ВАЖНА ДИПЛОМАТСКА ПОРУКА СТИГЛА ИЗ МОСКВЕ ЗА СРБИЈУ: Путин донео одлуку!

VAŽNA DIPLOMATSKA PORUKA STIGLA IZ MOSKVE ZA SRBIJU: Putin doneo odluku!

25 decembra 2018

„Rusi žele da spreče eskalaciju sukoba na KiM, ali i da stava do znanja Albancima da neće dozvoliti haos“.

Rusija i njen predsednik Vladimir Putin spremni su da vojno pomognu Srbiji i pošalju svoje trupe na Kosovo ukoliko albanski ekstremisti napadnu sever južne srpske pokrajine.

Ovo tvrdi Viktor Kolbanovski, direktor moskovskog Balkanskog centra za međunarodnu saradnju i funkcioner Putinove partije Jedinstvena Rusija.Prema njegovim rečima, rusko vojno prisustvo u Srbiji, odnosno na Kosmetu, može da spreči ratni sukob jer bi to stvorilo balans između srpske vojske i takozvane vojske Kosova koja ima otvorenu podršku SAD.

Kolbanovski podseća da je situacija na Balkanu bila stavljena na dnevni red sednice Saveta bezbednosti UN 17. decembra, što svedoči o tome da je taj region u fokusu ruske nacionalne bezbednosti.

– Transformacija KBS u armiju, doneta pod pokroviteljstvom SAD, pokrenula je zaoštravanje konflikta. Problem je američka vojna pomoć Prištini, a moguće i direktno mešanje u konflikt na strani kosovskih Albanaca, kao što se desilo 1999. godine. Pri takvom scenariju, srpska armija neće biti u stanju da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet države. Iz te opasne situacije postoji izlaz, koji će verovatnoću vojne intervencije SAD i NATO u potencijalnom konfliktu svesti na minimun. Na teritoriji centralne Srbije treba postaviti ruski vojni kontingent, koji bi osigurao operativnu kontrolu situacije i pomoć srpskim vojnicima – rekao je Kolbanovski za rusku informacionu agenciju EA dejli i dodao da je za stabilnost Srbije i regiona neophodno postići vojni paritet.

– Američka vojna baza „Bondstil“, koja se nalazi na okupiranoj srpskoj teritoriji, postala je centar pripreme udarne pesnice kosovskih Albanaca. Rusko vojno prisustvo može da osigura Srbiji vojni paritet. Vojni balans je neophodan za deeskalaciju kosovskog konflikta, kao i zaštitu Srba u okupiranim teritorijama – rekao je Kolbanovski.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost „Edukons“, komentarišući ove navode, ocenjuje da su Rusi potpuno svesni opasnosti na Balkanu.

– Ruske službe bezbednosti žele da spreče eskalaciju sukoba na Kosovu, ali i da stave do znanja Albancima i njihovim mentorima da takav scenario neće dozvoliti. Putinov stav jeste da podržava svaku odluku Srbije o Kosovu, on traži da i Albanci shvate potrebu za kompromisom. Rusko vojno prisustvo ne mora biti samo u fizičkom smislu, kao što nije bilo ni američko 1999. godine, ali može da odlično zaštiti srpske interese ako bude potrebno – ističe Bjegović.

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan upozorava, međutim, da je ovo suprotno strategiji Srbije o vojnoj neutralnosti.

– Rusija podržava Srbiju i pruža pomoć kako skupim donacijama, tako i na međunarodnom planu. O vojnoj podršci vredi razmišljati tek ako bi NATO doneo suludu odluku o novoj agresiji na Srbiju – naglašava Karan.

Bivši ambasador Milisav Paić, šef Srpskog spoljnopolitičkog kruga, smatra da ruski predlog svakako zaslužuje pažnju.

– Svojevremeno je potpisan sporazum sa NATO u oblasti logističke podrške koji predviđa slobodu kretanja i diplomatski imunitet pripadnicima NATO, što ostavlja mogućnost da se slično potpiše i sa Rusijom. NATO i EU se protive ideji da Srbija prizna diplomatski imunitet članovima Ruskog humanitarnog centra u Nišu, ali imajući u vidu da nema ruske vojne pretnje, u skladu sa načelom vojne neutralnosti Srbija može da pruži jednak tretman i ruskim snagama – rekao je Paić.

(Srbija Danas)

KOMENTARI16 komentara

 1. Zoran says:

  Sloba imao Rusiju koja nije htela dap omogne a on traziso pomoc. Vucic ima Rusiju koja hoce da pomogne, ali on nece pomoc.

  • Miraš says:

   "Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan upozorava, međutim, da je ovo suprotno strategiji Srbije o vojnoj neutralnosti." - OVO NIJE TAČNO! Sirija nije članica ODKB, niti je posmatrač, a dobila je vojnu pomoć Ruske federacije. Zatim sada su u Rusiji aktuelne izmene njihove vojne doktrine po pitanju zemalja koje nastoje da sačuvaju vojnu neutralnost, dakle iz njihovog ugla ne ulaze u NATO. Predviđaju povlastice za takve zemlje, praktično nagrade i stimulacije. Dakle sa Rusijom se može razgovarati o vojnoj saradnji i sa zadržavanjem vojne neutralnosti. Pravo pitanje je koliko smo mi sada vojno neutralni. Koliko smo se nagnuli i iskrivili ka NATO? Narod to ni ne želi, ali koliko je država napravila raznih sporazuma sa NATO i to mimo volje naroda? Da li su oni problem i naša veoma upitna vojna neutralnost?

   • ARMAGEDON says:

    Za razliku od Sirije, čija je legitimna vlast tražila pomoć od Rusa i dobila je, vlasti Srbije to ne čine i naravno, neće je ni biti. A zašto? To je ono što ne znamo.

    • Velika Metla says:

     Armagedon,kako,bre,ne znaš???! Pa čoveče zato što je ovu vlast postavila naci-amerika,kao i svaku posle raspada Jugoslavije! Zar je to teško primetiti? Auuuuu.....,bre.....!

    • Miraš says:

     Navodna vojno neutralna Srbija ima više potpisanih sporazuma sa NATO-om nego bilo koja druga zemlja nečlanica NATO-a. To može da bude razlog te da kriju da naša zemlja koja je puno približena NATO-u ne može da sarađuje sa Rusijom. Kada bi Srbija priznala državu Kosovo tad bi i utvrdili nove granice naše smanjene države. E od tada nama jako malo fali da postanemo i aktivna NATO članica. Mene to zabrinjava i plaši, a ne tvrdim baš 100% da je to u pitanju. ... Ćini mi se da se u našem slučaju čeka da se desi još promena i u SAD i u Evropi pa da tada lakše sa manje bezbednosnih i ekonomskih (sankcije) rizika izađemo iz ovoga. Krčkaju se u EU-NATO loncu i evropske veće žabe, pa možda neke od njih pre nas uspešno iskoče. Tj. ne krčka se samo Srbija u loncu. Npr. da u Francuskoj su neke drugačije snage na čelu zemlje automatski bili bi drugačiji odnosi u Evropi, a tim indirektno i mi bi se našli u značajno povoljnijem položaju. Ako još jednom budemo mi prvi u nečemu nastojaće da nas smrve. Ako sada naglo iskoračimo sa bitno drugačijom politikom nego što je trenutno opštevažeća u Evropi da li će uslediti žestoke reakcija.

     • kwaka says:

      Fina pricica ... za vrapce. Kad uzmes u obzir da se ovakva politika Srpske vlasti vodi jos od dana okupacije (jer nista drugo nije - nemojete se zabludjivati) onda ti ovaj argument ne pali. Sta se trenutno ceka - Vucic nema muda niti je lud, kao ni svako drugi prije njega, da stavi svoje ime ispod potpisa za vele-izdaju Kosova i Srbije i zauvjek ocrni svoje prezime. A to sto ce ugrabiti para dok se vuce po raznim sastancima oko nicega to mu ne smeta.

  • Miraš says:

   Zorane u pravu ste.

  • Deda Micko says:

   Gde je dokaz da bi Rusija pomogla, navedi izvor, konkretno?

  • Cane says:

   U to vreme, na celu Rusije je bio Americki pion, Boris Jeljcin, koji je unistio sopstvenu zemlju....sada Rusiju vode patriotske snage, na celu sa Putinom....

 2. rajko says:

  Lično mislim da bi trebalo raditi na razvijanju saradnje sa Rusima u svim oblastima. Što se tiče vojne pomoći, odnosno slanja ruske vojske u Srbiju, nema razloga da se čeka neko "ako". Srbija mora da ojača svoju poziciju u NATO okruženju, a pošto je Rusija jedina koja joj trenutno u tome može pomoći, nema mesta nikakvom "ako". S druge strane, od takve saradnje odnosno ruske pomoći neće biti nikakve štete. U EU ionako ne planiraju da nas prime, da nas bombarduju više ne mogu, niti smeju, naša ekonomska saradnja sa zapadom je na ledenom ledu još od miloševićevih vremena bez izgleda da se makar malo raskravi. Ako ova dronjava srpska vlast i murat maniti ne upute poziv Rusima to će biti samo još jedan dokaz da su oni došli na vlast samo radi upropaštavanja Srbije, što već odavno svi mi u Srbiji naslućujemo.

 3. Vesko says:

  Mi necemo jos dugo cekati!! Svi su signali da je ova Vlast KOLABORACIONISTICKA i da ne zeli da proglasi okupaciju, i da nece zastiti nas narod na Kosovu u slucaju agresije sa Vojskom Srbije nego namjerava da gurne civile na barikade da ginu tamo kako bi oni mogli da pisu po novinama o tome, kao tako cemo pobijediti te zivotinje na Zapadu i Siptare koji su trgoviali organima Srba!! Hoce da stave do znanja da je srpski narod na Kosovu prepusten ulicnoj borbi, pretvaraju ih u para-vojne formacije umjesto da se jasno stavi do znanja da ce Vojska Srbije da intervenise SVOM SNAGOM jer imamo puno pravo na to!! Odugovlace sa proglasenjem OKUPACIJE, sto znaci da nemaju namjeru da brane nas narod niti imovinu ili teritoriju iako su stvorene ilegalne vojne formacije koje ne mogu tamo biti po UN rezoluciji koja je na snazi i na koju se pozivaju u UN!! Guraju tog agenta Amerike Lazanskog koga je trenirao General Aleksandar Dimitrijevic, sef vojne kontraobavjestajne sluzbe koji je jedan od CIA agenata koji je zavio Srbiju u ovo ropstvo iz kojeg ne mozemo da izademo!! Pricaju kako je Vojska Kosova slaba, ali nece biti za koju godinu ako SAD nastavi da ih naoruzava, sto oni imaju 100% namjeru!! UPOZORAVAM odgovorne da se ne igraju sa Srbijom, Skupstina da donese Rezoluciju o okupaciji u ime naroda ili ce da GORI KO SIBICA. BILI STE UPOZORENI. YOU HAVE BEEN WARNED.

 4. Deda Micko says:

  Nesto se dugo ceka sa sibicom, ja sam za to da gori.

 5. vanja says:

  Zapad sanja nase istrebljenje. Bez Rusije necemo opstati kao narod na Balkanu !

  • Deda Micko says:

   Mi smo sami sebi problem, cim se neki Srbin imalo izdvoji pamecu, ostali Srbi gledaju da ga uniste, nemojmo za to kriviti druge. Potrebno nam je duhovno prosvetljenje, a ono nema veze sa hriscanstvom, o kojem takodje nemamo pojma, za nas je duhovnost naprosto folklor.

   • Velika Metla says:

    Deda,ukratko rečeno Srbi,ogromna većina,nemaju kolektivnu svest! Lični interes je Srbinu ikona i oltar,a pre svega "bog"kojem se moli,i kojem je sve predodredio! Nažalost! Daj Bože da nisam u pravu!

 6. Buba says:

  Šta čekate više!Šalji vojsku i smiri zemlju Srbiju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *