ВАЖНА ПОБЕДА ЈЕРМЕНА НА ЈУЖНОМ ФРОНТУ – крах стратешког плана Бакуа

ВАЖНА ПОБЕДА ЈЕРМЕНА НА ЈУЖНОМ ФРОНТУ – крах стратешког плана Бакуа

26 октобра 2020

ЈЕРМЕНСКА војска је однела прву уистину важну победу у рату за Карабах.

Успела је да одбаци азербејџанске трупе од такозваног Лачинског коридора, стратешке територије која повезује Јерменију и Карабах.Азербејџан има мање неуспехе и на другим деловима фронта, а до јуче је тврдио да су Јермени на корак од „стратешке катастрофе“.

Прошлог петка је јужни корпус азербејџанске војске, наневши пораз јерменској групацији у долини реке Аракс и у Гејанској степи, продро дубоко према граници Јерменије, угрожавајући град Кубатли.

Истурене азербејџанске јединице примакле су се граду Лачин на само 10 до 15 километара. То је сам Лачински коридор довело под удар азербејџанске артиљерије.

Тај коридор је критично важан за целокупну одбрану Карабаха (заједно са контролом над алтернативним путем од Вардениса до Мардакера). Његов губитак био би фаталан за Јерменију и Карабах (јерменски назив: Арцах) јер би са његовим губитком одбрана Карабаха постала немогућа.

У петак је јерменски министар одбране Давид Тонојан стигао у главни град Карабаха Степанакерт и преузео команду над његовом одбраном.

Јермени су успели да концентришу довољне снаге и да у суботу, 24. октобра, прекину снабдевање истурене азербејџанске групације, а на њу да сруче моћну ватру вишецевних ракетних бацача.

Тактичка група азербејџанске војске величине батаљона је уништена, а снаге које су је подржавале морале су да се повуку од Кубатлија.

Јермени су претходно на јужном фронту били принуђени да напусте практично читаву „зону безбедности“. Били су изгубили и приступ иранској граници.

Због неуспешне одбране Зангелана морали су да се хаотично повлаче и заузму нове положаје северно до Лачина.

Азербејџанци су у међувремену већ схватли да је једно напредовање преко степе, а нешто сасвим друго јуришање на планине у којима су се утврдили Јермени.

Авијација Азербејџана и дронови, који су ме у великој мери осигуравали предност, у планинама су много слабији адут.

Јермени су намамили Азербејџанце у исту замку, као и неколико пута након 27. септембра.

Пустили су њихов истурени батаљон да `спектакуларно напредује, а фактички га довели под удар своје артиљерије и ракетних бацача.Ни ситуација на северном фронту није претерано повољна по Азербејџанце.

Успели су да заузму само један планински врх на гребену Муровдаг који је природна граница између Карабаха и регије Келбаџар, која је тампон између Карабаха и Јерменије.

На том гребену је заустављена читава офанзива Азербејџана на северу.

Покушај напредовања Азербејџанци су код планине Агер платили губитком чете специјалних снага. Након тога је Баку потпуно обуставио офанзиву у северној зони.

На североистоку су Азербејџанци по цену веома великих губитака напредовали долином реке Тартар. Заузели су неколико тамошњих већих насеља, али су морали да се зауставе.

Стратешки циљ им је био заузимање града Мардакерта. Нису прошли.

Јермени сада успешно држе тај фронт.

Овакав развој ситуације у суштини је – крах целокупног стратешког плана Бакуа који је рачунао са преузимање контроле над оба коридора. И са пробијањем према Нахичевану, екстериторијалној аутономији Азербејџана.

Нејасно је, ипак, да ли Јермени могу да учврсте овај свој успех. Тим пре што оружане снаге Азербејџана и даље имају оперативну иницијативу.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. opet ja says:

    Nisam baš siguran u ovo. Azeri se nalaze na 10-12km od koridora, dakle već mogu da ga tuku artiljerijom. Jermeni su izgubili mnogo tehnike i svaki njihov pokret ili koncntracija trupa završavaju uništenjem vođenim oružjem koje Azeri obilato koriste. Na jugu prema Iranu su presečene sve linije, ako ode koridor moraće da se komplet svi povuku u planinski deo N.Karabaha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u