Većina Nemaca razume Putinove poteze oko Krima

Većina Nemaca razume Putinove poteze oko Krima

27 marta 2014

nemVećina Nemaca ima razumevanje za rusku aneksiju Krima i 54 % ispitanika smatra da Zapad treba da prihvati pripajanje Krima Rusiji, pokazuje anketa lista Špigl.

Prema anketi koju je sproveo ovaj politički magazin, 55 odsto Nemaca ima delimično ili potpuno razumevanje za to da ruski predsednik Vladimir Putin Ukrajinu, a posebno Krim, smatra ruskom interesnom zonom.

Međutim, oko 60 odsto anketiranih smatra da su reakcije zapada prema Moskvi primerene, dok 34 odsto njih misli da su američko-evropske sankcije, zapravo, preterane.

Ovim su se Nemci, izgleda, izjasnili onako kao i njihova kancelarka Angela Merkel koja, kako prenose nemački mediji danas, nema ništa protiv toga da nemačke firme saraduju sa ruskim.

Taj stav Merkelove je, kako prenose mediji, povodom susreta izvršnog direktora nemačkog koncerna „Simens“ Džoa Kesera sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Jučerašnji susret predstavnika Simensa sa Putinom u Moskvi poklopio se sa pozivima za uvođenje sankcija Rusiji zbog pripajanja Krima, ali i sa izjavom Merkelove da ukrajinsku, odnosno, krimsku krizu treba rešavati diplomatskim putem, bez nametanja ekonomskih sankcija.

Keser, koji je u Moskvi govorio o „odnosu punom poverenja“ prema ruskim firmama i naglasio da Simens 160 godina posluje na ruskom tržištu, rekao je, takođe, da nije bio izložen nikakvom pritisku nemačke vlade da otkaže svoj put za Moskvu, preneli su nemački mediji.

Istovremeno, Merkelova je u Berlinu rekla da Zapad nije dostigao fazu koja podrazumeva nametanje ekonomskih sankcija Rusiji.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *