govor u kući“. U Dubrovniku je sve do u 16. veka delovala slavenska kancelarija, gdje su se dokumenti  pisali – ćirilicom. Od 11.177 stanovnika Dubrovnika njih 9.713 izjasnilo se da govori srpskim jezikom. Italijanski je koristilo 716, nemački 285, mađarski 384 stanovnika grada. Neki su se izjasnili da govore češki, slovenski, poljski i ruski, ali niko, ni jedan jedini stanovnik Dubrovnika, nije rekao da govori hrvatskim jezikom.

Hrvati svojataju velikog matematičara i astronoma Ruđera Boškovića samo zato što je njegov otac Nikola, Srbin, prešao u katoličanstvo u Dubrovniku, da bi zbog trgovine mogao nesmetano da ide u Italiju. Svi dubrovački pisci osećali su se Srbima, a najveći među njima Ivo Gundulić je u “Osmanu” od 11 000 stihova većinu posvetio Srbima u Srbiji, Makedoniji, Hercegovini i Bosni.

Obračun sa srpstvom u Dubrovniku, uz progone Srba Dubrovčana, počeo je posle atentata pripadnika pokreta “Mlade Bosne” na prestolonaslednika Austrougarske Franca Ferdinanda, u Sarajevu 1914. godine. Desila se “Kristalna noć” u Dubrovniku, pre one u Nemačkoj i posle zagrebačkog juriša na Srbe i njihovu imovinu 1902. godine. Hrvatski jurišnici, na čelu sa Nikšom Svilokosim, uništavali su sve što je bilo srpsko u Dubrovniku: škole, novine, društva, stanove, privredne objekte i drugo. Palili su srpske zastave i lomili srpske simbole.Srbi katolici, intelektualci, trgovci i crkveni dostojanstvenici, koji su za sebe govorili da su Srbi, punili su zatvore i bili mučeni i maltretirani. Niko se ne bi čudio, da je Dubrovnik u vekovima porodice Gundulić pao pod nečiju vlast, jer srpske države tada i nije bilo, ali pasti u vremenima snažne srpske kneževine i kraljevine, pa i Kraljevine Jugoslavije? To je neoprostivo!… .

Čak je i jedan papa, Lav XIII, javno i pismeno priznao Dubrovčanima da su Srbi….Svojevremeno je Božidar Violić, najcenjeniji hrvatski pozorišni reditelj, u intervjuu zagrebačkom “Globusu”, objašnjavajući probleme sa kojima se susreće zbog svog “nacionalno nekorektnog” jezika, sa ponekim srbizmom, rezignirano zaključio: “Mi Hrvati smo ionako sklepan narod.”…

HRVATI SU VATIKANSKI ZOMBIJI

…Ustašija se probudila, nije ni zaspala, ni bila pokopana, kako smo mislili, i taj grozni element rovari u hrvatskom nacionalnom biću. Nije ćirilica problem u Vukovaru, ona je samo izgovor da se maknu preostali Srbi. Na bilo koji način.To radi država koja se suštinski ne razlikuje od one kakva je bila u vreme Pavelića. U istoriji jezika i naroda, izvan naših prostora, nema podataka da je neko pismo posmatrano kao neprijateljsko – kao što se to dešava u Hrvatskoj.

Jedino ustaški zakon iz aprila 1941. godine na području NDH, zabranjivao je  upotreba ćirilice .Čirilica je pismo istočnog rimskog carstva (Vizantije) – pravoslavaca. …

Vukovar je uvek kroz istoriju bio srpski grad. Tamo prije stotinjak godina nije ni bilo drukčijih slova osim ćiriličnih. Tada su iz Vukovara na razne strane odlazili dopisi kao da su pisani iz današnjeg Kragujevca. Ćirilični i srpski, najčešće ekavski…Ćirilicom su Dalmatinci, Istrijani pisali čak 4-5 vekova prije nego što su morali početi pisati latinicom zbog uticaja zapadnih neprijatelja, to jest Romana i Germana. Od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije stanovnišštvo je svoje kulturne potrebe izražžavalo i ćirilicom. Najstariji pronađeni dokumenat napisan ćirilicom je Povaljska listina iz 1250. godine, neka vrsta pravnog dokumenta koji je govorio o raspodeli i posedu zemljišta na Braču, a u Poljicama na ćirilici je napisan veliki Poljički statut 1444. godine.

Severno od reke Krke i njenog ulaska u more, kod Skradina, prevladala je glagoljička pismenost, a južno po čitavoj Dalmaciji ćirilička. Zbog austrougarske hegemonije i otvaranja naroda sa tog područja prema zapadu, te uticaja Katoličke Crkve, latinica postaje glavno pismo. Ćirilica je naše prvo pismo, od neolita. Vinčansko pismo pronađeno kraj Beograda ima čak 20 slova današnje ćirilice, 7 slova glagoljice i 8 latinice, to bi nam nešto trebalo govoriti i značiti….

Hrvati su bića koja su se u svojoj istoriji uvek najugodnije osećala u moćnoj tuđoj kući. Vatikanskoj,austrijskoj, talijanskoj, mađarskoj, njemačkoj, američkoj a posebno u EU kvazi državi. Bar tako govore.

Hrvati su najefikasnije vatikansko sredstvo za uništenje srpskog naroda

Vatikan (Sveta Stolica, ili Rimokatolička crkva), više od hiljadu godina, neposredno ili pomoću katoličkih država Evrope, podsticao i organizovao zločine genocida nad Srbima, njihovo prevođenje u hrvatsku naciju, a najistrajnije je brisao i uništavao srpsku kulturnu baštinu (a time i evropsku) – u svim srpskim zemljama. Jedan od mnogih dokaza da je Katolička crkva podržavala zločine nad  Srbima je i činjenica da su trojica komandanata Jasenovca bili katolički sveštenici. Pokolje Srba u NDH organizovalo je preko 130 katoličkih sveštenika, a njih 27 lično su se „dokazali“ u klanju!

Na području NDH u rimokatoličkom krstaškom pohodu stradalo je ukupno 223 srpska sveštenika, tri episkopa su zverski ubijena. Nikada i nigde na svetu, otkada postoje religije i narodi, veću zločinačku nakazu svet nije ugledao, kao što je bio Tomislav Filipović, zvani SOTONA! Fra Sotana (Tomislav Filipović, pa Vjekoslav Majstorović) pripremao je, organizovao i direktno učestvovao u najgroznijem jednodnevnom pokolju nedužnih Srba u njihovim domovima. Samo za nekoliko meseci 1942. godine, po sopstvenom priznanju, u Jasenovcu je zaklao oko 30 hiljada Srba.

Hrvati su bili jedini narod na svetu koji je svoje žrtve {Srbe, Jevreje,Rome} u Drugom svetskom ratu prvo životinjski mučio – teško i dugo, bez hrane i vode, vadeći im oči i odsecajući delove tela, pa ih usmrćivali prebijanjem, klanjem, udaranjem maljem u lobanju, bacanjem živih u grotlo peći, kuvanjem sapuna od žrtava, zatrpavanjem živih u nasipe i grobove, vađenjem nerođene dece iz utrobe majki i na druge svirepe načine. Pavelićeve ustaše su bili najmonstruoznija i najužasnija koljačka falanga u istoriji sveta!

Sva ta zverstva koja su činjena u NDH ljudski um nije zabeležio. Hrvatske ustaše su u ubijanju nadmašile Nemce. Bili su daleko gori od nacista. Smrt u Jasenovcu bila je daleko užasnija nego u zloglasnom Aušvicu. Saveznici su ostavili Hrvatsku unutar Jugoslavije, ne pitajući za njenu odgovornost za genocid, a žrtve ustaštva su pripisali neimenovanim fašistima ili Nemcima. Zato su Koncentracioni logor „Jasenovac“, kao i druga srpska stratišta, ostali nepoznati široj evropskoj javnosti.

FRATAR SREĆKO PERIĆ: “Braćo Hrvati, koljite sve Srbe, a najprije moju sestru koja je udata za Srbina a onda dođite da vas ispovedim”.(the Balkan Chronicles)

KOMENTARI42 komentara

 1. Hrvat says:

  Znao sam da su Srbi, obzirom na činjenicu da su rekorder po broju izgubljenih ratova, frapantno zatucani i emotivno degeneriran narod - no, nakon ovog teksta ste, moram priznati, podignuli ljestvicu na viši nivo. Vi se ni jedan jedini centimetar - mentalno, ekonomski, socijalno, demokratski - niste pomakli od devedesetih. Dapače, vaš nacionalizam, prepun potpunih izmišljtina, koje može razmontirati dijete iz osnovne škole sa pristupom internetu u manje od 15 minuta, samo potiče sukobe u kojima ćete neumoljivo izgubiti. Baš kao što smo vas rastavili na sastavne dijelove '95, baš kao što vas je šaka Bosanaca držala u kliještima pet godina, baš kao što vam je grupa Albanaca iz Republike Kosovo pljunula u oko, baš onako kako vas je NATO bombardirao. Naprosto, Srbija ne zaslužuje da joj se posvećuje bilo kakva relevantna pažnja. U civiliziranom svijetu ste bili - i ostat ćete - primitivni ljudski šljam, nesposoban za bilo što osim osnovne biološke reprodukcije. Ostanite se valjati u močvari izmišljotina koja će vas, neumoljivo, progutati. Pozdrav iz Republike Hrvatske, sa svim krajevima u njoj.

  • mitar says:

   Pa sudeci po tvom kamentaru,nema razlike izmedju Srba i Hrvata.Jednostavno oba naroda su primitivni nacionalsiti koji nista nisu naucili iz 40 godina mira i prosperiteta.Nema razlike, potpuno isti...

  • Andrej says:

   Ti si slika i prilika prosječnog Hrvata koji,pored jasnih činjenica,uporno doživljava svoj narod kao bolji,civiliziraniji i kulturniji od "divljih plemena sa Istoka". Znaš li,jado,da vaš,hrvatski istoričar,Boris Buden,govori u emisiji "Nedjeljom u 2",o nepostojanju hrvatskog imena do druge polovine 19. stoljeća. Pošto meni ne vjeruješ,pogledaj tu emisiju. Mada ne vjerujem da će tvoj zakržljali,potcjenjivački mozak nešto od toga prihvatiti. Prema AUSTROUGARSKIM popisima stanovništva krajem 19. i početkom 20. vijeka(zadnji pravljen 1910.),u Dubrovniku,NEMA Hrvata i NIKO ne govori hrvatskim jezikom. To je bio grad Srba katolika koji su se kasnije odrodili pod pritiscima Beča i Vatikana. Čak su se i vaši "prijatelji",Njemci,u 2-om svjetskom ratu zgražavali nad patologijom ustaških zločina,koji su nastavljeni u posljednjim ratovima. Vas ništa ne može spasiti od vas samih,od tog fatalnog preuznošenja nad onima od kojih mislite da ste bolji; i od tog vječitih sluganjstva raznim svjetskim moćnicima,od 1102. god. do danas. Gdje je to vaše viteštvo,zašto se niste pobunili protiv austrougarske vlasti tolika stoljeća,ponavljam, od 1102 god.do 1918. ? Mađari vam polovinom 19. vijeka nisu dozvoljavali da vaša djeca,na svom jeziku uče u školama. Niste imali hrabrosti tada za pobunu jer biste dobili po repu. Sve što ste dobili,dobili ste zahvaljujući moći velikih,iza čijih leđa ste se stalno zaklanjali. Zato sada imate karakter kakav ti,nesrećo,pokazuješ u svom tekstu. Toliko vam fali identiteta da svojatate i Teslu. Govorite da je rođen u Hrvatskoj. Pa je li to dovoljno da ga proglasite Hrvatom? To vaše bolesno obogotvorenje "krvi i tla", na temelju čega se i dogodio Jasenovac. A on nije rođen u Hrvatskoj već u Austrougarskoj. Od oca pravoslavnog sveštenika,Milutina. Nemate snage,čast pojedincima,da sebe sagledate. Ne bih vam bio u koži. Andrej

 2. Đorđe says:

  E moj Hrvatu... Rođen sam u Dubrovniku i sticajem okolnosti znam da je deo teksta koji se odnosi na istoriju Dubrovnika tačan. A lako je proveriti da li su činjenice činjenice ili izmišljotine. Tako da hajd, čik ako smeš proveri ovo što je napisano... Ili je ipak lakše verovati u domobranstvo i zle Srbe...

 3. blago says:

  Od svih Srba, najgori su Hrvati.

  • Mali Vuk says:

   Da, jer su to umno bolesni Srbi !

 4. Ludost nema granice says:

  Ovakve nebuloze mogu napisati jedino mitomanski Srbijanci !!!! Da ne vjeruješ ?!

 5. Nikola says:

  Citam i da povjerujem u ovo ta napisa SAYS

 6. buks says:

  jebem ti oca uztaskog zanavjek...Niksicani

 7. qryber says:

  nazalost, ne moze se ni ovde izbeci ustaski olos, koljacka rulja kojoj je klanje srba jedini motiv za postojanje. sta reci o toj nakaznoj grupi pedera, visecih brabonjaka sa nemackog cmara!? jadnici moraju da kradu istoriju gde stignu, ne bi li sebe ubedili da su nesto vise od nule, gomile kamenja...nikakva korist od te mase mesa, polu-divlje, provincijalne....

 8. ISTINA says:

  Da skratim - Isus kao jevrejski i/ili hriscanski Mesaja je doprineo padu (zapadne) Rimske Imerije sa svojim ISKRENIM Vernicima protiv ropstva. Na danasnji dan 92 u Rimu sam video Papu kako sedi na ogromnom tronu kao nekada Rimski Imperatori a iskreni hriscanski (katolicki) vernici ne mogu shvatiti da je to NOVA RIMSKA IMPERIJA ( uvedeli su koliko je MOCNO ORUZJE - VERA I VEROISPOVEST koju SMISLJENO ZLOUPOTREBLJAVAJU sa "HOMO TRIPLEX" (jedno mislim, drugo govorim, trece radim),zabludama, isparanjem mozga/ova , kontrolisanjem podsvesti, slepoj poslusnosti i dali im osveceno oruzje & oprost grehova da se ubijaju "nepokorni" ljudi, ucenama politicara... , INKVIZICIJOM=SANKCIJAMA, itd ...... vec 10 vekova kreira NOV SVETSKI POREDAK!!! DOBRO DOSLI U NOVO MODERNO SVETSKO ROPSTVO!!!

 9. Daliborka says:

  Da li je moguce da u ljudima ima toliko mrznje da mogu pisati ovakve komentare. Stidite se, svi.

 10. Srdjan Trebinje says:

  Hrvat, tebi se obracam! Vidis, ja sam znao da ste vi " hrvatici" po broju dobijenih ratova ( samo ne znam tacno kojih ) , jako ponosna i uzvisena nacija.Meni je jako zao sto i ja nisam hrvatic pa da se ponosim kao i ti sa svojom istorijom, dobijenim bitkama, zestokim otporima prema svim okupatorima koji su napadali na " tvoju lipu", slavnim istorijskim licnostima, ponosnim vojskovodjama, casnim i cestitim oficirima.....Ja zaista razumijem tvoju nadmenost, kako i da ne budes?A tek kako ste u svim ratovima a posebno ovom zadnjem " demontirali nas na djelove", e to je tek za ponos.Ponos su i jame iz ranijih ratova, tu ste sve do jednog srpskog vojnika bacili, niste nikada zene , starce i dijecu tamo bacali????Ma ne, to lazu!!!!Propaganda! A posto vidim da se tvoje znanje svodi na ono sta nadjes na Google i procitas za 15 minuta omda ti savjetujem da ukucas ovako :Sinu tisucljetne kulture.Jovan Ducic.Treba ti mnogo manje od 15 minuta ( posto vidim da ti je to porcija), niko nikada nije bolje sazeo cjelu istoriju tvoga naroda od tog covjeka.A ako njemu ne vjerujes ona procitaj od Vedrane Rudan koliko se ona " ponosi" sto je hrvatica.....

 11. nedja says:

  Cisto da odgovorim,hrvatu na vrhu kao i ostalima sa te strane!Sta smo mi izgubili,ko nas je pljunuo,kolika nas je sacica drzala nek vas ne brine!kakav smo ugled ostavili u svetu,takodje!SAMO ZA VAS POSTOJI ZAPIS U ISTOCNON NEMACKOM GRADICU UKLESAN U KAMENU OD VASIH DANASNJIH SAVEZNIKA A GLASI:SACUVAJ ME BOZE KUGE,GLADI I HRVATA!!!! Takodje mislite o svojoj deci i vasem dupetu jer ste ga dali vatikanu,A TAMO VAM DUPE100% NIJE SIGURNO,USTVARI,DOBICETE OD NJIH U BULJU ONO STO VAS I SPADA!

 12. Lilly Markovic says:

  ISTINA KRATKO I JASNO NAPISANA. NO, ČITAM KOMENTARE ISPOD TOG TEKSTA U NOVINAMA I USPUT PRIMETIH, KOLIKO HRVATI , TE TIKVE BEZ KORENJA, PRATE SRPSKU ŠTAMPU SAMO ZATO DA BI NAŠLI PRILIKU IZNETI SVOJ ŠOVINISTIČKI STAV. HRVATI SU JEDNA SKUPINA LOKALNOG PLEMENA, KOJA OBEZVREĐUJE SVE NARODE, A NAROČITO SU USMERENI NA MRŽNJU SRBA. TA MRŽNJA I JE POTAKNUTA NEDOSTAKOM SPOZANJE ISTINSKOG POREKLA. JER SVE GRADOVE I GRADJEVINE KAO I PLEMIĆKE DVORCE, OSNOVALI SU IM I SAGRADILI TUDJINCI GLEDAJUĆI VEKOVIMA UNAZAD. ULOGU SLUGANA IMAJU VEKOVIMA .NJIHOVA JEDINA ISTORIJA JE DA SU KAO OSLABLJENO PLEME UVEK UMETANI U NEKI VEĆI NAROD ZBOG OBRANE I TERITORIJALNE EKSPANZIJE TUDJINSKE VLASTI, GDE IM SE SUSTAVNO PO ZAKONU JAČEGA NAMETALA VRHOVNA VLAST. ONI IMAJU KOMPLEKS KOJI SE ZOVE " VATIKANSKI ROB". SRBI NIKADA NISU BILI UMETNUT I NAMETNUT NI NAROD NI NACIJA , SRBI IMAJU SRPSKE DINASTIJE I SVOJU ISTORIJSKU EVOLUCIJU.SRPSKI KRALJEVI NIKADA OD SRBA NISU RADILI ROBOVE VEĆ JUNAKE, ONI SU ČUVALI I SAČUVALI NAROD JER JE ON NJIHOV.

  • Robert Wronsky says:

   Lili, postoji tipka kojom se mogu isključiti velika slova. Vama gorštacima, koji ste pet stotina godina trpili tursku vlast ne možemo zamjeriti na nekulturi i neznanju, nazadovanju koje ste pretrpili. Toliko se turske krvi pomiješalo sa vašom da nije čudno što i dalje kaskate i živite u prošlosti a tu su i podmuklost i lažljivost po čemu su Bizant ali i Turci bili poznati. Hrvate možete samo mrziti.

 13. Istinoljub says:

  Žalosna istina za nas Srbe je da su hrvati ustvari Srbi otpadnici od vere i Srbstva i kao takvi su postali nakazne falange pape i katoličke crkve koja na sve načine mora sprečiti da u svet ode informacija da im je Srbin postavio Hrišćansku veru u tkzv. vatikanu i zato su svi zločini i ratovi , kad objavimo da su svi katolički sveštenici zločinci i da će kao takvi u slučaju da kroče na tlo Srbije biti osuđeni na smrt (mučenjem kao u Jasenovcu što je mučena Srbska nejač) svi bi se zapitali otkuda to sad i istina bi počela da se preispituje. Ali je sad najvažnije da se u Srbiji započne učiti Srbska prava istorija koju i dalje blokira vatikan i njihovi robovi , beč i berlin - kao osvojene teritorije i narodi od strane germana.

 14. Dalimilova hronika says:

  "O Hrvatima nema originalnih podataka ni u jednom arhivu čije postojanje je starije i od tzv. “stare Hrvatske iz perioda hrvatske narodne dinastije”, odnosno iz vremena pre njenog potčinjavanja od strane Mađara" ******** Jesu oduvek pominjani Hrvati, ali kao srpsko regionalno pleme. Npr. , Dalimilova hronika kaže: "w srbskem jazyku,jest zeme,jizto Charwati jest jme" tj. U Srba postoji zemlja, kojoj je ime Hrvatska ps. na staročeškom jazyk = narod

 15. Sandro says:

  Evo sta Antun Radic pisao ko su Srpska plemena: Raci(Srbi iz Srbije)Sokci/Bunjevci/Hercegovci/Licani/Slavonci/Dalmatinci/Bosanci... Drugo U pocetku 18i vek kada su dosli Hrvatski Banovi sa primorje u okolinu Zagorje, stanovnici su se zvali tamo Slovenci/Slovnici... Kajkavski=Slovenski Plus Gde su Nemacki/Madjarski/Slovacki/Česi/Italianski kolonisti? Pazite Kada Austro-Hungarija prisvojla Bosnu ovi KATOLICKI kolonista su se naselili tamo, a ovi su sada 100% pravih Hrvata. LOL To je to!

 16. Istina says:

  Vatroslav Jagić, jedan od najvecih filologa u istoriji slavistike, inace Hrvat. On u studiji “Slovenski jezici” piše: “Čakavski dijalekat Severne Dalmacije, Istre i ostrvlja zvao se odvajkada hrvatski... U Severnoj Hrvatskoj, severno od reka Kupe i Korane do Mure, a istočno preko Siska do Virovitice, vlada odvajkada kajkavski dijalekat, vrlo blizak sa jezikom zapadnih suseda Štajerske, ali ipak ne identičan. Sad ga narod zove horvatski, a do kraja XVII veka ceo predeo između Save i Drave zvao se Slavonija; svojoj latinsko-mađarskoj formi imena odgovaralo je u narodnom jeziku označavanje “Slovensko kraljevstvo” ili “Slovenski”, otuda i naziv dijalekta ”Slovenski jezik”, kako se izričito zove u štampanim delima X V I i XVII stoleća. Možda se nekad ovaj dijalekat pod istim imenom prostirao i preko Virovitice; ali je za vreme Turaka današnja Slavonija dobila novo stanovništvo koje je došlo s one strane Save i govori štokavski. Zbog toga je kajkavski dijalekat sada ograničen na severozapadni deo nekadašnjeg Regnum Slavoniae , koji od kraja XVII veka nosi ime Hrvatska... Štokavski dijalekat Severne Dalmacije i Bosne (sa isključenjem Dubrovnika i Boke) dobio je iz verskih razloga, isti naziv (hrvatski) da bi se razlikovao od (jezika) istočnog pravoslavlja čiji se pripadnici nazivaju Srbima.” (str. 10-11.) U tome je sustina, a i dan danas izmisljaju gomilu novih reci da bi im jezik bio drugaciji! Njihov najveci i najcenjeniji filolog i slavista tvrdi da su samo Cakavci pravi Hrvati, a oni kazu da su to nase izmisljotine i mitomanija.

 17. Satir says:

  O Slavonče! ti se vrlo varaš, kojigod mi tako odgovaraš. Vaši stari jesu knjigu znali, srpski štili, a srpski pisali; http://dzs.ffzg.unizg.hr/html/Relkov.htm

 18. Dunja says:

  Sve istorijske činjenice gube važnost pred snagom dresure koju pod maskom vernosti katolicizmu i i toj tuđoj veri traže od najslabijih i najpohlepnijih među Srbima, tokom vekova, to su naši izrodi i našom krvlju pokušavaju da operu svoj greh, kakvi god da jesu, a dugo su već viđeni među monstrumima, oni su samo ogledalo onoga šta Papa nudi pravoslavnima...ružno, prljavo zlo...ne treba zaboraviti nikad ko je pravi krivac i kako pokušava i danas da uhvati Srbe u svoja klješta...zlo koje vreba Srbe dolazi iz Vatikana, staza kojom stiže nije važna....

 19. Drago Bricelj says:

  To se sada svagdje vidi definitivno : 99% Hrvata su notorne Ustaše tipa fra Sotone, Maksa Luburića, Pere Brzice ili "svetog" Alojzija Stepinca.

 20. ks says:

  ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača. Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raso, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zveri, pogane hijene, Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenjem srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje. Jovan Dučić

 21. Damjan says:

  E sta ce mi hrvati reci onda na to sto su skoro u njihovoj miloj hrvatskoj njihovi hrvati posle 9 godina istrazivanja naučno dokazali da su Srbi?!

 22. Radikal says:

  Kad Englezu kažeš da je Nemac on neće da se naljuti samo će reći da je Englez. Kad Hrvatu kažeš da je Srbin on se odmah ljuti... Istina boli!

 23. Damjan says:

  Ko ce koga ako nece svoj svoga! Ima neceg u ovoj izreci. Istine.

 24. Marko says:

  Jako mi je drago da su mnogi Srbi,kao i ja,ali puno ranije,počeli da čitaju i shvataju Voju Šešelja.

 25. krian says:

  Istina nabroji te srbske pisce iz vremena knjizevne renesanse i humanizma koji izrijekom kazu da pisu i govore srbskim jezikom pa da ga usporedimo s hrvatskim.

 26. krian says:

  nedja Says: januar 7th, 2015 u 9:21 pm Cisto da odgovorim,hrvatu na vrhu kao i ostalima sa te strane!Sta smo mi izgubili,ko nas je pljunuo,kolika nas je sacica drzala nek vas ne brine!kakav smo ugled ostavili u svetu,takodje!SAMO ZA VAS POSTOJI ZAPIS U ISTOCNON NEMACKOM GRADICU UKLESAN U KAMENU OD VASIH DANASNJIH SAVEZNIKA A GLASI:SACUVAJ ME BOZE KUGE,GLADI I HRVATA!!!!- ------------------------------------------------------------------------------------ a gdje se nalazi taj zapis pokazi nam ga??? Uostalom u tridesetogodisnjem ratu su sudjelovali hrabri Hrvatski krajisnici iz Hrvatske Vojne Krajine

 27. krian says:

  Đorđe Says: decembar 23rd, 2013 u 10:21 pm E moj Hrvatu… Rođen sam u Dubrovniku i sticajem okolnosti znam da je deo teksta koji se odnosi na istoriju Dubrovnika tačan. A lako je proveriti da li su činjenice činjenice ili izmišljotine. Tako da hajd, čik ako smeš proveri ovo što je napisano… Ili je ipak lakše verovati u domobranstvo i zle Srbe… ----------------------------------------------------------------------- sta je to tocno jel onaj kalendar koji je tiskala srpska matica iz 1908 hehehehehehehehe

 28. Kulak says:

  Jovan Petrović, otac slavnih košarkaša Aleksandra i Dražena Petrovića, moj susjed na Baldekinu u Šibeniku, čovjek je o kome mogu govoriti samo dobro. Jovan Petrović je Srbin, rodom iz Trebinja. Kao i mnogi srpski mladići iz pasivnih krajeva i on se poslije rata prijavio u miliciju jer je to značilo siguran posao i siguran kruh. Igrom slučaja, Jovan Petrović je po prekomandi prebačen u Šibenik, premda prije toga on sa Šibenikom i Dalmacijom nije imao nikakvu poveznicu. U Šibeniku Jovan je upoznao Biserku, oženio je i u braku sa njom dobio dva sina, Aleksandra i Dražena, koji će kasnije obojica postati čuveni košarkaši. Biserka je Hrvatica iz mjesta Bilice u zaleđu Šibenika koje su u II svjetskom ratu bile partizansko selo pa je i Biserka rodom iz partizanske kuće. Jovan Petrović je u Šibeniku bio zaposlen u miliciji, tadašnjem SUP-u,osobno znam osobu koja mu je radila platnu listu,a Biserka u šibenskoj gradskoj knjižnici.Jovan Petrović je bio ponosan Srbin, kakvi i inače jesu Srbi iz trebinjskog kraja, svojim srpskim porijeklom se ponosio i nije ga krio. Poslije 1991., dolaska HDZ-a na vlast i nasilnog razbijanja Jugoslavije sve se promijenilo. Jovan Petrović se zatvara u sebe i komunicira samo sa vrlo uskim krugom prijatelja. Zagrebački novinar Zoran Kovačević koji je pisao za SN reviju u javnost izbacuju dezinformaciju da se on zove Jole i da je Crnogorac. Ogorčeni Jovan Petrović odlučno je govorio: ja sam Jovan Petrović, Srbin iz Trebinja, a nisam nikakav Jole niti sam Crnogorac. Njegov način borbe protiv ustaštva bila je šutnja i držanje fige u džepu. Čvrsto je održao obećanje i nijednom hrvatskom novinaru nije dao bilo kakvu izjavu niti bilo kakav intervju. Ovo vam je lipi moji jedna na činjenicama utemeljen priča o Srbima i Hrvatima iz Dalmacije. Meni je vrime za španjulet i kaficu, a vi zapamtite da dobar tekst treba počivati na neoborivim činjenicama. Ljepota je u jednostavnosti.

 29. Paštrović says:

  Srbi su sami sebi "i više nego dovoljni"! Ne postoji niko na ovoj jebenoj planeti koji će bolje da sjebe postojanje Srba... od samih Srba. Jebeš ga, tako je kako je. Zato, prije nego im "sve po spisku", zapitajte se zašto Čokalije, Milogorci, Dubrovčani i ini drugi - neće da su Srbi. Niko ne voli GUBITNIKE... a za to gubitništvo smo se mi Srbi najbolje "pobrinuli"!

 30. A.K. says:

  Pozdrav iz Ljubljane! Kar je res je res, ujkini so vas Srbe gadno ukradli, ampak nič manj kot nas Slovence. Gamad hrvatska, avstrijska in italjanska sve je to isto katoličko govno + polovica retardiranih Slovencev! Želim si da bosta Slovenija in Srbija nekoč sosedi..ko se ujkini dokončno zarinejo v nemško-ameriški čmar. Istra je Slovenska! Bračo Srbi biče pravde!

  • Hans says:

   Hahahjajaj, kaj ti veš o Hrvaško? Še vi Slovenci ste nori? Hah, ti bo reč ki ste vi zlovenčiči prijatelji Srbije? LOL, pa veš ki je napisal "Srbe na vrbe." To je bil akt enega Slovenca saj smrti Franza Ferdinanda. Za vedno ste bil Dunajski konjušari, večina vas je poreklom od avstrjcev, italijanev, hrvatov. Ali slovenci su Hrvati ki govorjo Hrvaško kajkavsko narečje. Janez, si neumen preveč. Bo pravice kdaj "Slovenija" (Hrvaška Karantanija) spet biti v svojo domovino Hrvaško.

 31. Rus says:

  A zulja istina, na nasu nesrecu najgori tkzv/Hrvati su pokatoliceni indoktrinirani bivsi Srbi!veliki deo danasnjih Hrvata je srpskog porekla.

 32. Dragan says:

  Katolicke sluge prihvatili necastivog odrekli se duha svetoga. Cemu se nadate Proda li ste veru, nebojite se kletveCaraLazara

 33. Anto says:

  Imate Internet potražite povjest hrvata,nevjerujete Valjda još u mitove iz Komunističkih vremena... Ako ima koji pametan nek Potraži

 34. tinman19 says:

  Duh sveti je jednak za sve, ne postoji jedan katolički a drugi pravoslavni.Duh sveti je savez s Bogom, samo što to popovi izopačuju. Katolički popovi su bagra i lopovi, pravoslavni isto tako.

 35. Hans says:

  Vas informere treba prijavit! Vi niste normalni, svega mi! Koji izrodi, ajmeee. Ne sjećam se da je i jedan jedini naš portal pisao ovako nešto o Srbima. Tko li vas plaća, g*vna jedna!

 36. Serbon says:

  Kad neko pročita to što si ti umobolniče pokatoličenih predaka napisao kasno je kakvoj odvratnoj vrsti ljudkih gmizavaca pripadaš ! Ako si tako pametan koliko i zadojen mržnjom opovrgni bilo šta iz teksta koji si pročitao ! Halo , ne da vas nevolim nego .........

 37. anna says:

  ovo je prestrašno kako se u 21 stoljecu određeni stanovnici ovog dijela Europe izražavaju!Koliko imaju problema sa svojim egom,nije im u mogućnosti pomoći ni jedan psihijatar!Trebali bi se zapitati gdje su i kako odgajani!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *