ВАТИКАН СПРЕМИО ОПЕРАЦИЈЕ за Балкан!

VATIKAN SPREMIO OPERACIJE za Balkan!

1 jula 2017

Zbog disfunkcionalnosti EU i politike stvaranja haosa koji na Balkanu projektuje Brajan Hojt Ji, situacija u regionu se ozbiljno usložnjava. Stvaraju se uslovi za odvijanje kritične, odnosno rizične geopolitike. Ona se ogleda u stacioniranju mentora i sponzora terorizma na ovom prostoru. Povratnici sa sirijskog ratišta i obučeni ekstremisti u BiH, Albaniji i na Kosovu mogli bi da iskoriste destabilizirane političke prilike (nemiri, protesti na kojima bi se ispoljilo nasilje) i stvore haos.

Balkan, preciznije rečeno, Zapadni Balkan je postao poligon za izvođenje različitih operacija. Tako je Dojče vele 10. 06. ove godine objavio tekst o Maršalovom planu Njemačke za Balkan, a idejnu osnovu plana iznio je član Aspen instituta i ministar inostranih poslova Njemačke, Zigmar Gabrijel, na Osmoj konferenciji ministara spoljnih poslova jugoistočne Evrope Aspen Instituta o ekonomskom i političkom razvoju regiona održanoj u Berlinu. Navodno će EU donirati dvije milijarde evra za obnovu Zapadnog Balkana pri čemu je prioritet izgradnja zajedničkog ekonomskog prostora i komunikacije Beograd – Tirana, a radi se zapravo o sredstvima koja su namijenjena za izgradnju auto-puta Niš – Priština – Tirana.

Izgradnja jednog drugog auto-puta, Beograd – Budimpešta, koji zagovara Vlada Srbije, a podržava Kina kao dionicu Novog puta svile (planirani brza pruga i auto-put), EU ne podržava. Izgradnju auto-puta do Budimpešte na umu je imao i Milošević, ali podrške nije bilo u EU. Povezivanje Beograda sa evropskim prestonicama osporavao je Đani de Mikelis, nekadašnji ministar inostranih poslova Italije i jedan od glavnih aktera raspada Jugoslavije. De Mikelis je bio važan eksponent Vatikana, što se često zaboravlja.

Vatikan nije htio dozvoliti da se pravoslavni narodi kroz Jugoslaviju inkorporiraju u EU, iako su pregovori o pristupanju Jugoslavije EU bili pri kraju, a potpisivanje ugovora, prema riječima Ante Markovića, tadašnjeg predsjednika vlade SFRJ, trebalo da se dogodi u roku od osam mjeseci. Ujedno, poznata garnitura slovenačkih i hrvatskih komunista htjela je da Slovenija i Hrvatska pristupe EU kao nezavisne države. Za BiH, Srbiju i Makedoniju u EU nema mjesta ni danas. Osvrt na prošlost potvrđuje koliko je uloga Vatikana u politici Zapada na Balkanu ostala izvan vidokruga javnosti. To i ne čudi s obzirom na poslovičnu diskretnost njegovih operativaca. Vatikan je i nedavno, instrumentalizacijom svojih biskupa pokazao da želi uticati na političke prilike u BiH. Žestoko se protivi politici HDZ BiH, naročito u pogledu stvaranja trećeg, hrvatskog entiteta. Ono što je posebno interesantno, i vrlo opasno po Srbe, jeste spoj Vatikana sa NATO.

Zvanično, NATO je vojno-politički savez, ali Putin je otkrio pravo biće ove organizacije kada je NATO nazvao političkom organizacijom. Svjetska finansijska elita, tj. nezvanična „svjetska vlada“ u NATO vidi svoj politički instrument, a u Vatikanu instituciju koja treba da predstavlja duhovno i religijsko vođstvo. NATO traži razloge koji bi opravdali postojanje ove organizacije, slično kao i devedesetih godina nakon raspada Varšavskog bloka. S druge strane, Vatikan se nikada nije odrekao svojih „dalekosežnih“ ciljeva. Priprema balkanske kampanje ne ogleda se samo u radu papskih agenata na Balkanu koji su tu radi propagiranja ekumenizma, pri čemu pokušavaju da uspostave dijalog sa drugim religijama, naročito sa islamom.

Uostalom, 2017. godine navršava se 500 godina od raskola katoličke crkve i stvaranja protestantske crkve. Naime, 1517.  godine sveštenik Martin Luter pokušavao je pokrenuti reformu u rimokatoličkoj crkvi. Budući da su njegovi reformatorski pokušaji propali, nastala je nova, evangelistička, odnosnoprotestantska crkva. Stoga Vatikan namjerava da ove godine potpiše sporazum sa sljedbenicima Martina Lutera u kojem će ponuditi da protestanti zadrže svoje učenje, a da priznaju vodeću ulogu Vatikana. To će Vatikan tražiti i od drugih religija. Problem je jedinstvo pravoslavlja, te će papa podržati patrijarha konstantinopoljskog Vartolomeja u namjeri da postane vrhovni poglavar pravoslavne crkve kroz osnivanje univerzalnog pravoslavnog sinoda. Kreatori novog svjetskog poretka zahtijevaju novu finansijsku strukturu koju treba da blagoslovi Vatikan. Oni su već primorali Vatikansku banku (osnovanu 1942. godine) da se inkorporira u Upravu Federalnih rezervi SAD. Tako je Vatikan u dobroj mjeri primoran da preuzme religijsko pokriće novog svjetskog poretka.

Vatikan i NATO su intezivirali svoje političke aktivnosti na Zapadnom Balkanu, naročito u Srbiji i Republici Srpskoj. To je postalo naročito izraženo nakon promjene vlasti u Makedoniji. Republika Srpska je pod konstantnim pritiscima. Najopasniji su udari iznutra. Operacija destabilizovanja Srpske nije nova. Radi se o starom planu koji se povremeno „ažurira“. U Srpskoj se vještački nastoji stvoriti nezadovoljstvo koje za rezultat treba da ima izlazak naroda na ulice, u što više prilika i u što većem broju. Kada se stvori kritična masa, provokatori izazivaju sukobe sa policijom, kako bi scene sukoba medijskim kanalima obišle svijet. Nije isključeno da bi nestabilne prilike mogli iskoristiti povratnici sa sirijskog ratišta i radikalne grupe, kako bi stanje u Srpskoj postalo haotično. Zatim bi na scenu stupio NATO kao „mirotvorac i zaštitnik“. Pod okriljem NATO u Srpsku bi ušle hrvatske trupe.

Međutim, cio koncept kvari politika predsjednika Dodika. Srpska jača svoje odbrambene kapacitete, snage Ministarstva unutrašnjih poslova postale su u regionu respektabilne, političko tkivo Srpske postaje neprobojno, tako da je veliko pitanje može li se realizovati navedeni plan. Uz to, moć Bakira Izetbegovića slabi, a Bošnjaci ne žele otvoreni sukob sa Republikom Srpskom, i do njega neće doći osim u slučaju otvorene secesije. Zagreb je suočen sa političkim nejedinstvom. Hrvatska trenutno ima slabu vladu, koja ne bi mogla mobilisati sve kapacitete protiv Republike Srpske.

Ni mentori narko države na Kosovu nisu sigurni da oružane snage Kosova, ni uz podršku Edi Rame, mogu postati kapacitet za operacije kritične geopolitike i izmjenu političke geografije na Balkanu. Zapadni Balkan ostaje područje zamrznutog konflikta, kako u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, tako i na okupiranom području Srbije, Kosovu.

(Predrag Ćeranić, Fond strateške kulture)

KOMENTARI26 komentara

 1. Kosovac says:

  Predrag Ćeranić,…. pravi odlične analize. Ali plašim se da je pogrešio u odnosu na „zamrznuti konflikt“. Lako će NATO da ga odmrzne ako proceni da treba. Ionako, kao u Ukrajini, neće da ginu ni Nemci, ni Amerikanci, ginuće lokalni.

 2. Ruski Agrokor says:

  Dodao bi samo na odlican tekst i ono glavno sto nas stiti od napada "mirotvoraca sa zapada" i njihove "ekumenisticke" nacistucke religije vatikana stiti Rusija,odnosno njena snaga i strah da na napad odgovore dolaskom ruskih Kalibara a onda i trupa nakon cega bi ostali i bez Balkana ko sto su ostali i bez Sirije,Ukrajine,Cecenije i Gruzije,svuda gde su id 2008. isli na ratnu varijantu protiv ruskih interesnih podrucja. Jer nacisticka gowna sa zapada razumeju samo ruski metak i granatu, a to pomalo dolazi i dolazice u Srbiju,jasno je i zasto.

 3. Servus Servorum Dei says:

  Još nije kasno da Srpstvo pozove Papu da poseti Srbiju u povodu 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog - 08.08.1217. čime bi Vatikan potvrdio konstinuitet međunarodno priznate Srpske Državnosti.

  • Servus Servorum Dei says:

   Sluga Slugu Božjih papa Honoorije lll - servus servorum dei- potpisuje 04.01.1217. Bulu Apostolicu - ukaz, kojom raškom episkopu Metodiju predaje krunu da njome okruni Blagovernoga sina Nemanjinog - Stephanos ll Nemania filio - i Urbi et Orbi obznanio svetu i vaseljeni da je Srbija DRŽAVA koju se mora sa uvažavanjem poštivati...madžarski kralj Andrija ll (samozvani kralj Srbije) pobesnio...itd...itd.

   • Kosovac says:

    Nije pobesneo mađarski kralj, pobesnela je rimska pušikurija zato što je Sveti Sava venčao Stefana Prvovenčanog krunom koju je poslao papak, ali po pravoslavnom obredu. Stefan je postao srpski kralj priznat od papka, a nije promenio veru. Otuda potiče ta ogromna mržnja Vatikana prema Srbima. Još niko do sada nije zajebao papka kao tada….. A ti „slugo“, sramota te da kažeš čiji si sluga, pa si rešio providno da se sakriješ iza „dei“. Antihrist ti viri iz dupeta kao praziluk.

    • PAPAK says:

     Sveti Sava krunisao je Stefana Prvovenčanog na Velikom crkveno-narodnom Saboru u Žiči 20.05.1221.pošto je dobio skiptar romejskog vasileusa Teodora Laskarisa i time zaokružio međunarodno i stvarno priznanje Državnosti Srbije od matične države = Romeje te proglasio "ustav" Nomokanon i uspostavio Simfoniju Saprestolništva. Teška tema za ne volju da se sagledaju činjenice toga vremena + intelektualna potkapacitiranost i ne želja kvazielite da ovom događaju posvete dužnu pažnju. Ali, nije ovo portal za naučna dokazivanja već pražnjenje frustracija = papak ! Ne vredi dalje...

    • PAPAK says:

     Rimska Kurija zamerila je Srbima prema spisima Sv. Ivana Kapistrana odbijanje cara Dušana i despota Đurađa Brankovića da prihvate Uniju. Izdaja i mučenička smrt patrijarha Jovana Kantula samo su ubedili Pravoslavne da su namere Vatikana upropaštavajuće te se patrijarh Pajsije Janjevac okreće Moskvi i patrijarhu Filaretu...itd..itd..istorija nije mit mentalno osakaćenih...to bi baš papci trebali da znaju elementarno rimsko pravo posedovanja i sukcesije ius possesis.

     • Kosovac says:

      @ PAPAK, …. Nisam ja neki kapacitet da bih dobro baratao sa istorijskim podacima, nije mi to i namera. Ono gore sam reagovao na opšte poznate podatke, a to je velika nesreća Papka zbog viševekovnog pokušaja da preveri pravoslavne Srbe. Povremeno je uspevao poneku vlast da pomasoni ili pounijati, povremeno je srpske crkvene velikodostojnike korupcijom svodio na pačavru, ali je uvek ostao suv i kratkih rukava….. I sada osećamo veliki pritisak, jednu jaku ofanzivu sa ubacivanjem sodome i gomore u vrh srpske crkve, koja je pod zaštitom iste srpske vlasti sa vladom Sodoma i Gomora. Nikada to neće doneti dovoljne rezultate, čak i da uspe da stvori raskol u SPC, sve će doći na svoje mesto kada se pojavi neka vlast koja će poštovati Boga. Taj raskol tada neće biti raskol – biće to čišćenje crkve od korumpiranih i nedostojnih. Tako da nesreća Vatikana nastavlja svoj put, Vatikan plaća i dalje ogromnu cenu a nije svestan da je krivica njegova. A Papak će i dalje da vrišti kao oni džavolčići, zna se gde su.

      • PAPAK says:

       A ja sam hteo Tebi kao Kosovcu da podcrtam Maestralno delo Svetog Save tokom IV Krstaškog rata u kome je ne samo Srpstvo spašeno već steklo i Međunarodno pravni Državni subjektivitet i to od tadašnjeg najvišeg autoriteta (papa 1217.i romejski vasileus 14.09.1219.aktom o Autokefaliji). Zato naša Ergela Trojanskih Konja ignoriše da naglasi te događaje, jer bez obzira što je Srbiju priznao papa da bi zaista bila država to mora da pravno prizna matična država, dakle Vizantija...to vredi i danas...može USA i ceo svet da prizna Kosoves dok to pravno "Tomosom o Autokefaliji" ne učini Srbija to je samo srpska teritorija privremeno izvan snage srpskog zakona. Kada je car Mihajlo VIII Paleolog oslobodio Konstantinopolj od Latinskog okupatora gonio ih je do Srbije i onda su mu generali rekli: dalje više nije naše:romejsko...dalje je Srbija priznata od Teodora Laskarisa....opespamećeno srpstvo podoglo je spomenik Alijevu azerbajdžanskom a nikad Teodoru Laskarisu koji je priznavajući Srbiju preprevio Testament cara Teodosija od 17.01.395.o podeli na Honorijevo Zapadno i Arkadijevo Istočno Rimsko Carstvo = Romeja. Buđava pseudointeligencija beži od srpske državnosti jer moraju da obezbede Beogradski pašaluk za Srbijance polatinjene i u ekumenskoj ljubavi sa Prvim Starim Rimom. Sačuvaj se u dostojanstvu i vazda budi AKSIOS !

 4. Ovchara says:

  valjalo bi da i mi razvijamo strategiju "mirotvorstva i ekumenizma", naravno na adekvatan nacin kontra onom vatikanskom, po kojem ce cilj takodje da bude adekvatan njihovom,a to je iskorenjivanje,pardon,ekumenizacija hrvata, ali i onih muslimana koji se drznu da dignu oruzje na nas opet. Napali bi Republiku Srpsku? Nas "mirotvorni" plan mira da bude iskorenjivanje nacistickog terorizma sa Balkana a hrvati su upravo to,dokazani nacisticki teroristi,oni su katolicki IDIL,2.sv.rat je vise nego jasan sta su hrvati i to niko ne moze da osporava ili manikira; hrvati su vatikanski IDIL. Kazem,plan treba da se poziva na istorijski anticivilizacijku ulogu hrvata i vatikana i u slucaju ponovnog napada na nase teritorije cela hrvacka i ceo narod koji tamo zivi mora biti legitimna meta nase "mirotvorne" akcije kako bi se ta neprijateljska i problematicna drzavica unistila a njen narod doveo u stanje bez izlaznosti.

 5. marko says:

  SVE JE JASNO KONCE VUCE VATIKAN SRBIJA JE OKUPIRANA PRODANA UNISITI CE RLEIGIJU USRBIJI CRKVU PODREDITI VATIKANU KROZ NEKI EKUMENIZAM EKONOMIJU DRZE BEDNU A RDNIKE IZMELJU VATIKANU I NJEGOVIM KORPORACIJAM IZ EU KOJI TIME VLADAJUI. SR SRBIJOM JE GOTOVO NEMA OTPORA SIGURNO ZA MA NJE OD 50 GODINA BIT CE SVEDENA NA 2 MILIONA LJUDI 200%

 6. Funkfanamana says:

  A da spremimo mi koju Sumadiju za svakog ko sprema plan za nas?

 7. RASPUCHIN says:

  Kada sam na kraju vidio ko je autor ovog teksta sve mi je bilo jasnije. Nekoliko bitnih činjenica koje autor zamagljuje ili mu jednostavno nisu poznate. Kada pominje "istaknute" slovenačke i k(h)rvatske komuniste , koji su bili za to da te republike samostalno uđu u EU , zaboravlja da je i Ante Marković bio jedan od njih. To je isti onaj Ante Marković koga je gestapo uhapsio u Dubrovniku , sa nekolicinom njegovih drugova , i jedini je pušten na slobodu. Ostali nisu preživjeli hapšenje. Priča o ulasku u EU za osam mjeseci je bila namjenjena srPima dok su se ostali spremali za rat a Ante Marković je kontrolisao novac koji je završio u te dve republike. Na kraju se , poput Andrije Artukovića , vratio da umre u "lijepoj svojoj" i u njoj bude sahranjen. Da ne dužim samo ću dodati (a svako može pronaći) da je , nakon što se vratio iz Vašingtona , Franjo Tuđman izjavio da će : "BiH uz pomoć k(h)rvatske ući u EU"!!! Pošto svi vidimo da ovdje ništa nije gotovo tako se i preko noći može dogoditi da se (pozivajući se na "Vašingtonski sporazum") BiH pripoji K(h)rvatskoj i preko noći postane članica EU. O rasparčavanju Makedonije , stvaranju "Velike Albanije" (koja je kao i K(h)rvatska u NATO-u) i ulasku u EU , razmislite sami. A šta će biti tada sa srPijicom , tačnije "pašalukom" i nama preostalim SRBima pod velikim vezirom AV , to samo Bog zna???

 8. Harry Neron says:

  Autoru ovog teksta ne bi bilo loše da malo uzme u ruke istoriske dokumente i konstatuje kada je Vatikan, kao nasledbenik Zapadne rimske imperije, prešao preko granice podele nekadašnje Rimske imperije na zapadnu i istočnu. To s enije dogodilo nikada. Granice su poznate ( Drina-Dunav)i sve što je istočno od Drine i južno od Dunava u to se Vatikan ne petlja. To je i jedan od razloga zašto Vatikan nije priznao Kosova kao samostalnu državu. Ali na drugoj strani Vatikan nikako ne dopušta da se na tlu nekadašnje zapadne rimske imperije išta događa bez barem njihovog znanja ako ne več dozvole. i to je sva priča Vatikana a ne nekakve zavere i svakakve druge budalaštine.

  • Kosovac says:

   @ Harry Neron,…. Da, Vatikan se ne petlja južno od Dunava, samo je na Kosmetu u Drenici sagradio rimokatoličku crkvu – u sredini gde je 100% stanovništva muslimanske veroispovesti….. I pravi „studije“ koje dokazuju da su Šiptari pre nego su postali muslimani, bili rimokatolici….. I tako dalje.

   • Harry Neron says:

    Možda si zaboravio da na KiM živi, ili je živela i katolička manjina, zvana Janjevci. Tvojom logikom zapadno od Drine ne bi smela da postoji nijedna pravoslavna crkva i istočno od Drine katolička. Šta onda po tvom uverenju traži pravoslavna crkva u Trstu ili u Beču kada ni Trst ni Beč nikada u istoriji nisu bili dio pravoslavne teritorije. U lokalnim ograncima crkava se ne vodi politika nego se propoveda religija, politika se vodi iz centralnih sjedišta pojedinih crkava a ne iz lokalniih oranka kao što je ovaj u Drenici. I kod vaše SPC politika se vodi iz beogradske crkve Svetog Save, centralnog sedišta SPC, a ne iz crkve u Beloj Palanci ili Loznici

    • Kosovac says:

     @ Harry Neron,…. Providno se praviš nevešt, pročitaj šta si napisao prethodno o tome gde se Vatikan ne petlja. Ja sam ti odgovorio gde se još petlja i pomenuo sam ti Drenicu gde nema uopšte katolika, 100% muslimana, a Vatikan debelo misionari. Nije kao što si ti rekao da se ne petlja….. Inače, Janjevaca rimokatolika Hrvata koji su pričali pravim srpskim jezikom, neke sam poznavao dobri ljudi, nema više u Janjevu, pobegli su od svoje braće Šiptara, neki u Sesvete kod Zagreba, to su oni koji su uspeli da unovče imanje, a neki u Republiku Srpsku Krajinu negde oko Knina – oni koji su došli goli kao pištolj ispraćeni od Tuđmanovih saveznika Šiptara, oni su useljeni u ispražnjene srpske kuće….. Vidim sada Vatikan pravi pokušaje u pravcu pokatoličenja Šiptara, interesantno Šiptari se ne bune, valjda ih je strah. Verovatno to nezadovoljstvo prikrivaju u sebi. Znajući da su neki Šipe muslimani veliki fanatici, mislim da im nije lako zbog toga, možda glume, a možda su prizvali tu svoju osobinu da mogu neosetno da konvertuju. Tu imaju veliko iskustvo.

     • RASPUCHIN says:

      Kako se pravi nevješt čovjek bi rekao da je "veleĆasni" ,jer se i oni tako prave nevješti u svojim podvalama i perverzijama raznog tipa. Pozdrav "Kosovcu".

      • Kosovac says:

       @ RASPUCHIN,…. Primio pozdrav.

     • Harry Neron says:

      Ako je u Drenici katolička crkva onda su tamo, ili još uvek, živeli katolici. A anjevce sam dao samo za primer da je i na KiM postojala katolička manjina. Takođe ta crkva u Drenici nije samostan ili katedrala nego obična crkva dsa ase anrod može, ili se mogao dok je tamo živeo, pomoliti i pratiti religiske obrede svoje hriščanske sekte i ništa drugo. Napisao sam ti i kde se vodi politika, ato je kod vas isto kao kod svih stvari u beogradu kde imaš vrh SPC, vrhovnog islamskog muftiju i vatikanskog nincija. I tu se vode politčki pregovori i dogovori, kreira,dogovara i realizuje politika a ne po nekim selima ili malo bitnim gradovima ili lrajevima. Da nije bilo u drenici Jašarija za Drenicu niko ne bi ni znao jer se nebi nikde ni spominjala. Ako u Srbiji Vatikan što intersuje to je Vojvodina, teritorija nekadašnje zapadne rimske imperije a ne KiM. I napisoa sam ti i ponavljam opet da bi Vatikan imao bilo kakvih interesa na KiM priznao bi Kosovo kao državu ali toga da danas još nije učinio i neče učiniti ni u bliskoj budučnosti, barem ne za vreme aktuelnog pape jer je politika Vatikana na tlu nekadašnje Rimske imperije jasna, štiti ono što je nasledio, zapadnu rimsku imperiju, i ne petlja se u nekadašnju istočnu rimsku imperiju. Vi očito ne razumojete i posle skoro 30 godina od pada berlinskog zida i raspada SFRJ da su rusi varšavski pakt plansko pustili niz vodu po planu kojeg je pravio još Beria i da su u taj prostor posle povlačenja rusa ušli turci koji su na Balkanu( SFRJ) zamenili po jaltskom ugovoru zamenili ruse dok je za zapadnjake jaltski sporazum oko ex SFRJ ostao nepromenjen, podela 50/50 što znači da sve vaše probleme južno od Dunava i istočnop od Drine morate da rešavate u Ankari a ne u Vatikanu. Vatikan konkretno interesuju samo pitanja vezana za Voivodinu i teritorije zapadno od Drine ali tamo gotovo da nemate problema ali jih imate na zelenoj transferzali a za ta pitanja se obratite Ređu u Ankaru.

      • Kosovac says:

       @ Harry Neron,….U Drenici je napravljena NOVA rimokatolička crkva, u sredini gde živi 100% muslimana….. Ja tebe smatram vrlo inteligentnim, nema potrebe da sebe uporno predstavljaš kao blesavog.

       • Harry Neron says:

        Jedno pitanje za tebe koji si po nazivu upučen u suštinsko događanje na KiM. Dali je nekada postojala u Drenici bilo kakva hriščanska crkva, pravoslavna ili katolička? KOji je narod tamo živeo? Koliko hriščana koliko muslimana? Pitam te to radi onoga što sam več objašnjavao o svrhi pojedinih crkava na lokalu. I na kraju još jedno pitanje. Dali u blizini Drenice postoji koje Kfor( Nato) uporište? To pitam zato jer unutar Natoa gotovo u svim armijama postoji i religiska obskrba vojnika preko vojnih kurata. Ali to moje poslednje pitanje je samo nagađanje koje bi moglo da bude uzrok izgradnje katoličke crkve na pravoslavno muslimanskoj teritoriji. Jer takođe i u centralnoj Srbiji osim Beograda nema baš mnogo katoličkih crkava, pokoja u največim gradovima. Moje razmišljanje išlo je u tom smeru da se crkva gradi tamo gde ima vernika i tako sam došao do zaključka da na KiM jedini katolici u dovoljno velikom broju za izgradnju crkve mogli bi da budu jedino vojnici Kfora.

        • Kosovac says:

         @ Harry Neron,…. Pravo da ti kažem, umorila me ova diskusija gluvih, evo spreman sam da ti kažem da si u pravu. Meni to neće da šteti, a tebi neće ništa da koristi….. Uz put ti preporučujem da pročitaš ovo dole što je kolega napisao o Vatikanu. Ne da bi nešto naučio, već da bi došao do saznanja da mnogi ljudi znaju kakva je ljudska beda taj tvoj Vatikan.

  • PAPAK says:

   Istorijski dokumenti kažu da Vatikan nikad nije bio zvaničan naslednik Zapadnog Rimskog Carstva koje je prestalo da postoji 04.09.476.abdikacijom dečaka i zvanično poslednjeg zapadno-rimskog cara Romula Augustula. Čak je varvarski vojskovođa Odoakar na preporuku pape Simplicija priznat od istočno-rimskog cara Zenona za patricija (kralj bez titule rex) ltalije. Time se naglasilo pravno jedinstvo Rimskog Carstva. I tako beše sa samozvanim varvarskim kraljevima na Zapadu dok nisu u Carigradu pravili brljotine sa caricom Irenom pa je papa Leon lll proglasio faktičkog vladara na terenu. Karla Velikog za Cara, 25.12.800. Kasnije su to titularno mesto sebi prisvojili Habsburgovci dok ih nije ukinuo Napoleon. A faktička vlast Vatikana kreće sa papim Grigorijem Vll koji je ponizio nemačkog kralja Henrika putom u Kanosu gde je skinut do gola prihvatio papu kao "Kristovog namesnika na zemlji" i time prihvatio apostolsku bulu pape Grigorija Vll-Dictatus Papae....od tada jača Rimska Kurija kao moćno tajno društvo koje pokreće društvena kretanja jačajući moć Trona Sv. Petra preko monaških redova, obavezne ispovesti, hodočasništva marijanskim svetištima..i..celibata..!!

  • PAPAK says:

   Državne granice nisu se poklapale sa granicama crkvene jurisdikcije ! Vizantijski car (vasileus romejski) Leon lll Isavrijanac 740.god. u besu na rimskog papu Grigorija lll i otkaza poslušnosti Ravenskog egzarhata oduzima od Rimske jurisdikcije provinciju Ilirik (Balkan do Soluna=Srbiju) i stavlja pod jurisdikciju carigradskog patrijarha-poslušnika carskoj vlasti. Cezaropapizam na Zapadu znači da se papa meša u državne poslove a na lstoku da se car neovlašteno petlja u crkvene delatnosti koje mu kanonski ne pripadaju-postavlja,menja,proteruje patrijarhe (od Nestorija nastala Asirska Crkva). Takva praksa dovela je do malih šizmica-efeška,halkedonska pa i do one Velike 16.07.1054. Sirmium-Srem. Mitrovica bila je episkopsko sedište jedinstvenog hrišćanstva dok se nisu počeli prepucavati pape i viz.carevi preko naših glava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *