ВАТИКАНСКА БАНКА саопштила колика јој је зарада!

VATIKANSKA BANKA saopštila kolika joj je zarada!

13 juna 2017

Vatikanska banka, zvanično nazvana Institut za verske poslove (IOR), zabeležila je neto dobit od 36 miliona evra 2016. godine, u odnosu na 16,1 miliona koliko je imala 2015, saopštila je banka.

„Taj rezultat upravljanja dobijen je pomoću efikasne aktivnosti pregovaranja, u kontekstu jake nestabilnosti tržišta i političke nestabilnosti zbog neočekivanih rezultata glavnih izbora u godini i niskih kamatnih stopa“, navela je banka u saopštenju.

Banka je navela da je tokom 2016. nastavila da radii oprezno i da nudi specijalizovane finansijske usluge Katoličkoj crkvi širom sveta.

Vatikanska banka je 2016. godine imala oko 15.000 klijenata, uglavnom verskih zajednica i zaposlenih u Vatikanu, i do 31. decembra prošle godine upravljala je sa 5,7 milijardi evra.

Banka je u prošlosti bila pogodjena skandalima i bila optuživana da je koristi mafija, ali je papa Benedikt XVI počeo sa velikom reformom finansijskih institucija kako bi u skladu s medjunarodnim stanrdima suzbio pranje novca i utaju poreza, a taj posao je nastavio njegov naslednik Franja. To se završilo tako da je krajem 2015. godine zatvoreno gotovo 5.000 računa.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Da su latini rekli milijardi pa da im i povjerujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *