Službeno glasilo katoličke crkve likuje nad pretučenim srpskim bogoslovima kod Knina

Službeno glasilo katoličke crkve likuje nad pretučenim srpskim bogoslovima kod Knina

23 marta 2013

Bogoslovi_napadnuti_uceniciDok u Srbiji, preko svojih predstavnika i biskupa, propagiraju ekumenizam i potrebu zbližavanja katoličanstva i pravoslavlja, stratezi katoličke crkve u Vatikanu i dalje, gde god je to moguće, šire netrpeljivost i mržnju prema svemu što ima predznak pravoslavlja.

Zapanjujući napad dogodio se pre nekoliko dana i to iz samog Rima; Radio Vatikan, službeno glasilo katoličke crkve, objavio je komentar o događaju u mestu Kistanje, kod Knina, gde je grupa mladića hrvatske nacionalnosti pretukla nekoliko mladih pravoslavnih bogoslova iz Manastira Krka. Radio Vatikan taj događaj predstavlja suprotno istini, suprotno rezultatima policijske istrage i na kraju kaže: “Dobili su ono što su zaslužili“.

Dakle, kad su Srbi u pitanju, ništa se kod katoličke crkve ne menja evo već punih 700 godina. Toliko traju napori katoličke crkve da uništi pravoslavlje na prostorima Dalmacije i nekadašnje Austro-Ugarske monarhije.

Povodom groznog i zapanjujućeg stava  Vatikana o događajima  kod Knina, Eparhija dalmatinska SPC izdala je saopštenje koje prenosimo u celini:

“Do Neba smo ožalošćeni vešću Radio Vatikana o nedavnom tragičnom događaju u Kistanju. Verbalni i fizički napad na pravoslavne bogoslove, bez ikakvog povoda i krivice, vi u vašem obraćanju opravdavate rečima „da su dobili ono što su zaslužili“. Takav komentar da se čuje iz kuće iz koje je za očekivati reči Utehe i Istine, reči jevanđelske ljubavi? Da je neistina to što je rečeno u vašem izveštaju o Kistanju, potvrđuje i nalaz Policijske uprave šibensko-kninske županije, koji je objavljen u svim hrvatskim medijima, a koji kaže „da je napad na učenike u Kistanju učinjen iz mržnje“. Zbog toga je državno odvjetništvo podiglo krivične optužnice protiv aktera ovog uličnog zlodela.

Pored prve neistine, u vašoj vesti sledi i druga: „da jedino Srpska Pravoslavna Crkva nije poslala svoga predstavnika na ustoličenje novog pape Franciska“. Slike sa prijema u Vatikanu jasno potvrđuju da je Mitropolit Amfilohije sa svojom pratnjom bio u Vatikanu i susreo sa sa novoustoličenim papom. Ovaj kratki komentar i naše bolne reči upućujemo vam zarad Istine, kojoj smo svi pozvani da služimo, jer će nas po rečima svetog Jovana Bogoslova „jedino Istina osloboditi“.

Istim povodom reagovao je i episkop bački Irinej.

– Njihove reči , poslate u etar u času svečanom i važnom za Rimokatoličku crkvu, za hrišćansku vaseljenu, za velike svetske religije i za civilizovani svet uopšte, pritom za vreme svete četrdesetnice ili velikog posta u crkvama Istoka i Zapada – pokazuju da oni koji su ih izgovorili nemaju u suštini ništa zajedničko sa hrišćanstvom – naveo je vladik bački.

Vladika Irinej primećuje da, prema logici Radio Vatikana, Srbi u Hrvatskoj nikada nisu žrtve – ni kada su napadnuti i pretučeni.

– Oni su, uvek i zauvek, zna se, agresori, pa samo to mogu da budu i u pravoslavnom manastiru Krki iz 14. veka, a da i ne govorimo o celoj Dalmaciji, u koju su se doselili istovremeno i – neverovatno, ali istinito – zajedno sa Hrvatima i to ne samo po principijelno sumnjivom svedočanstvu nekog bizantskog cara znanog pod imenom Konstantin Porfirogenit, nego i po svedočenju svih srednjevekovnih zapadnih hronografa – ukazao je vladika bački.

Vladika Irinej, koji je i portparol SPC, ocenio je da je izveštavanje Radio Vatikana “ne mala mrlja i sramota” u okviru, inače, dostojanstvene i veličanstvene svečanosti inauguracije novog poglavara Rimokatoličkecrkve.

– Ovim je udaren šamar i njemu, nosiocu imena svetoga Franje Asiškog, papi koji je nastupio smerno i sa rečima ljubavi prema svima, a i njegovom prethodniku –  rekao je vladika Irinej, dodavši da je isti radio u emisiji tri dana kasnije, pod naslovom “Crkva je protiv svih oblika nasilja”, pokušao da ispravi prethodno izgovoreno, što je bilo još “grđe i sramnije”

R.I.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *