ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Срби, не бацајте паре на органску храну!

VAŽNO OBAVEŠTENJE! Srbi, ne bacajte pare na organsku hranu!

18 decembra 2019

Rezultati ispitivanja hemijskog sastava iste vrste povrća sa beogradskih pijaca gajenog na organski i na klasičan način pokazali su da razlike u kvalitetu nema. Kupovina znatno skuplje organske hrane praktično je — bacanje para.

Organska proizvodnja je velika marketinška priča, kaže za Sputnjik dr Jagoda Jorga.

Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta uradio je ispitivanje hemijskog sastava 11 vrsta povrća i šampinjona sa tri beogradske pijace, one sa organskom hranom, i dve zelene tržnice. Analiza je pokazala da povrće gajeno na organski način nije boljeg kvaliteta u pogledu nutritivno značajnih elemenata od onih dobijenih konvencionalnom proizvodnjom.Organska hrana skuplja, a nije kvalitetnija

Profesorka sa Instituta Jelena Popović Đorđević kaže da su rezultati ukazali na to da se proizvodi sa organske pijace nisu mnogo razlikovali po ispitivanim parametrima, osim što su imali više kalijuma.

Analiziran je 21 esencijalni, toksični i potencijalno toksični element u uzorcima 12 namirnica sa tri pijace i najvažnije je da većina toksičnih elemenata uopšte nije detektovana u povrću i šampinjonima. Prema pravilniku koji važi u našoj zemlji, prisustvo olova i kadmijuma bilo je ispod nivoa maksimalno dozvoljenih koncentracija, precizirala je Jelena Popović Đorđević.

Naša poznata lekara Jagoda Jorga koja je supspecijalista za ishranu kaže da je nisu iznenadili ovakvi rezultati istraživanja.

„Priča o čistoj organskoj proizvodnji je jako pogrešno tumačena. Apsolutno je netačno da se u organskoj proizvodnji ne koristi ništa od raznih hemijskih sredstava. Postoji spisak dozvoljenih i mera i sredstava. Taj zakon sam detaljno čitala, pravili su ga odlični stručnjaci iz Novog Sada i on ne predviđa da to bude, što bi se reklo, sterilna hrana“, napominje sagovornica Sputnjika.

Hemija je svuda, bitna je kontrola

Ona napominje da kontrole agrotehničkih mera u svetu, odnosno u zemljama u kojima se primenjuju, odavno podrazumevaju kontrolu svih herbicida i pesticida koji su u ograničenom obimu neophodni za gajenje zdravih poljoprivrednih proizvoda.

„Organska proizvodnja je velika marketinška priča, a nije velika stručna priča. Nikada nijednim preporukama na svetu niko nije napisao da ljudi, da bi se hranili kako treba, treba da koriste isključivo organski gajene proizvode“, kategorična je Jagoda Jorga.

Ona zato smatra da je jako dobro da se objavljuju takvi podaci, da je red da se ljudi upoznaju sa tim, pa neka se opredeljuju na osnovu njih. Pri tome je, kako kaže, jako važno da ozbiljna država, kako bi zaštitila zdravlje ljudi, stalno kontroliše kvalitet sve hrane koja postoji na tržištu, bila ona organska ili klasično uzgajana.

Prema oceni Jagode Jorge, od hemijskih materija kojima se biljke tretiraju mnogo je veći problem prekomerni unos čak i onog što je jako kvalitetno, a posebno šećera, masnoća i soli.

„To je ono što odslikava problem ishrane savremenog čoveka, a to je prekomerni unos različitih stvari i naravno imamo problem prekomernog unosa hrane lošeg kvaliteta. Ne u smislu hemijske zagađenosti, nego u smislu siromašnog nutritivnog sastava, kakva je, na primer, većina grickalica“, kaže sagovornica Sputnjika.

Takvim proizvodima lošeg nutritivnog sastava i niske cene, a dobrog ukusa, da li zbog toga što je začinjeno, ljuto, slano, pikantno ili slatko, podstiče se njihovo prekomerno unošenje sa idejom — prodati što više. Zato Jorga napominje da je, kada je hrana u pitanju, veći problem u prerađivačkoj sferi, nego u primarnoj proizvodnji.I u svetu isti zaključak

Analiza našeg Poljoprivrednog fakulteta praktično je samo potvrdila ono do čega su došli istraživači sa američkog Stanford univerziteta, koji su još 2012. godine zaključili da nema značajne razlike između organske i konvencionalne hrane u sadržaju hranljivih materija ili uticaja na zdravlje.

Pre Stanforda takve rezultate je dobila i britanska Agencije za standard hrane.

„Neki veruju da je organska hrana uvek zdravija i hranljivija. Bili smo pomalo iznenađeni kada smo uvideli da to nije tako. Ne postoji velika razlika između organske i konvencionalne hrane, ako ste odrasla osoba i donosite odluke o hrani isključivo na osnovu efekata po zdravlje“, rekla je jedna od autorki istraživanja urađenog još pre deset godina, doktorka Kristal Smit Spangler.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. Pele says:

  Nisam ni ocekivao da je kvalitetnije vec zdravija. Kroristeci organsku hranu prvenstveno smanjujemo unosenje pesticida i raznih hemijskih sredstava sto je za mene i poenta prelaska na organsku ishranu.

  • Cp6a says:

   Pesticide nisu ni radili, jer je to spisak od njih stotinjak, a rade se na aparatima od par stotina iljada evra, o kojima profesori Poljoprivrednog fakulteta mogu samo da čitaju u stručnoj literaturi. Pored toga, nisu uopšte akreditovani za bilo kakve analize, njihovo mišljenje nigde nije validno, sem da izazove senzaciju u medijima, ne bave se kontrolom hrane rutinski. To je kao da ja uzmem da vozim džambodžet, znam princip kako to leti, ali nikad nisam bio u pilotskoj kabini.

 2. Predrag says:

  znači da je kod nas sva hrana organska.samo je malo začinjena uranijumom. i nemoj neko da je posadio gmo seme ta hrana može da se prodaje samo u lidlu. a meso dobino gmo kukuruzom i sojom može samo zlatiborac da suši.

 3. petrovgrad says:

  Bavim se baštovanstvom za svoje potrebe i imam 20-tak stabala kajsije, jabuke, višnje, kruške, mušmule, trešnje. Osim kajsije, koju prskam samo zimsko sa crvenim-bakarnim uljem, sve ostalo ako se ne prska nema roda ili rodi i opada. Povrtatstvo ne djubrim sa veštakom, već sa stajnakom. Jednostavno zemlja je prepuna štetočina, vaši, buba i sl. Jedino što ja stavljam daleko manje i mnogo redje hemiju i pasticide, ali bez imalo pesticida nema roda to je moje iskustvo. Za komercijalnu proizvodnju bez jake doze nema isplative proizvodnje. Poznajem pijačare, znam kako rade, ali to je to.

 4. padre says:

  Ali ipak ispadaš osavešten, ako kupuješ organsko!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *