Већина Пољака би радије да њихова земља напусти ЕУ него да прима муслимане-мигранте

Većina Poljaka bi radije da njihova zemlja napusti EU nego da prima muslimane-migrante

5 jula 2017

VEĆINA Poljaka, njih 56 odsto, traži od vlade da ne prima uopšte muslimanske izbeglice, čak i kada bi Evropska unija zemlju kaznila smanjenjem dotacija iz evropskih fondova, a 51,6 odsto radije bi čak da Poljska napusti EU ako bi prihvatanje muslimanskih izbeglica bio uslov, pokazala je nova anketa agencije IBRIS.

Svega 37,6 odsto anketiranih kazalo je da bi u slučaju da Poljska mora da bira muslimanske izbeglice ili „polegzit“ vlada premijerke Beate Šidlo trebalo makar malo da popusti i da primi neke muslimanske ratne izbeglice, žene i decu. Poljaci tako dele mišljenje lidera vladajuće poljske strane Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, bez koga iako je formalno samo poslanik, vlada ne donosi nijednu odluku, da Poljska ima moralno pravo, kako je kazao proteklog vikenda, da ne prima izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike zato što nije bila kolonijalna sila, nije eksploatisala stanovništvo zemalja iz kojih dolaze izbeglice a nikada ih nije zvala ni kao gastarbajtere.

Iako za odbijanje ratnih izbeglica ima masovnu podršku običnih Poljaka, vlada dolazi polako u sukob sa uticajnom Poljskom katoličkom crkvom i lokalnim samoupravama koje apeluju da Poljska primi makar manji broj izbeglica, preko humanitarnih koridora, na lečenje ili žene i decu koje beže zaista od ratnih razaranja.

Predsedavajući Konferencije Episkopata Poljske katoličke crkve, nadbiskup Stanjislav Gadecki upozorio je ove sedmice na misi u Vjelenju na zapadu Poljske da u pitanju izbeglica smer određuje Isus a ne političari.

„Pravac određuje Isus, ne političari. Hrišćanin je dužan da pređe od odbrambenog stava, prepunjenog strahom ka otvorenoj kulturi susretanja. Migranti su naša braća i sestre koji traže bolji život, daleko od bede, gladi, eksploatacije zbog nepristojne podele dobara naše planete koja bi trebalo da budu podeljena jednako na sve ljude“, kazao je nadbiskup Gadecki.

Poljake je podsetio da svako, pa i oni sami, želi da poboljša svoje životne uslove a da je migracija počela da poprima takve razmere da samo saradnja svih zemalja i međunarodnih organizacija može da pomogne da se migracijskim talasima upravlja.

Protiv odluke poljskih konzervativnih vlasti da ne prime nijednog muslimanskog izbeglicu ustale su u saradnji sa Poljskom katoličkom crkvom i neke lokalne samouprave a gradonačelnici 12 gradova u Poljskoj u kojima je na vlasti opozicija najavili su da će ratne izbeglice primati bez obzira na odluke poljske vlade.
Predsednik Poljske Andžej Duda planira da zajedno sa parlamentarnim izborima 2019. godine raspiše referendum kako bi Poljaci, kako se očekuje, obavezali i naredne poljske vlade da muslimanske izbeglice ne primaju ako Pravo i Pravda pređe u opoziciju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *