ВАЖНА ПОБЕДА ЈЕРМЕНА НА ЈУЖНОМ ФРОНТУ – крах стратешког плана Бакуа

VAŽNA POBEDA JERMENA NA JUŽNOM FRONTU – krah strateškog plana Bakua

26 oktobra 2020

JERMENSKA vojska je odnela prvu uistinu važnu pobedu u ratu za Karabah.

Uspela je da odbaci azerbejdžanske trupe od takozvanog Lačinskog koridora, strateške teritorije koja povezuje Jermeniju i Karabah.Azerbejdžan ima manje neuspehe i na drugim delovima fronta, a do juče je tvrdio da su Jermeni na korak od „strateške katastrofe“.

Prošlog petka je južni korpus azerbejdžanske vojske, nanevši poraz jermenskoj grupaciji u dolini reke Araks i u Gejanskoj stepi, prodro duboko prema granici Jermenije, ugrožavajući grad Kubatli.

Isturene azerbejdžanske jedinice primakle su se gradu Lačin na samo 10 do 15 kilometara. To je sam Lačinski koridor dovelo pod udar azerbejdžanske artiljerije.

Taj koridor je kritično važan za celokupnu odbranu Karabaha (zajedno sa kontrolom nad alternativnim putem od Vardenisa do Mardakera). Njegov gubitak bio bi fatalan za Jermeniju i Karabah (jermenski naziv: Arcah) jer bi sa njegovim gubitkom odbrana Karabaha postala nemoguća.

U petak je jermenski ministar odbrane David Tonojan stigao u glavni grad Karabaha Stepanakert i preuzeo komandu nad njegovom odbranom.

Jermeni su uspeli da koncentrišu dovoljne snage i da u subotu, 24. oktobra, prekinu snabdevanje isturene azerbejdžanske grupacije, a na nju da sruče moćnu vatru višecevnih raketnih bacača.

Taktička grupa azerbejdžanske vojske veličine bataljona je uništena, a snage koje su je podržavale morale su da se povuku od Kubatlija.

Jermeni su prethodno na južnom frontu bili prinuđeni da napuste praktično čitavu „zonu bezbednosti“. Bili su izgubili i pristup iranskoj granici.

Zbog neuspešne odbrane Zangelana morali su da se haotično povlače i zauzmu nove položaje severno do Lačina.

Azerbejdžanci su u međuvremenu već shvatli da je jedno napredovanje preko stepe, a nešto sasvim drugo jurišanje na planine u kojima su se utvrdili Jermeni.

Avijacija Azerbejdžana i dronovi, koji su me u velikoj meri osiguravali prednost, u planinama su mnogo slabiji adut.

Jermeni su namamili Azerbejdžance u istu zamku, kao i nekoliko puta nakon 27. septembra.

Pustili su njihov istureni bataljon da `spektakularno napreduje, a faktički ga doveli pod udar svoje artiljerije i raketnih bacača.Ni situacija na severnom frontu nije preterano povoljna po Azerbejdžance.

Uspeli su da zauzmu samo jedan planinski vrh na grebenu Murovdag koji je prirodna granica između Karabaha i regije Kelbadžar, koja je tampon između Karabaha i Jermenije.

Na tom grebenu je zaustavljena čitava ofanziva Azerbejdžana na severu.

Pokušaj napredovanja Azerbejdžanci su kod planine Ager platili gubitkom čete specijalnih snaga. Nakon toga je Baku potpuno obustavio ofanzivu u severnoj zoni.

Na severoistoku su Azerbejdžanci po cenu veoma velikih gubitaka napredovali dolinom reke Tartar. Zauzeli su nekoliko tamošnjih većih naselja, ali su morali da se zaustave.

Strateški cilj im je bio zauzimanje grada Mardakerta. Nisu prošli.

Jermeni sada uspešno drže taj front.

Ovakav razvoj situacije u suštini je – krah celokupnog strateškog plana Bakua koji je računao sa preuzimanje kontrole nad oba koridora. I sa probijanjem prema Nahičevanu, eksteritorijalnoj autonomiji Azerbejdžana.

Nejasno je, ipak, da li Jermeni mogu da učvrste ovaj svoj uspeh. Tim pre što oružane snage Azerbejdžana i dalje imaju operativnu inicijativu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. opet ja says:

    Nisam baš siguran u ovo. Azeri se nalaze na 10-12km od koridora, dakle već mogu da ga tuku artiljerijom. Jermeni su izgubili mnogo tehnike i svaki njihov pokret ili koncntracija trupa završavaju uništenjem vođenim oružjem koje Azeri obilato koriste. Na jugu prema Iranu su presečene sve linije, ako ode koridor moraće da se komplet svi povuku u planinski deo N.Karabaha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *