Већина Пољака би радије да њихова земља напусти ЕУ него да прима муслимане-мигранте

Већина Пољака би радије да њихова земља напусти ЕУ него да прима муслимане-мигранте

5 јула 2017

ВЕЋИНА Пољака, њих 56 одсто, тражи од владе да не прима уопште муслиманске избеглице, чак и када би Европска унија земљу казнила смањењем дотација из европских фондова, а 51,6 одсто радије би чак да Пољска напусти ЕУ ако би прихватање муслиманских избеглица био услов, показала је нова анкета агенције ИБРИС.

Свега 37,6 одсто анкетираних казало је да би у случају да Пољска мора да бира муслиманске избеглице или „полегзит“ влада премијерке Беате Шидло требало макар мало да попусти и да прими неке муслиманске ратне избеглице, жене и децу. Пољаци тако деле мишљење лидера владајуће пољске стране Право и Правда Јарослава Качињског, без кога иако је формално само посланик, влада не доноси ниједну одлуку, да Пољска има морално право, како је казао протеклог викенда, да не прима избеглице са Блиског истока и из Африке зато што није била колонијална сила, није експлоатисала становништво земаља из којих долазе избеглице а никада их није звала ни као гастарбајтере.

Иако за одбијање ратних избеглица има масовну подршку обичних Пољака, влада долази полако у сукоб са утицајном Пољском католичком црквом и локалним самоуправама које апелују да Пољска прими макар мањи број избеглица, преко хуманитарних коридора, на лечење или жене и децу које беже заиста од ратних разарања.

Председавајући Конференције Епископата Пољске католичке цркве, надбискуп Стањислав Гадецки упозорио је ове седмице на миси у Вјелењу на западу Пољске да у питању избеглица смер одређује Исус а не политичари.

„Правац одређује Исус, не политичари. Хришћанин је дужан да пређе од одбрамбеног става, препуњеног страхом ка отвореној култури сусретања. Мигранти су наша браћа и сестре који траже бољи живот, далеко од беде, глади, експлоатације због непристојне поделе добара наше планете која би требало да буду подељена једнако на све људе“, казао је надбискуп Гадецки.

Пољаке је подсетио да свако, па и они сами, жели да побољша своје животне услове а да је миграција почела да поприма такве размере да само сарадња свих земаља и међународних организација може да помогне да се миграцијским таласима управља.

Против одлуке пољских конзервативних власти да не приме ниједног муслиманског избеглицу устале су у сарадњи са Пољском католичком црквом и неке локалне самоуправе а градоначелници 12 градова у Пољској у којима је на власти опозиција најавили су да ће ратне избеглице примати без обзира на одлуке пољске владе.
Председник Пољске Анџеј Дуда планира да заједно са парламентарним изборима 2019. године распише референдум како би Пољаци, како се очекује, обавезали и наредне пољске владе да муслиманске избеглице не примају ако Право и Правда пређе у опозицију.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u