Većina Amerikanaca se protivi intervenciji u Siriji

Većina Amerikanaca se protivi intervenciji u Siriji

4 septembra 2013

United StatesVećina Amerikanaca je protiv kaznene vojne intervencije u Siriji zbog toga što je sirijska vlada, navodno, upotrebila hemijsko oružje protiv civila.

Skoro 60 odsto Amerikanaca je protiv vazdušnih udara na Siriju iako je američka administracija utvrdila da je režim te zemlje upotrebio hemijsko oružje protiv svog sopstvenog naroda, pokazali su rezultati najnovije ankete koju su sproveli „Vašington post“ i „ABC Njuz“.

Demokrate i republikanci se jednako protive napadima, a veliko protivljenje vlada među svim političkim i demografskim grupama obuhvaćenim anketom.

Najveći otpor intervenciji pružaju politički nezavisni ispitanici -čak 66 odsto, objavio je „Vašington post“.

Međutim Amerikanci su skloniji da podrže vojnu akciju kada bi u njoj učestvovale Velika Britanija i Francuska, pa bi u tom slučaju intervenciju bilo spremno da podrži 46 odsto anketiranih.

Ali 51 odsto je protiv intervencije čak i kada bi bila formirana takva koalicija.

Još veći broj Amerikanaca je protiv naoružavanja sirijskih pobunjenika koje je predsenik Barak Obama odobrio u junu. Čak 70 odsto njih je protiv naoružavanja pobunjenika, a među njima je velika većina demokrata, republikanaca i politički nezavisnih ispitanika.

Anketa je sprovedena telefonskim putem u periodu od 28. avgusta do 1. septembra na slučajnom uzorku od 1.012 punoletnih osoba.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *